Milyen kezdő küzdősportot vagy harcművészetet tudtok ajánlani 20 év feletti embernek önvédelemre?
12 éve sparringolok k1 versenyzőkkel. vannak közöttük 1-2 danos kyo mesterek is. rendszerint a bohóckodós bunyókban is kikapok tőlük.
tudod mennyi idő alatt csomagolnám össze őket az utcán ? olyan 4-5mp és nem azért, mert az utca szelleme mellém állna, hanem mert egyszerűen nem k1 szabályrendszer szerint küzdenénk, és volt már rá példa, hogy akkor kesztyűben nyomjunk egy mindent bele harcot, és ahogy földre kerültünk nem tudtak mit csinálni. de még azzal se nagyon, amikor befogom járomba, többnyire elkezdik csépelni a bordám én meg eldöntöm, hogy fejenátdobást csináljak, vagy álló helyzetbe kopogtassam le őket.
Utcára sem a kyot nem lehet nyugodt szívvel ajánlani, sem a k1 szabályrendszerét. az utcán az utca szabályrendszere van. a kyo nem tanít semmilyen technikát késes, fegyveres támadó ellen. ezek küzdősportok. marha jók meg minden, jó állóképességet adnak, jobb helyeken megtanulsz ütni és rúgni is. de hagyjuk már azt, hogy az utcán mi a nyerő. te elkezdheted rugdosni a fejét, nem fog kidőlni tőle, mert neki sem az első bunyója, előkap egy kést, vagy szimplán csak lefog ? semmi elvezető technika, állóhelyzetben van 7-8 feszítés és 3 fojtás amivel úgy vetsz véget a harcnak, hogy nem sérültél meg. ki is tudsz sparringolni 5-6 év alatt 3-4 olyan technikát ami a legjobban megy és ezeket az utcán is fogod tudni használni élesben.
mellesleg megjegyzem azok a félprofi illetve amatőr k1esek akikkel én sparringolok, nem véletlenül hagyták ott a kyot. már eleve nevetséges, hogy a kyo szabályrendszerében nincs fejre ütés. hatalmas.
Gondolom tudod miért nincs fejre ütés. Egyébként igazat kell hogy adjak. Az utcán a szabályokat el kell felejteni.
Igazából tisztán egyik küzdősport sem lenne szerintem magában elég. Amit hatásosnak tartok, a kick-box, thai box, kyo, box, de ha csak egyet csinálsz, akkor úgyis csak az számít ki üt először, vagy kinél van valami fegyver.
Ha olyan helyen járok olyan időben, velem is mindig ott van Walther.:)
Ta Aiki! Minden személyeskedés nélkül! Ha az általad leirt állásokat rendesen csinálod, persze ehhez kell egy jó mester is aki megtanítja neked, akkor hidd el, nem teszi tönkre a térdedet.
Robotmozgás az megint csak azért van, hogy a tanuló megtanulja használni a testét. Minnél elöbbre kerül, annál gördülékenyebbek lesznek a bukaiba.
Van ugye a sport része a karatenak. Ha azt gyakorolja az ember, akkor csak adok kapokot fogja megtanulni, a vizsgákon meg valahogy átrugdossák. Az igaz karate, a budo karate egészen más. Nem egy ring sport, és nem is sport. Na ehhez viszont türelem kell, ami az európai emberekben nem igazán van meg.
Közben meglestem Aiki a két oldalt. Egyiken a neko van ami már beillik egy kokotsunak is. Ha megnézed a támaszkodó lábát, akkor láthatod, nincs kifordítva természetellenesen a támaszkodó lába. Másik kép a siko ami a talpak picit kiforditásásval különbözik a kibatol. Ha esetleg kipróbálod, észre fogod venni, nem bántja a térdedet.
(halkan megjegyzem, a siko ashi dachit mi nem gyakoroljuk)
Két általad linkelt állás inkább erősíti a lábakat és a térd szalagjait,
Ami a karateban érheti az embert, az az edzőtárs nemtörödömsége, csont repedés, törés, zúzodások stb. Nekem speciel a sok seiken keményítés miatt deformálódott kézfejeken megjelent az alagút szindróma, de ezt tudom házilag orvosolni.
Teniszkönyök nemcsak a teniszezők betegsége.
Persze, minden sportban ezt mondják, hogy ha vigyázol rá akkor nem sérül meg az agyad / nem fog fájni a könyököd, térded / stb.
A valóság azonban azt mutatja, hogy statisztikailag van, aki lesérül és van, aki nem. Genetika (meg persze jó technika, de még jó technika mellett se mindenkinek bírja a genetikája ezt vagy azt a sportot).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!