Milyen kezdő küzdősportot vagy harcművészetet tudtok ajánlani 20 év feletti embernek önvédelemre?
"Kyot semmi esetre se, még a jó ízületeket is szét tudja csszeni,"
Próbáltad? Mert én 23 éve csinálom, rossz térddel kezdtem, és max akkor volt térdproblémám, amikor látogattam kickbox edzéseket, és az edző eszetlenül 3 kis kör futás után leszámolt még majdnem hidegen 40 teljes gogolást két körrel utána meg békaügetést.
Ha annyira gáz lenne, a volt edzőm 6. dannal réncs kéne hogy legyen. (főleg hogy műtötték egy síbaleset után a térdét)
Most 60 éves és még síel az edzés mellett. A Hanshi Adámi meg amikor 60 éves volt, a fejenátfordulását meg egy-két hasonló gyakorlatát 30 évesen megirigyeltem. Nekem sosem ment úgy.
Nagyon függ attól hogy az embernek milyen edzője van, és mennyire építi fel az edzést.
Amire figyelj, akárhol is kezdesz, nem szabad olyanba belemenni ahol az edző hidegen terhelni akarja a testet, illetve hagyja kihülni aztán hirtelen mozdulatokat csináltat.
Na igen, az tipikus, még csak rosszul sem kell tanítani. Az első években én is meg akartam spórolni a csípő és a lábfej elforgatását közben, és persze ha az álló láb fix, az az energia nagy része a térdet csavarja.
Ha így nézem tényleg a box teszi a legkevesebb rosszat, bár nekem ott az nem tetszik hogy egymás fejét ütik. A kickboxot ezért nem is csinálom komolyabban. Valamennyire meg kell tanulni a fejet védeni, de ha nem muszáj akkor nem akarom a fejem szétveretni.:)
Na kedves Aiki, megint bebizonyitottad, nem tudsz te semmit.
Kezdjük. Sem a kihonban, sem a katákban de még alapállásokban sincs csavart térd. Lehet ahol te voltál, rosszul tanították, vagy te rosszul tanultad meg. Ráadásul ha jól megvan tanulva, inkább erősíti a láb izmait és a szalagokat. De ehez kell egy jó mester és egy jó tanuló. Ráadásul a jól megtanult karate az egész testre jótékony hatással bír, főleg a testtartásra. Itt nagy isteni sprtnak tartott thai box ugyan igy veszélyes akkor? Nem is beszélve a labdarúgásról, kézilabdáról. Minden sportnak van veszélye ha agyatlanul műveli az ember. Viszont az is igaz, hiába vezet jól, biztonságosan és szabályokat betartva az ember, ha jön egy apucitól lenyúlt bmwés jupyköcsök és beléd száll, ö megússza te meg gipszágyba kerülsz. Ezzel a felfogással inkább ne sportoljon semmit az ember? Még a tollaslabda is veszélyes lehet.
"Na kedves Aiki, megint bebizonyitottad, nem tudsz te semmit. "
Gratulálok ehhez a sportemberhez méltó kijelentéshez, valamint magas szintű, személyeskedéstől mentes vitakultúrához. ;) Valamint Neked is jó reggelt.
Helyett, a karate állásai full természetellenesek és csavarják a térdet. A természetes állások = box, judo állásai. Ennyi.
Természetellenes állások: zenkutsu dachi (csavarodik a térd kifelé, HA rendesen csinálod); neko ashi dachi (magyarázzam?); kiba dachi -- folytassam? Ember azért a világos fiziológiai tényeket ne tagadd már le...
Most tényleg -- lehet, hogy másik bolygón élünk vagy párhuzamos valósághoz van szerencsénk, de nehogymár ne vedd észre az alap fiziológiai tényeket....
Most hadd ne linkeljem be az összes karate állást, még TF diploma nélkül is nyilvánvaló kellene, hogy legyen, hogy mi a helyzet. Elég hozzá egy tükör.
Nem tudok semmit, mi? LOL
Neko ashi dachi: [link]
Ebben álltunk és meneteltünk órákig előre hátra... Nehogymár ne lásd meg, hogy a térdet mennyire terheli...
Tudom, tudom, "ha jól tanítják" -- bla bla.
A karatésok vagy genetikailag bírják, vagy nem. A dojók 60%-a térdgumival tud menni már wc-re is.
Az utolsó kijelentésedet vitatnom kell. 2 klubban voltam edzettem, mindegyikben évekig illetve akér 10+ / klub, az elsőben is kb. 2 ember volt a 30-40-ből aki a térde miatt nem tudta rendesen csinálni. A másik klubban szintén ez az arány.
A neko-aschi illetve kokutsu-dachi inkább a combizmot terheli. A zunkutsuval meg a kibadachival egyetértek, főleg amennyire mi magyarok eltúlozzuk (bár nekem a zenkutsu is a bokámat tekeri ki). Láttam japán katázókat, sokkal magasabban állnak mint mi. Mintha annyival lejjebb akarnánk menni, amennyivel magasabbak vagyunk.
Illetve ott el tudom képzeli ezt az arányt ahol nem melegítenek rendesen. Németeknél megnéztem 2 klubot, egyik shoto-ryu (nem elírás), a másik Shotokan, mindegyiknél bemelegítés meg nyújtás nélkül bele a közepébe. Na itt el tudom képzelni hogy a fél banda beteg.
Egyébként a rendszertelenség is árt bármely sportnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!