A judo önmagában mennyire alkalmas utcai önvédelembe vagy MMA-ba?
Nem a harcrendszer, hanem az adott harcos, és hogy mennyire ösztön szerűen használlja a harcrendszert számít... judo, kravmaga, aikido, thaibox, box... ezek önmagukban csak szavak... mindnek van olyan mívelője, aki szétszedné a másik átlagos tapasztalatúját...
Bátyám 21 éve judozik, segédedző németországban, én 4 éve boxolok hobbiból, szoktunk sparringolni, hozá sem tudok érni, bármilyen ütésemet elkapja és felhasználja arra, hogy földre vigyen...
Pedig aztán itt a sok okoska mindig megmondja, hogy a boxoló leveri a judost...
Utcai önvédelemről meg annyit, hogy The bronxban laktam, éjszaka centralparkból lakótársammal úgy döntöttünk, hogy mivel metró aznap már nem volt, azt a cirka 8km-t legyalogoljuk... Harlem közepén 2 feka belénk kötött, majdnem beszartam, lakótársam meg az egyiket helyből állcsúcson rúgta, a másik meg ezt látva elszaladt...
Lakótársam 8 évet balettozott...
Köszönöm, 55%-os válaszoló, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki képben van a dolgokkal.
De, hogy én a személyes véleményem is elmondjam, MMA-ban a testharci stílusok dominálnak, tehát simán elég lehet. Gyakorlás kérdése az egész. Utcán szintén a testharci stílusok vannak a legnagyobb előnyben, ott is gyakorlás kérdése. Szóval nyugodtan csináld, jó harcos lehetsz tőle.
"Nem a harcrendszer, hanem az adott harcos, és hogy mennyire ösztön szerűen használlja a harcrendszert számít... judo, kravmaga, aikido, thaibox, box... ezek önmagukban csak szavak... mindnek van olyan mívelője, aki szétszedné a másik átlagos tapasztalatúját...
Bátyám 21 éve judozik, segédedző németországban, én 4 éve boxolok hobbiból, szoktunk sparringolni, hozá sem tudok érni, bármilyen ütésemet elkapja és felhasználja arra, hogy földre vigyen...
Pedig aztán itt a sok okoska mindig megmondja, hogy a boxoló leveri a judost..."
Ebben van igazság mert sok múlik azon ki mennyire tudja használni az általa tanult rendszert .
De a bátyád 21 éve cselgáncsozik rendszeresen és méghozzá segédedző is vagyis nem hobby szinten ahogyan te tolod a boxot . Mit akarok ezzel ? Hogy sokkal nagyobb tapasztalattal bír a küzdelmek terén mint amilyennel "szerény személyed" 21 év alatt bármely harci rendszert el lehet annyira sajátítani hogy a pár max 5 éve küzdősportoló egyéneket lazán elintézze . Ez nem a stílus hanem ahogy írtam a tapasztalat miatt van . Bár igaz hogy a judo és egyéb testharc központú társai eléggé kitűnő stílusok de hogy biztonsággal tudd alkalmazni legalább 1 - 1,5 évtizedig kell űznöd nem hobby szinten hanem mondhatni életformaként .
A harlemi dumádat meg nehezemre esik lenyelni . Most a gettóról beszélünk ahol szinte napiszinten történnek a "bandaháborúk" és egyéb atrocitások ? Ahol már egy rossz gesztusért is az életedre törnek ? Ahol elég egy rikkantás s máris összecsődül a helyi gallery apraja-nagyja egy kis vérontásra ? Meg a balettozó haverod csak úgy állbarúg egy fekát a társa meg elszalad ahelyett hogy előrántaná a bökőt vagy fegyverét . Mert tuti volt náluk valami . Hamarabb történhetett meg az hogy vagy ti sprinteltetek el onnan vagy az egész úgy kamu ahogy van .
"A harlemi dumádat meg nehezemre esik lenyelni . Most a gettóról beszélünk ahol szinte napiszinten történnek a "bandaháborúk" és egyéb atrocitások"
Nem én a valódi New York valódi Harleméről beszélek, ahol valódi emberek élik a mindennapjaikat, nem pedig valami filmről, ahol bandaháborúk dúlnak az utcákon...
Valóban jó poén, mikor felismersz 1-1 helyet a varosban, hogy na ezt és ezt a jelenetet itt forgatták, de ezek csak filmek... nem nincsenek bandaháborúk new york utcáin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!