Miért van a Karatéban kétféle harc? Bunyóban melyiket kell használni?
Pl.van ahogy versenyen bunyózunk
És van,amit az edzés nagyrészében gyakorlunk
Ég és föld a különbség.Ha megtámadnak és meg kéne magam védeni,vagy esetleg bemennék a ketrecbe egy miay thai-os ellen,melyik fajtát használjam?
Nyilván nem szándékos volt a torokütés.De előfordul,hogy bemegy.Versenyen ott esett össze elöttem a gyerek,futott oda a bíró meg az orvos,hoztak rá jeget és levitték a pályáról.Azt nem tudom,hogy leléptették e vagy mi lett.
De,ha szándékos is lett volna,ki tudta volna megakadályozni?
De ahogy kiemeljúk az állunkat,ez nem is csoda szerintem.Tudom,hogy MMA-ban nincs torokütés.
De ők így állnak
Ha így leszorítják az állukat,akarva sem nagyon tudják torkon csapni őket.Én is próbálok így állni,de a sensei lecsesz mindig,hogy hogyan állok,ne a földet nézzem :)
Ezzel szemben mi pedig így kiemeljük az állunkat
Boxban csak ütnek. Karateban rúgnak, dobnak, földre visznek és feszítenek is.
Lényegében nem azért szegik le az állukat, hogy ne üssék torkon egymást. Egy áll ütés ha jól el van találva, akkor ko is lehet.
Ezzel csak egy a baj. Függőleges tengely nincs meg, sokkal könnyebb kibillenteni az egyensúlyából. Mivel ök ezt nem gyakorolják, ezért nem is kell, hogy számítsanak rá. Ha nincs meg a függőleges tengely, akkor a fordulások, mögé kerülések meg a társai, sokkal nehezebb, de nehezebb a saját súlypont csökkentése is, az egyensúlyból való kibillentésről nem is beszélve.
Box csak sport, egy nem küzdő orientált karate, harcművészet.
"karate csak egy másik karatés ellen működik."
Karate nem sport, pláne nem ringsport. Nem azért gyakorolják, hogy egy elkeritett helyen, birokkal körülvéve, szigorú szabályokat betartva, nekiessen egy bokszolónak. karatesnak nem sok esélye van ringben, ahol nem használhatja azt, amit tanul. Egy világbajnok kézilabda csapat is elvérezne egy akármilyen kosárlabda csapat ellen. Na de utcán? Ahol nincs szabály?
Akkor miért gyakorolják?Én speciel azért iratkoztam be,hogy önvédelmet tanuljak,meg tudjam magam védeni.(mert csesztettek a suliban)De ennek ellenére az osztálytársam simán laposra ver.
De pl.az MMA-ban is van rúgás,földre vitel,mégis leszegett állal mennek.
Mi inkább a sport részét gyakoroljuk.Ilyen karkicsavarás meg kés elleni védekezés nincs.Kb évente 1x van egy ilyen önvédelmi jellegű edzés,de ennyiben ki is merül ez.Az meg nem elég,hogy bármit is megtanuljunk.
Te milyen karatét űzöl?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!