Kyokushin karatéról mi a véleményetek/tapasztalataitok?
Érdemes elkezdeni?
17 éves vagyok még semmi ilyesmi sportot nem űztem.
"Karate nem sport! Ha van benne verseny, akkor az nem karate, hanem sport. Ennyire egyszerű!
Csak mert van benne rúgás és ütés, még nem szabad a küzdő sportokhoz hasonlítani. Karateban elvileg nincs is öv feletti rúgás pubikáim! Hoppá e mi? Ja, az más kérdés, hogy oktatják, vizsgáznak belőle, de egy kartae technika vagy eredeti formagyakorlatban sincs. Ahol meg van, ott lehet szépen felfedezni a rossz magyarázatot és oktatást. Aki meg nem tudja mire jó a hikite, az tényleg menjen bokszolni.
Verseny és versenyre való felkészités? "A „budo” lényege, esszenciája eredetileg az „önvédelem”, azaz önmagunk által testünket, lelkünket magas szinten ellenőrizzük, irányítsuk. Erre az egyik módszer a légzéstechnika, amelynek hosszú időn át való gyakorlásával realizálódik ez a törekvés. Jelenleg a kyokushin karate legszélesebb rétegét a versenyzésre koncentráló fiatal karatékák teszik ki. Nekünk edzőknek épp az a feledatunk, hogy megmutassuk a társadalomnak, a kyokushinnak van más oldala is."
Ekkora hülyeséget és egyben hazugságot még nem hallottam! A Kyokushin nem tartozik Japánban a Budo stílusok közé!
Budo karate a shotokan, a wado-ryu, a goju-ryu, shito-ryu és még pár okinawai stílus. A kyokushin nem volt és nem is lesz budo. Tehát NEM harcművészet, hanem SPORT. Mindig is az volt! Mai napig is, Japánban is Sportkarateként van számon tartva. A kyokushin karate egy tradicionális vonalakkal rendelkező SPORT. Tudod te mi a budo karate? Amikor okinawa-n a bentlakásos dojo-kban amolyan szerzetes/remeteként gyakorolják a karatét, na az ott Buda karate. A kyokushin az versenybuzulás, katázhatsz te 50 évesen versenyzés nélkül, attól még csak annyi van, hogy Te tartod magadat harcművésznek, a kyo nem lesz az. Oyama-t be sem tették még normálisan a koporsóba, már versenyt rendeztek kyoból. Igaz a többi karate irányzatnak is van már verseny/sport változata, de azok még okinawa-n őrzik az eredeti hagyományát. Japánban a mai napig elkülönítik az okinawai karatét és a japán karatét. A kyokushin az japán karate, nem okinawai (még ha okinawai gyökerekből is ered), innentől kezdve NEM budokarate. Jártam én Okinawan Naha-ban, voltam is látogatni nézőként pár karate dojo-t, a kyokushinon csak elmosolyodott és legyintett mindenki, mikor megemlítettem.
Azért mert van benne katázás és egy bizonyos életkor felett már nem versenyeznek benne, attól még nem lesz harcművészet.
55 évesen is el lehet hobbystaként kickbox edzésre járni, de attól még a kickbox küzdősport lesz és nem harcművészet.
Egyébként a töréstechnikának lenne értelme, mert minden hagyományos eredeti karate edzésnek szerves része, okinawan is törnek rengeteget. Ráadásul ott a makiwarázás nagyon komolyan van véve. Magyar kyo edzés mi? Tesióra, indián szökdelés, nyuszi ugrás, fókamászás aztán katázás, a végén pedig valami kumitének csúfolt cicabunyó. Makiwara-ról pedig az ország karatésainak a 90%-a nem is hallott. A 99,9%-a pedig nem edzett ilyen eszközzel, egy-két fanatikus van aki otthonra vesz magának is gyakorol rajta. Egyszer még pont Rozsda Sárkány írta, a mai karatésoknak olyan a seikenjük mint a vattacukor. Igaza van és akkor még vegyük hozzá azt, hogy ütni sem tudnak.
Anno szemináriumon még a Furkó mondta, hogy az igazi karatéban a keményítés mennyire fontos, neki állt a csóka lábfejjel rugdosni a kézilabda kapufát a tornateremben. Ja de csak finoman. :D
Itthon a karate a kyokushinnal az élen, egy vacak paródia, nem több.
Jaj ne már 59%-os ugye nem te vagy az a gyökér kyo-s megint?!
Sincere ezzel a barommal ne vitatkozzál! :D
Ő az aki megmagyarázta múltkor, hogy a karate technikák 90%-a földrevitel és egyensúly kibillentés. Igaz, hogy tatamit még soha sem láttak a karatésok, esni és tompítani sem tanulnak, nincs is földharc sparringjuk, de a karate az "jujutsu".
Igaz, hogy okinawan és japánban sem gyakorolták SOHA sem a karatét úgy, hogy földrevitel van benne.
59%-os Te mit okoskodsz amúgy mindig? Semmit sem értesz a karatéhoz, mindenki más normálisan és logikusan leírja, hogy miről van szó. Erre Te mindig jössz és durcisan benyögöd azt, hogy "nem értetek hozzá". Holott itt a gyik-en a legnagyobb eget rengető f-aszságot Te írtad a karatéról. XD XD
Jó lenne ha az arcodból visszavennél! És nem írnál hülyeségeket amikkel másokat megtévesztesz!
Hé 25. válaszoló, nyugi! :)
Tudom én is, hogy javarészt hülyeségeket ír, de azért személyeskedni ennyire nem kell! Tájékozatlan a karatéban, ennyi. De azért nem kell ennyire leszólni.
Mondjuk az tényleg butaság, hogy a karate eredetileg 90 százalékban egyensúly kibillentés. Ezt én egy naha-i dojoban sem láttam még. Vannak olyan karate irányzatok, amik tartalmaznak ju-jutsu technikákat is. Ez igaz, a Wado-ryu karate is úgy fejlődött ki, hogy shotokan karate + japán jujutsu. Ők gyakorolnak földrevitelt ez igaz. De a többi irányzat már nem.
Na várjatok!
Oké, hogy a kyokushin nem budo-karete hivatalosan, mert okunawan nincsen elismerve. De a BUDO az egy életfilozófia igazából.
Tehát ez az adott egyénen múlik, hogy átveszi a szellemiséget avagy nem. Ha átvette és megértette, akkor éppenséggel a kyokushint is gyakorolhatja budo-ként (igaz ilyen alapon bármit gyakorlatilag).
Ha az 59%-os válaszoló már nem versenyez kyokushinban, mert pl: abban a korban van már, de éppenséggel rendelkezik mit tudom én, most csak példa lesz úgy is.. mondjuk 15-20 éve kyokushinozik (tehát van múltja ebből a stílusból) de még akarja folytatni a kyokushin gyakorlását valamilyen formában, akkor éppenséggel megteheti ezt nem sportolóként, hanem harcművészként is. Folytathatja ezt ő is életmódként, pl: katázik napi szinten, eljár edzésekre, otthon makiwarázik...stb.
A budo, az lényegében a harmóniáról szól, ez benne lehet másban is, nem csak a harcművészetben, Japánban a teaszertartás is budonak számított. Vagy a meditációs Zen buddhista íjászat a kyudo is, ahol nem fontos, hogy eltaláld a céltáblát. :)
Na akkor számoljuk össze, ebben az alap kataban, hány földre vitel és egyensúly vesztés NEM volt. Érdemes rákeresni a pratikalbunkai csatornára is.
Ne kezd már megint a varázslós videók linkelgetését. Pár gyökér svéd kyos gyerek mit szerencsétlenkedik, az csak dolog. Japánban nem gyakorolják karatéban a földreviteleket. Mellesleg ezen a videón bemutatott ÖSSZES földrevitel TELJESEN működésképtelen a valóságban ezeket NEM lehet kivitelezni! A jujutsusok, aikidósok, judósok és birkózók most torok szakadtából röhögnének ezen ha ezt megnéznék. A karatéban nincs földrevitel és PONT!
Ahhoz, hogy földrevitelt lehessen gyakorolni, ahhoz előbb esni és tompítani kell megtanulni tatamin, majd full contact grapplingban begyakorolni, és a páros gyakorlatok is csak ebből állhatnának. A karate ütés rúgás és ennyi! Hiába akarja ez pár svéd gyökér bemagyarázni, hogy egy-két karate katában, milyen elképzelés lenne a földrevitel, de aki tanult testharcos stílust az kapásból rájön, hogy full kamu! A kyokushin komolyan mondom nagyobb varázslás mint a wing tsun! A mókusboxolók legalább nem magyaráázk be azt, hogy egy adott technika ezerféleképpen használható más más dologra.
Te 59%-os, jó lenne ha a hülyeségeidet befejeznéd, mert Te járatod le az ilyenekkel, az amúgy béna kyokushint. xD
Többet meg ne lássalak, hogy küzdősportos kérdésekre válaszolsz itt! Ha nem értesz hozzá- MERT NEM ÉRTESZ HOZZÁ!- akkor legalább értelmetlen és buta válaszokat ne adj a kérdező(k)nek.
Hát birkózó szemmel nézve ezeket a "földre vitelnek" csúfolt valamiket, először nevettem utána elszörnyülködtem. Ezek a technikák még átlag ember ellen, egy részeg ellen sem működnének.
Talán egy 45 kg-os részeg bölcsészhallgató csajon igen.
Okinawan én egy karate dojoban sem láttam, hogy gyakoroltak volna ilyet. Mert ilyen nincs is a karatéban, én nem tudom mit akarnak ezek a svéd karateka-k itt csinálni, de hogy nem jó az biztos. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!