Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Miért van a Karatéban kétféle...

Miért van a Karatéban kétféle harc? Bunyóban melyiket kell használni?

Figyelt kérdés

Pl.van ahogy versenyen bunyózunk

[link]

És van,amit az edzés nagyrészében gyakorlunk

[link]

Ég és föld a különbség.Ha megtámadnak és meg kéne magam védeni,vagy esetleg bemennék a ketrecbe egy miay thai-os ellen,melyik fajtát használjam?

2017. ápr. 1. 23:06
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

„Tanulmányozd először az elméletet, aztán jöjjön a gyakorlat, mely belőle származik.”

Ha tanulmányozod, akkor rá fogsz jönni, az uchi uke nem is biztos, hogy védés. :)

2017. ápr. 4. 06:59
 22/34 Csongor185 ***** válasza:

Egyszerű a válasz rossz helyre jársz, és a mestered 1 kókler. Ami sajnos nagyon sok karate mestere igaz.

Ha tanultál pontkesztyűn egyenes ütés akkor azt alkalmazd, gyorsan egész testet beleviszed, és mielőtt ö reagálna állba vagy orrba vágod tiszta erőből, vagy rámarkolsz a hajára és tiszta erőből orrba könyökölöd. Felejtsd el a katát meg a kihont mert az tradicionális hagyomány örzés. Az 1800 as években parasztok ellen biztos működött most nem fog főleg zöld övesként nem, talán egy 5 danos mester tudná alkalmazni de az se biztos. Amúgy meg a shotokanak pont az a lényege hogy gyors erős egyenes és egyszerű támadásokat viszelbe az előtt míg az ellenfeled reagálni tudna pl: valaki nagy képüsködik neked, hadonászik feléd stb a keze lent te ezt kihasználod és ütsz rúgsz vagy könyökölsz, ennyi.

2017. ápr. 4. 13:10
 23/34 Csongor185 ***** válasza:
Ja amugy én is karatézok 12 éve wado-ryu, és ez mellet sandázok és thai boxoltam. Sokat jártam shotokan edzésekre ismerek egy 6 danos shotokán mestert aki japánba vizsgázott a 6-dik danra. Ha nála is ilyen here lengetés, játszadozást csinálnának a tanítványai mint a fenti videon oda jönne és úgy orrba b..szna hogy csillagokat látnának.
2017. ápr. 4. 13:33
 24/34 A kérdező kommentje:

Mi nem tanulunk elmozgást,elhajlásokat.Csak védéseket pl.age uke.Meg ha be vagyok szorítva a sarokba,nem tudok ugrabugrálni vagy ilyen széles zenkutsu dachiban állni.

Akkor mi a tököm az uchi uke,ha nem védés?Azért elég gáznak értem,hogy már 2x voltam edzőtáborban éd voltam már karate versenyen is,mégis lenyom valaki,aki semmilyen edzésre nem hár

2017. ápr. 4. 16:25
 25/34 anonim ***** válasza:

Age uke. megmondom őszintén, rá kellett keresnem, mi az. Nálunk jodan uke a neve. :)

Ezt védésnek tanulja a kezdő tanuló. Lényegében lehet akár az is. De azt gondolom még nem tanultad, melyik kéz is ott a védekező kéz. Lehet az is amelyik a fejed felett van, de késöbb, az amelyiken lemegy hikitébe. Itt már csak a fantázia szab határt, hogy a fejed felett lévő kézel mit csinálsz. Lehet torokra való támadás, de akár ha a hikitében tartott kézeddel megragadod az ellenfél kezét, akkor akár a fejed feletti kézzel el is törheted az ö könyökét.

Uchi uke-nél is a felkészitő kéz lesz a védés, amelyik kint lesz, azzal csak megtartod. na de lehet bontás, kar törés, földrevitel. Itt is az a dolog lényege, a két kéz egyszerre dolgozik, és a hikitében tartott kezeddel rögzíted az ellenfél kezét. No, meg is van a hikite egyik lényege. :)

Zenkutsuban nem fogsz te sarokban szorítva kilépni soha. Erre ott van pl a mosubi.

irtam korábban is, nem akarom bántani a shotokant, de pont ezek az apró lényegek, amiket nem nagyon tanítják ott, mert nagyon veszélyes. Funakosi kivette ezeket belőle, helyette szép, gyors és pontos karatet alkotott ugyanazokkal a techikákkal, amiknek teljesen más lenne eredetileg a lényegük. Más karateban oktatják, de csak akkor, ha a tanuló elért egy szintre, mert pl a jodan uke-és kar törés nagyon veszélyes még finom lágy mozdulatokkal is. Könyök hamar törik. Ezért kell rendesen, kontroláltan megtanulni, hogy a társadnak és magadnak ne árts. Ami shotokanban zöld öv, az nálunk a sárga. Nem kezdő szint, van valami fogalma, de még nagyon kevés. Az első dan nem hiába nevezik sho dannak. Sho és nem ichi. Sha a kezdő, eredet, stb jelent. Sho dannál kezdesz el karatet tanulni. Addig csak az alapok alapját. :)

2017. ápr. 5. 06:54
 26/34 anonim ***** válasza:

Egy kata, két értelmezés. Első a shotokanos. Ha meglesed, nagyon más.

https://www.youtube.com/watch?v=aDrOze7F4nE

Második:

https://www.youtube.com/watch?v=WW_N9cw7orQ

2017. ápr. 5. 07:12
 27/34 A kérdező kommentje:
Igen,egy gyaku tsukit ki is tudnék védeni.De egy horgot vagy felütést hogyan?Ez a karate csak egy másik karatés ellen működik.Meg ő nem hagyja kint a levegőben a kezét,ha üt,az az első,hogy visszahúzza.És leszegett állal megy,a keze az állánál,így esély sincs arra,hogy torkonüssem.Csak a karatésokra jellemző,hogy így kiemelik az állukat és védtelenül hagyják a fejüket..Nagyon gyakori pl.versenyen,hogy torkon ütik a másikat,én is láttam ilyet.Egyik edzőtársamat is egy versenyen 2x ütötték torkon.Engem egyszer is edzésen,az volt a szerencse,hogy gyengék útött,csak köhögnöm kellett.Én próbálok mindig úgy menni,mint a bokszolók,hogy leszorítom az állam,de a sensei rám szól,hogy felfele nézzek.De nagyon félek,hogy torkon ütnek
2017. ápr. 5. 15:46
 28/34 A kérdező kommentje:
Mostanában szoktam nézni bokszot,k1-et,mma-t.Érdekes,hogy ott egyáltalán nem jellemzö a torokütés.Én még egyszer sem láttam.Gondolom azért,mert le kell szorítani az állat
2017. ápr. 5. 15:48
 29/34 anonim ***** válasza:
Torkoütés meccseken aha
2017. ápr. 5. 16:32
 30/34 Csongor185 ***** válasza:

Torkot egyetlen küzdősportba se lehet megütni ugyan olyan tabu mint a szem vagy a here. A mma-nak is igen szigoru szabálya van.

[link]

2017. ápr. 5. 18:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!