Thai box vagy Taekwondo?
Önvédelem lenne a célom vele.
Ha egyik sem, akkor milyen más harcművészet? És miért?
Ha önvédelem akkor Aikido, mert szerintem az a legjobb védekezésre és lefegyverzésre.
Viszont érdemes mellé valamilyen erősítő edzést beiktatni.
Köszönöm a segítséget!
Valami jó helyet nem tudsz?
Tudom hogy egyéntől függ, de kb. mennyi idő míg érvényesül?
elfelejtettem írni, nem tudom számít-e 17/l.
A legjobbak azok, amelyeken van puhakesztyűs fogvédős kesztyűzés és zsákolás, mert ezekkel alakul ki a küzdelmi készség és a megfelelő ütőerő. Azaz: ökölvívás, thai box, kick box, francia box (savate).
Az önvédelmi stílusokat mint krav maga, defendo, és az aikido is, ezek UTÁN (mellett) érdemes csak elkezdeni, mert ha nem alakul ki a küzdelmi készséged, nem fogod tudni megcsinálni a varázslásokat. Az aikidora ez fokozottan érvényes, box nélkül nincs önvédelmi értéke.
A taekwondo rúgáscentrikus sport, nagyon szép ahogyan csinálják, de ez se annyira hatékony mint a fenti kesztyűzős stílusok; bár nyomják védőfelszerelésben is néhol, ehhez nem értek, kérdezz meg valakit.
Egy nő önvédelmi lehetőségei puszta kézzel korlátozottak, ezért ha ez a célod, inkább fegyveres stílust nézz, azaz Eskrimát. (Például botharc.hu stb.)
Minden tiszteletem SűrítettLevegő barátomé, de ez nincs így. Utcán nem rúgunk térdnél/ágyéknál magasabbra, pláne nem bemelegítés nélkül, szűk ruhában, csúszós talajon és pláne nem nőként. A TKD kézmunkája egy nulla. A box nem megy bele semmilyen adok-kapokba, csak az adokba. :D A box összehasonlíthatatlanul ütőképesebb bárminél (kivéve thai box, kick box és savate HA van ezeknél külön csak box edző/edzés).
És még egyszer: egy nőnek esélye sincs megvédenie magát fegyver nélkül.
Itt van egy videó aikiboxer egójának: [link]
De ő ugye, és még a sok hozzá nem értő úgy hiszi, a Box nyert. Ebben a videóban a legnagyobb probléma az, hogy a Boxolókon ott a kesztyű, ami ad nekik védelmet. Ha nem lenne, akkor az első küzdelemben lévő Boxolónknak szét lett volna verve a keze, talán el is törik. A másik meg, hogy a Karatésok eleve kézzel harcolnak...a Box ellen...ha meg rúgnak, akkor például az egyik nem merte bevinni, megállította a lábát, holott az egy nagy fejrúgás lett volna és csókolom, vagy pedig rosszul rúgnak, rossz helyre. Mindenesetre szép volt a Boxtól, megmutatta, hogy mire képes, ha van rajta kesztyű és nem vérre megy a harc, meg ők régebb óta csinálják, amit csinálnak.
Ez a videó inkább tanulságnak lenne jó, hogy aki Karatézik, az ne legyen annyira buta, hogy leáll kézharcolni a Box ellen, mert egyértelműen a földön végzi.
Köszönöm a válaszokat!
Nem feltétlen az érdekel hogy egymással szemben melyik a jobb, hanem melyik hatékonyabb 'az utcán'. :)
A boxtól én is azert tartok, mert nem hordok/hordanék magammal kesztyűt ha megyek valahova,(nem nagyon értek hozzá, ez mennyire befolyásolnalá a 'küzdelmet?) ugyanígy harceszköz sincs - bot vagy bármi más- ha elmegyek a közeli boltba vagy ilyesmi :)
Nem biztos kigyúrt férfiak ellen gondoltam, inkább ha esetleg egy részeg belem köt, vagy egy elég vékonyka fiú/férfi.
Nem akarom megváltani a vilagot, csak nem ennyire védtelen lenni.
Nem kell itt azon fennakadni hogy a boxban kesztyű van, én edzés elején párat rávarak a zsákra kesztyű, meg minden nélkül, és erősebb a kezem mint aki 4 éve csinálja mindenestül.
Ennyi az egész, emiatt a kis dolog miatt meg ne haszontalan stílusokra járj.
Box sose nyert taekwondo ellen . . . :D XD
Te láttál minden utcai küzdelmet, az igen.
Utcára pont a box a jobb.
Nem a Hollywoody filmeken kell felnőni, amikben szinte csak ütnek, ezerszer inkább Banshee, ott is szinte a boxot említik a legtöbbször a küzdősportok közül.
a boksz a hatékonyabb.
több szempontból is taktikai hiba hosszabb rúgdalózásba belemenni egy önvédelmi helyzetben.
a legjobban szemlélteti talán,hogy beviszel egy komoly toló rúgást,vagy egy combost,a támadó se-ggre ül és átfut az agyán,hogy bakker ezzel nem fogok elbírni és szépen veszi is elő a kést a zsebéből.
az önvédelem pedig arról szól,hogy nem adsz időt és nem adsz esélyt a támadódnak.
ha pedig a fenyegetettség legelején elsőként támadva a bokszban megtanult hatékony ütéseiddel közel maradva,hogy ne legyen ideje és esélye a zsebébe nyúlni,a kezedre húzott boxerral ami kompenzálja hogy nem tudsz akkorát ütni mint egy férfi,addig ütöd sorozod amíg olyan szintű károsodást nem szenved,hogy megszűnjön a fenyegetettség,akkor biztos lehetsz benne,hogy le van zárva a dolog.
a rúgás jó párbajban vagy fenyítésnél,de komoly helyzetben kockázatos,mert egyensúlyvesztés lehet belőle,vagy időt adsz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!