Miért van a Karatéban kétféle harc? Bunyóban melyiket kell használni?
Pl.van ahogy versenyen bunyózunk
És van,amit az edzés nagyrészében gyakorlunk
Ég és föld a különbség.Ha megtámadnak és meg kéne magam védeni,vagy esetleg bemennék a ketrecbe egy miay thai-os ellen,melyik fajtát használjam?
„Tanulmányozd először az elméletet, aztán jöjjön a gyakorlat, mely belőle származik.”
Ha tanulmányozod, akkor rá fogsz jönni, az uchi uke nem is biztos, hogy védés. :)
Egyszerű a válasz rossz helyre jársz, és a mestered 1 kókler. Ami sajnos nagyon sok karate mestere igaz.
Ha tanultál pontkesztyűn egyenes ütés akkor azt alkalmazd, gyorsan egész testet beleviszed, és mielőtt ö reagálna állba vagy orrba vágod tiszta erőből, vagy rámarkolsz a hajára és tiszta erőből orrba könyökölöd. Felejtsd el a katát meg a kihont mert az tradicionális hagyomány örzés. Az 1800 as években parasztok ellen biztos működött most nem fog főleg zöld övesként nem, talán egy 5 danos mester tudná alkalmazni de az se biztos. Amúgy meg a shotokanak pont az a lényege hogy gyors erős egyenes és egyszerű támadásokat viszelbe az előtt míg az ellenfeled reagálni tudna pl: valaki nagy képüsködik neked, hadonászik feléd stb a keze lent te ezt kihasználod és ütsz rúgsz vagy könyökölsz, ennyi.
Mi nem tanulunk elmozgást,elhajlásokat.Csak védéseket pl.age uke.Meg ha be vagyok szorítva a sarokba,nem tudok ugrabugrálni vagy ilyen széles zenkutsu dachiban állni.
Akkor mi a tököm az uchi uke,ha nem védés?Azért elég gáznak értem,hogy már 2x voltam edzőtáborban éd voltam már karate versenyen is,mégis lenyom valaki,aki semmilyen edzésre nem hár
Age uke. megmondom őszintén, rá kellett keresnem, mi az. Nálunk jodan uke a neve. :)
Ezt védésnek tanulja a kezdő tanuló. Lényegében lehet akár az is. De azt gondolom még nem tanultad, melyik kéz is ott a védekező kéz. Lehet az is amelyik a fejed felett van, de késöbb, az amelyiken lemegy hikitébe. Itt már csak a fantázia szab határt, hogy a fejed felett lévő kézel mit csinálsz. Lehet torokra való támadás, de akár ha a hikitében tartott kézeddel megragadod az ellenfél kezét, akkor akár a fejed feletti kézzel el is törheted az ö könyökét.
Uchi uke-nél is a felkészitő kéz lesz a védés, amelyik kint lesz, azzal csak megtartod. na de lehet bontás, kar törés, földrevitel. Itt is az a dolog lényege, a két kéz egyszerre dolgozik, és a hikitében tartott kezeddel rögzíted az ellenfél kezét. No, meg is van a hikite egyik lényege. :)
Zenkutsuban nem fogsz te sarokban szorítva kilépni soha. Erre ott van pl a mosubi.
irtam korábban is, nem akarom bántani a shotokant, de pont ezek az apró lényegek, amiket nem nagyon tanítják ott, mert nagyon veszélyes. Funakosi kivette ezeket belőle, helyette szép, gyors és pontos karatet alkotott ugyanazokkal a techikákkal, amiknek teljesen más lenne eredetileg a lényegük. Más karateban oktatják, de csak akkor, ha a tanuló elért egy szintre, mert pl a jodan uke-és kar törés nagyon veszélyes még finom lágy mozdulatokkal is. Könyök hamar törik. Ezért kell rendesen, kontroláltan megtanulni, hogy a társadnak és magadnak ne árts. Ami shotokanban zöld öv, az nálunk a sárga. Nem kezdő szint, van valami fogalma, de még nagyon kevés. Az első dan nem hiába nevezik sho dannak. Sho és nem ichi. Sha a kezdő, eredet, stb jelent. Sho dannál kezdesz el karatet tanulni. Addig csak az alapok alapját. :)
Egy kata, két értelmezés. Első a shotokanos. Ha meglesed, nagyon más.
https://www.youtube.com/watch?v=aDrOze7F4nE
Második:
Torkot egyetlen küzdősportba se lehet megütni ugyan olyan tabu mint a szem vagy a here. A mma-nak is igen szigoru szabálya van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!