Melyik a jobb edzés?
Melyik a jobb? Hallottam már mindent, és nem tudok dönteni. Aikido, judo vagy jujitsu?
Előre is köszönöm!
E három közül egyik sem "jobb", csak más.
Ahogyan MH írja, a ju jitsuból alapította meg Jigoro Kano a judót, kiválogatva azokat az elemeket, amelyeket sérülés okozása nélkül, full contactban lehet gyakorolni. Ezért a judo nagyon jó erőnlétet és valós harci tudást ad, a birkózáshoz hasonlóan a judósok nagyon jó harcosok. -- hátránya, hogy sajnos csak gyerekekkel foglalkoznak a legtöbb helyen, elqrvult a sport a versenyzés miatt.
Az aikido a másik véglet, ezek igazából a kardvívás kiegészítő technikái, ezért az aikido nem önálló stílus. Előnye, hogy nagyon szép, és végtelen intellektuális kihívás a 2800+ féle technikát még sokféleképpen megtanulni – hátránya, hogy nincs az edzésen valódi küzdelem, ezért az aikidokáknak nem alakul ki a küzdelmi készségük. Így, ebben a formában az aikido hatékonysága nagyon kicsi.
A ju jitsuról MH-k kérdezd, ő a profi. :)) Ez mára már egy modern küzdősport, ötvözve van karate stb elemekkel. Előnye, hogy összetett, minden van benne, ennek megfelelően a hátránya valószínűleg az, hogy egyenként egyikben sem olyan jól a ju jitsusok, mint a specializált stílusok – a földharcban jobbak az erre ráállt BJJ-sek, ökölharcban a boxolók stb. De így, egyben, ez a legkomplexebb, emiatt a három közül a leghasználhatóbb is.
Egy kis motivációs film... :)
Az aikidóban, jujutsuban és a judoban sok technika megegyezik. A jujutsu összes végtagfeszítő, kulcsoló, gáncsoló és dobó technikája megtalálható az aikidóban is. Éppen ezért az aikidó nem kiegészítő harcművészet, pláne nem kardforgatás mellé. Az más dolog, hogy az aikidó edzéseken nincsen sparring, és éppen ezért csak kiegészítésként jó alkalmazni. Önmagában valóban nem ér sokat (max hosszú év gyakorlás után). Valóban van az aikidóban 1-2(!) kardvíváshoz használt kiegészítő technika, de nem maga az egész harcművészet épül erre. Még a defendóban és a krav magában is alkalmaznak totál ugyanolyan technikákat, mint ami az aikidóban van.
https://www.youtube.com/watch?v=9DPqCBbG78c
https://www.youtube.com/watch?v=lzoLpPb3Onc
https://www.youtube.com/watch?v=IfF4TrR8NEg
Na most ezekbe aztán igen minimális különbségek vannak, ugyanaz a karfeszítés és földhöz vágás mindenhol. Ezek alapján akkor pl: a krav maga is kiegészítő stílus (japán) kardvívás mellé? Fityfenét....
Én anno aikidóztam, jelenleg pedig bjj-zek. BJJ edzéseken is meg tudok pár aikido technikát csinálni, és ott nincsen nálunk katana.
Wow... Még soha életemben nem láttam ilyen jó aikido videót.
Angolul kell hozzá tudni. Azt magyarázza, hogy azért szereti az aikidót mert megadja neki a választás szabadságát -- és úgy tud embereket eltéríteni a támadástól, hogy nem kell sérülést okoznia, ha nem akar.
Amúgy eléggé hasonlít az ember az első mesteremhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!