Milyen küzdősportot ajánlotok?
Az attól függ.
Én karatézom 11 éve, mellette kiegészítésként csináltam: judót, aikidót,krav magát, capoeirát, balettot. (Nem röhög, komolyan. Az eredménye az volt, hogy máig tudok rúgni fejre megerőltetés nélkül... :D )
Szóval:
A legfontosabb, hogy milyen edzőt találsz. Csinálhatsz bármit ami tetszik neked, de minden azon múlik, hogy milyen az edződ.
A sok sport jó, mert több féle mozgásformát is megtanulhatsz, ha MMAzni akarnék akkor király lenne, hogy tudnék meccs közben stílusokat váltani. De! Sajnos az MMA edzők nagy része, tisztelet a kivételnek agresszív, és a küzdelmet párhuzamosítja az edzések során a dühvel, agresszióval, erőszakkal. Ha versenyezni akarsz itt is ("még sosem próbáltam ki magam küzdősportban") ahhoz kicsit későn vagy, lehetsz jó, de sosem lehetsz olyan jó, mint azok a versenyzők, akik kisgyerekkoruk óta folyamatosan versenyeznek és erre készülnek. Már én sem versenyzek, mert anno kihagytam két évet, ami nem behozhatatlan, de egy erős gimi mellet sajnos nem volt időm heti 6-7-eket edzeni.
Ha szimplán önvédelmet akarsz tanulni magad illetve szeretteid miatt, akkor krav maga, systema, illetve ezek valamelyik válfaja való neked. Egyszerű, gyorsan tanulható, hatékony, és jó lesz a kondid.
Ha viszont valami olyasmire vágysz ami életmódot, életszemlétet, stílust, életre szóló barátokat és élményt ad, akkor valami tradicionális harcművészetet javaslok, nekem nagyon bejött.
De mindenhol a legfontosabb az, hogy milyen ember a mestered. Fontos, hogy ne csak megtanítson verekedni, hanem adjon az erődhöz egy felelősség érzetet is. Nem szabad visszaélni vele, és ezért veszélyes az általános MMA-s gyár. A mestered legyen a mentorod az életedben, segítsen és támogasson. És hosszú évek után pedig már majd az egyik legjobb "barátod lesz". Fontos az is, hogy találj valakit, akire föl tudsz nézni, akit tisztelhetsz. Viszont NE félelemből kelljen tisztelned, érdemelje ki a viselkedésével...
Kevés a jó mester, és én a legjobbakat kívánom neked.
Remélem tudtam segíteni.
Én csak egy megmutattam a gyümölcsöstálat tele olyan finom gyümölcsökkel, amiket még nem ismersz. Neked csak meg kell találnod a kedvenced.
Amelyik neked tetszik. Most én hiába mondom neked, hogy én Wing Tsun-t tanultam és harcoltam vele és tulajdonképpen csak dicsérni tudom, nincs vele semmi probléma. A Kung-fu stílusok között egy olyan középkategóriás, de ha azokat leszámítjuk, akkor top kategória, HA tudod használni és beleadsz mindent és találsz egy full kontakt partnert és megtanulod használni élesben. Ugyanis jogosan hívják mókusboxnak a láncütést, mert a Wing Tsun-osok nagyja úgy is használja, hogy köbö nem jó semmire. De én tudom azt használni. Muay Thai ellen megtanultam. :D Szóval nincs vele semmi probléma, ha gondolod, akkor kezdd el.
De persze, ha Pesten vagy, akkor ott van Hung-Gar, Chow-Gar, Tang Lang, Wudang, amik eléggé top kategóriák a Kung-fu stílusok között is. Oké, hogy emberfüggő, de hidd el, számít a stílus valamennyit.
Ha csak önvédelemre kell, tehát nem akarsz más stílusok ellen harcolni, akkor Box. Az erre tökéletes. Más stílusok ellen szarban lennél, ha nem ringben vagytok és én sosem azt veszem alapul, hanem a valós harcokat. De ha azt mondod, hogy Muay Thai, akkor azzal nagyon jól jársz. Nagyon jó oktatása van és brutálisan tud harcolni. Azt még nagyon ajánlom. De lehet bármi egyszerűen, most azok a stílusok, amiket nem írtam le, megsértődtek. Szóval na, csak kezdj el valamit és csináld. Semmi sem szar, mert azok már kihaltak az évek során.
Az MMA-t Magyar Honvéd ismeri jobban, majd ő kifejti neked bőven, hogy az milyen. Én úgy olvastam itt, hogy az ugye konkrétan nem is stílus, hanem egy rendszer, ahol az embereknek tanítanak mindenből egy kicsit. Ami nem rossz, de, mint mindennek, ennek is megvan a maga hátránya.
Döntsd el, hogy mit szeretnél elérni a küzdősporttal: ha önvédelemre kell, akkor valami önvédelmi hibrid rendszert válassz! Ha új mozgásokat akarsz tanulni, akkor valami tradicionálisat.
Mindenesetre javaslom, hogy legalább pár hónapot szánj rá a judora (esetleg aikidora, brazil jiutsura, amelyik elérhető), mégpedig az esések miatt. Nagyon nem mindegy, hogy ha földre kerülsz, akkor hogyan kerülsz oda, illetve ott mit tudsz kezdeni magaddal, meg az ellenfeleddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!