Melyik karateág a legjobb?
Szertnék karatét tanulni, de nem értek hozzá, hogy melyik a legjobb.
Olyan agat keresek, amiben számít a gyorsaság, reflex, rúgás támadás,( védekezés) és vannak benne jó trükkök.
15/L
Előre is köszi a válaszokat!!
Érdemes megnézni az első pár kiütést:
https://www.youtube.com/watch?v=F90vhfikAoI
Erről beszélek. Nem hatékony?
"""(Egy rutinos aikidós, ju jutsus reflexből szedi le magáról a mai gerit és még a lábadat se húztad vissza, már repülsz.)"""
Nem tudom, hány évet foglalkoztál aikidoval, de ahhoz, hogy "REFLEXBŐL SZEDJÉL LE"" egy mai gerit magadról, úgy hogy vissza sem húztam.... Egy mai gerit kirúgni mennyi idő szerinted? Az aikido-ba a mai geriből védekezést, és visszatámadást azt hiszem 3.kyutól (legalább 4 év) tanjtják, abból is csak irimi naget. Viszont egy kick boxos már fél év után rúgdossa a mai geriket, sárga öv egy piros csíkra már védés-ellentámadás, kihon, tameshi wari van belőle, ez kb másfél év. Szóval...
Hát nyilván, ha az aikidos begyakorolja az iriminaget mae gerire, és ösztön szerűen megy neki (ami nem 2 hónap, tegyük hozzá), akkor előfordulhat, hogy utcán meg tudja csinálni, ha a bunyóról beszélünk. De ettől függetlenül tartom magam ahhoz, hogy az aikido-t rengeteget kell gyakorolni, hogy működjön egy nálad sokkal erősebb ellenféllel szemben. Pl. kapd el sankyo-ba (elvileg akkor tudod, mi az) egy thai box országos bajnok kezét, amikor utcán meg akar ütni. Vagy csinálj rajta irimi naget, amikor kilövi a térded egy gedan mawashi-val. De persze, minden stílus jó valamire, ahány ember, annyi féle, az benne a szép. Alkat és genetika, esetleg neveltetés kérdése, mit választ valaki. DE! Itt az volt a probléma, hogy valaki azt írta ide, hogy: a forduló, ugró rúgások ("hálivúd karate") csak szépek, de nem hatékonyak. Szerintem azzal a videóval, amit belinkeltem az imént, ezt meg is cáfoltam..ez a lényeg, ezt szeretem volna. És a kérdező kis hölgy is látja, hogy milyen szép rúgásokat is meg lehet tanulni...na minden jót...
ui:
A másik felvetésre is egy reagálás (miszerint a tr. karate stílusokban nem rúgnak fejre): Esetleg ha nagyon el kezdenék keresgélni a youtube-on, biztos találnék olyan legalább 50 éves pl. shotokan karate felvételt, ahol rúgnak fejre. És kb. másfél éve beültem egy olyan shotokan vizsgát megnézni, ahol csak a kihon-nal és a kata-val foglalkoznak, nem küzdenek. És kihon közben, (ilyen 1-2 kyus szinten)volt forduló rúgás és fejre rúgás is...
Kicsit már off, de ahhoz, hogy egy thai boxolón az aikido technikákat meg tudd csinálni, ahhoz először is (thai) boxolni kell megtanulni, mert csak ökölharcban tudsz olyan helyzetet kiharcolni, amelyekben egyes technikákat meg tudsz csinálni. (Meg nyilván nem a táncos verziót kell előadni.)
Kicsit azért elgondolkodtató, hogy nem a karatét hanem a thai boxot hoztad fel elrettentő példaként.
59-es! Az igaz, hogy pl. a shotokan karatéban az alapító először csak kéz technikákat alkalmazott. Kb. a '30-as évekig. Akkor az budo karate volt elvileg? De azt mondta, hogy ne legyen belőle verseny. Odáig is budo-ról beszélünk? Aztán az alapító fia (Yoshitaka), ezenkívül Asai, Kase, Kanazawa, Nishijama mesterek bővítették a mozgásanyagot, és rakták bele a köríves rúgásokat (nem hiszem, hogy csak öv alá, mi értelme lenne?). Akkor ezek szerin (Szerinted) innentől kezdve ez már nem tradícionális, nem budokarate...
Másik dolog: A Kyokushin karate is tradícionális, abban megegyezhetünk. Budo karate. Alapítója, Oyama mikor lejött a Kiyoshumi hegyről (több, mint egy évig egyedül, önmagával gyakorolt), utána bemutatókon olyanokat rúgott, téglákat, üveget, jeget zúzott szét, nem csak öv alatti magasságban. És ez ekkor még nem is Kyo karate néven futott. Azután alapította a Kyokushint. Van egy '87-es felvételem, ahol olyan köríveseket, forduló köríveseket nyomnak Oyama társaságában a nebulók, hogy ihaj. Azt is belinkelhetem. És akkor hogy is van ez? Mikor a hegyen volt, amit gyakorolt, az budo, de amikor már lejött, és elkezdte tanítani a stílusát Kyo néven (benne jó sok ugró, forgó köríves fejre), onnantól már nem Budo? Na ne vicceljünk.
Már több mint egy éve írok egy könyvet a Karatéról és a Budo-ról, és eddigi kutatómunkám és tanulmányozásaim során sajnos nem derült ki a Te hipotézised...
És még valami:
Chuck Norris nevét már vagy háromszor leírtad, és gúnyolódást vélek felfedezni a személye iránt. (Elnézést, ha nem így van.) Chuk Norris az egyik legnagyobb harcművész a világon. Tang Soo Do-ban, Tae Kwon Doban, Shito-Ryu-ban, valamint brazil Jiu-Jitsuban vitte mester szintig. Tae Kwon Do-ban 8.danos. Saját rendszere van Chun Kuk Do néven. Egyszerre két stílust is nehéz (nagyon nehéz) lelkiismeretesen vinni mester szintig meg főleg. Nem pedig ötöt...
Harcász! Biztos vagyok benne, Funakosi nem rúgott fejre pláne nem körívesen. Ö még az életben tanult és tanitott, nemhiába ellenezte mindig is a versenyeket. De még az Ő életében megtörtént az első karate verseny, amit a te általad is emlitett fia rendezett.
Okinawát és Japánt ugyi a ww után amerika megszállta. Szórakoztatásukra kellett is különféle bemutató, ezeknek a bemutatók szoros részét képezte a fej támadása is. Ekkor kezdett a karate nem karate lenni, de hála isten sok stilus megmaradt a réginek. Mégegyszer leirom, aztán ird a könyvedet. Nem volt fejrúgás, max megállitó, vagy védekező.
Csákniriszt nem gúnyolom, de nemcsák azért emlitettem meg,mert csák, hanem internetes mém miatt. Pl: Csáknorisz hány fekvőtámaszt tud lenyomni? Az összesset. stb stb. Csáknorisz féle ugropörgö rúgás meg ugye a védjegye. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!