Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Utcai önvédelemre mi a legjobb?

Utcai önvédelemre mi a legjobb?

Figyelt kérdés

Pár hete költöztem fel Pestre, és a héten már el is lopták a telefonomat az utcán. Ez többet nem akarom hogy előforduljon, úgyhogy gondoltam beszerzek egy gázsprayt de emellett el akarok kezdeni egy önvédelmi sportot is, ehhez kérnék segítséget. Eddig amiket olvastam, hogy elvileg jók, a muay thai, krav maga, defendo. Még semmi ilyesmit nem tanultam és nem is volt eddig alkalmam verekedni. De ahogy tapasztalom, Budapesten hiába kerülöm, bármikor megtámadhatnak.

Az Örs vezér tér közelében lakom, szóval a 14. kerületben keresnék valami helyet.

2016. szept. 29. 21:40
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:

10, köszi a választ, így már értem.

Szerintem is jogos a kritikád a krav edzést illetően és az oktatást illetően is. Hasonlókat tapasztaltam. Én is ismerek több oktatót és csak kettőre mondanám, hogy jók. Ettől függetlenül én hasznosnak ítélem a kravot. Főleg átlag embereknek. Még anyámnak is mondanám, hogy járjon. Persze csak jó oktatóhoz. Ott van kesztyűzés és sok szituációs gyakorlat. Kés, bot stb ellen. Nem hülyeség, ha az utcára akarunk felkészülni. Az is igaz, hogy egy jó alappal jóval hatékonyabban lehet elsajátítani. Én box múlttal próbáltam ki és jónak éreztem. Persze ütni jobban tudtam mint az edző, de ez nem akadályozott meg, hogy tanuljak tőle. :) Sok mindenre felhívta a figyelmem és örülök hogy járhattam.

2016. szept. 30. 09:09
 12/42 aikiboxer ***** válasza:

Jó a krav maga, HA van 5+ év box múltad ÉS lehetőleg több év aikido vagy ju jutsu tapasztalatod.

A krav maga meg a defendo is más stílusokból szedegeti össze a technikákat, de nem tanítja meg őket rendesen. Egy aikidós éveken át gyakorolja a shiho nagét 15 féle támadásból 200 féle módon, ők tényleg meg tudják csinálni a shiho nagét (10 év gyakorlás után)... Az aikido, ju jutsu rendesen felépített, koherens stílusok.

A krav maga / defendo azt tudják adni, ami a boxból, aikidóból hiányzik -- főleg szituációs gyakorlatokat. Ez nem a stílusok lehúzása, ez ténymegallapítás. Krav magázni / defendózni pár év box után kell.

2016. szept. 30. 09:41
 13/42 anonim ***** válasza:

"A krav maga / defendo azt tudják adni, ami a boxból, aikidóból hiányzik -- főleg szituációs gyakorlatokat. Ez nem a stílusok lehúzása, ez ténymegallapítás."

Félig igaz. Defendo edzés az gyakorlatilag boksz+ju-jutsu. Ott előbb alapoznak és utána jönnek a szituációs gyakorlatok. Jó oké, nyilván defendot is jobb/biztosabb elkezdeni, stabilabb küzdősport alapokkal. A krav magánál, viszont kötelező előbb küzdősportolni.

2016. szept. 30. 09:55
 14/42 A kérdező kommentje:
Hát elég sokféle vélemény jött :D Olyan van ahol úgymond nem a testi erő a legfontosabb? Vagy azt idővel megszerzem, ha már járok egy ideje?
2016. szept. 30. 10:01
 15/42 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nyilván sok mindenki ír ide, és mindegyikük különböző stílust gyakorol, így a vélemények/nézetek eltérőek lehetnek. Ki ebben, ki abban tapasztaltabb.

Viszont abban szinte mindegyikünk egyetért, hogy egy önvédelmi rendszer (mint pl: krav maga, defendo) mellé KELL/illetve erősen ajánlott valami küzdősportot (pl: boksz, savate, muay thai, jujutsu, judo...stb.) is gyakorolni.

Válassz egy ütő-rúgó (vagy éppen testharc stílust) és mellé az önvédelmi rendszert.

Ha pedig nagyon alapos akarsz lenni. Akkor előbb 3-5 évig ütő-rúgó stílus (pl: savate, boksz, thai box) + testharc (pl: brazil jiu-jitsu, birkózás, judo, aikido, ju-jutsu) stílus ÉS EZEK UTÁN gyakorolsz önvédelmi rendszert (és akkor ez esetben már mindegy lesz, hogy krav maga vagy defendo).

2016. szept. 30. 10:12
 16/42 anonim ***** válasza:
A 15-ös leírta a tömör lényeget.
2016. szept. 30. 10:16
 17/42 anonim ***** válasza:

Rozsda Sárkány leírta amit le kellett. Annyival még ki egészíteném, hogy a fegyveres harcot sem árt tanulmányozni. Ugyanis utcán fegyverrel támadnak a legtöbbször. A defendo-s és krav magás fegyverhárítások pedig finoman szólva enyhén irreálisak. Tanultam krav magát, defendót és jelenleg schermázok (scherma= olasz késharc) és bokszolok.

Én még állóharcban a savate-t preferálom. Ők cipőben rúgnak edzésen, és utcán is cipőben leszel. Nem mezítláb, mint thai box, karate, kungfu, capoeira, taekwondo...stb edzéseken.

Szerintem 4-5 évig savate + aikido/jujutsu/brazil jiujitsu/ és utána krav maga/defendo + kali/escrima/scherma/arnis/canne de combat.

És egyébként igen a defendo jobb, mint a krav maga! Több helyen oktatják jól!

2016. szept. 30. 10:38
 18/42 anonim ***** válasza:

17-es!

MINDEN kungfu stílusban cipőben rúgunk. :)

De amúgy igazad van. Arról nem is beszélve, hogy valóban nem árt a fegyveres harc sem.

Akkor összegezzünk:

ELŐSZÖR: 3-5 évig állóharc stílus (pl: savate) + testharc stílus (pl: aikido).

UTÁNA: Önvédelmi rendszer (pl: krav maga vagy defendo) + fegyveres harci stílus (pl: eskrima, kali).

és akkor jön a trollkodós kiegészítés :D : A fentebb említettek után, fegyvertartási engedély maroklőfegyverre + acélbetétes bakancs viselése télen-nyáron + lövedék -és szúrásállómellény viselése. :D

2016. szept. 30. 10:55
 19/42 anonim ***** válasza:

A krav maga nem alapok nélkül lett összerakva. A krav maga az izraeli kommandónak lett összerakva eredetileg, hogy legyen egy egységes önvédelmi rendszerük.

Az instruktoroknak nem kell megtanítani ütniük a tanítványokat, mert mindegyik tanítvány egyedül képes elintézni a gyöngyösi cigánysort. Úgy megy oda, hogy tud bunyózni. Nem civileknek lett kitalálva önvédelmi gyorstalpalóként, hanem harcedzett és már eleve képzett katonáknak ad instrukciókat a harctérre, olyan szituációkra, amikor nem tud elkezdeni lövöldözni, mert egy szoba sarkán fordul be éppen, vagy 3kg c4 van felpakolva arra akit le akarna lőni, vagy mondjuk 120 civil van körülötte. Aztán az, hogy most divat lett, hát ez van. Ami tömegesedni kezd az általában el is korcsosul valamilyen formában. De nem is értem amit előttem írnak. A krav maga nem azért nem biztos önvédelmet 1-2 év után, mert nem ütnek eleget, hanem mert 1-2 év után semmi sem ad biztos önvédelmet. Hiába lehetsz itthon kung fu mester, vagy nem tudom hányas szintű km instruktor pár év alatt. 10 évre szükség van, hacsak nem harcolsz éveken át élesben folyamatosan, de ha nem vagy illegális utcai bunyós vagy katona/partizán terrorista, akkor erre nincs lehetőséged.

A kérdésre válaszolva nincs legjobb önvédelem. Csak önvédelem van. Annyit meg már rég fejlődött a világ, hogy ne a két kezed legyen egy ilyen szituációban az első. Sokkoló, spray, stukker. Mindegyik sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint a tested.

Akkor kezdj el küzdősportra járni, ha szeretnél mentálisan és testileg is fejlődni, aztán majd ha elkezdtél és fejlőttél 8-10 év múlva elkezdhetsz beszélni valamilyen önvédelmi pusztakezes tudásról.

Amúgy ez egyáltalán nem kamu, vagy haszontalan:

[link]

2016. szept. 30. 13:35
 20/42 anonim ***** válasza:

Igen Honvéd, ez így mind igaz, ez mind szép és jó. De ez nem változtat azon a tényen, hogy az itthoni krav maga edzések 98%-a - és főleg KS alapok nélkül! - hasznavehetetlen. A Kérdező egy átlagos ember, le is írta, hogy még soha életében nem tanult küzdősportot/harcművészetet. És igen valóban kell 8-10 évnyi edzés, ahhoz, hogy valaki pusztakézzel képes legyen az önvédelemre. Ugyanakkor valahol el is kell kezdeni a dolgot.

"A krav maga nem azért nem biztos önvédelmet 1-2 év után, mert nem ütnek eleget, hanem mert 1-2 év után semmi sem ad biztos önvédelmet."

Mi sem 1-2 évet írtunk, hanem 3-5 évet. 3-5 év alatt (persze ez küzdőstílustól és az egyéntől is változhat) ALAPSZINTEN meg lehet tanulni, bunyózni (nyilván jó edzőtől és jó edzés módszerek mellett). Nyilván jobb az ennél is több idő. De most teszem azt azt, miért kickboxoljon 10 évig, ha nem a sportolás neki az elsődleges szempont? Csináljon 3-5 évig valami stílust, hogy legyen stabil alaptudása utána pedig gyakorolja az önvédelmi rendszert akár több mint tíz évig is. Így már elég lehet ez önvédelemre. Nyilván semmi sem tökéletes. Amiket felsoroltál, hogy sokkoló, gázspray stukker, ezek sem érnek többet. Mire előveszi a stukkert, célra tartja, meghúzza a ravaszt, addig állba verhetik kétszer is, vagy megszurkálják. Szembe szélbe, öngyilkosság a gázspray és így tovább.

Lehetsz akármennyire is képzett, az önvédelem az soha sem egy 100%-osan megjósolható dolog, abban a tekintetben, hogy győzöl vagy vesztesz. Az elit kommandósnak is ki lehet verni a fogait vagy tarkón lehet b*szni hátulról egy péklapáttal.

2016. szept. 30. 15:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!