Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Melyik a jobb edzés?

Melyik a jobb edzés?

Figyelt kérdés

Melyik a jobb? Hallottam már mindent, és nem tudok dönteni. Aikido, judo vagy jujitsu?

Előre is köszönöm!

2015. nov. 21. 14:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ha versenyszerűen szeretnél sportolni, kevesebb utcai használhatósággal, de több sparringal, akkor judo, itt "csak" feszíteni, folytani, dobni és földharcolni fogsz megtanulni. Ha kicsit életszerűbb harcrendszert szeretnél tanulni földrevitelekkel, földharccal, feszítésekkel, fojtásokkal, ütésekkel, rúgásokkal, akkor ju jitsu. Az aikidot inkább valami mellé ajánlanám, tehát azzal kezdeni egy harcművész/küzdősport pályafutást, szerintem nem a legjobb ötlet. Egyébként mind az aikido mind a judo a ju jitsuból fejlődött ki.
2015. nov. 21. 20:51
 2/11 aikiboxer ***** válasza:

E három közül egyik sem "jobb", csak más.

Ahogyan MH írja, a ju jitsuból alapította meg Jigoro Kano a judót, kiválogatva azokat az elemeket, amelyeket sérülés okozása nélkül, full contactban lehet gyakorolni. Ezért a judo nagyon jó erőnlétet és valós harci tudást ad, a birkózáshoz hasonlóan a judósok nagyon jó harcosok. -- hátránya, hogy sajnos csak gyerekekkel foglalkoznak a legtöbb helyen, elqrvult a sport a versenyzés miatt.

Az aikido a másik véglet, ezek igazából a kardvívás kiegészítő technikái, ezért az aikido nem önálló stílus. Előnye, hogy nagyon szép, és végtelen intellektuális kihívás a 2800+ féle technikát még sokféleképpen megtanulni – hátránya, hogy nincs az edzésen valódi küzdelem, ezért az aikidokáknak nem alakul ki a küzdelmi készségük. Így, ebben a formában az aikido hatékonysága nagyon kicsi.

A ju jitsuról MH-k kérdezd, ő a profi. :)) Ez mára már egy modern küzdősport, ötvözve van karate stb elemekkel. Előnye, hogy összetett, minden van benne, ennek megfelelően a hátránya valószínűleg az, hogy egyenként egyikben sem olyan jól a ju jitsusok, mint a specializált stílusok – a földharcban jobbak az erre ráállt BJJ-sek, ökölharcban a boxolók stb. De így, egyben, ez a legkomplexebb, emiatt a három közül a leghasználhatóbb is.

2015. nov. 22. 10:12
 3/11 aikiboxer ***** válasza:

Egy kis motivációs film... :)

[link]

2015. nov. 22. 10:20
 4/11 Glacierous ***** válasza:
Szerintem a judot válaszd.
2015. nov. 22. 11:30
 5/11 anonim ***** válasza:

Az aikidóban, jujutsuban és a judoban sok technika megegyezik. A jujutsu összes végtagfeszítő, kulcsoló, gáncsoló és dobó technikája megtalálható az aikidóban is. Éppen ezért az aikidó nem kiegészítő harcművészet, pláne nem kardforgatás mellé. Az más dolog, hogy az aikidó edzéseken nincsen sparring, és éppen ezért csak kiegészítésként jó alkalmazni. Önmagában valóban nem ér sokat (max hosszú év gyakorlás után). Valóban van az aikidóban 1-2(!) kardvíváshoz használt kiegészítő technika, de nem maga az egész harcművészet épül erre. Még a defendóban és a krav magában is alkalmaznak totál ugyanolyan technikákat, mint ami az aikidóban van.

https://www.youtube.com/watch?v=9DPqCBbG78c

https://www.youtube.com/watch?v=lzoLpPb3Onc

https://www.youtube.com/watch?v=IfF4TrR8NEg

Na most ezekbe aztán igen minimális különbségek vannak, ugyanaz a karfeszítés és földhöz vágás mindenhol. Ezek alapján akkor pl: a krav maga is kiegészítő stílus (japán) kardvívás mellé? Fityfenét....

Én anno aikidóztam, jelenleg pedig bjj-zek. BJJ edzéseken is meg tudok pár aikido technikát csinálni, és ott nincsen nálunk katana.

2015. nov. 22. 17:38
 6/11 anonim ***** válasza:
Bocsánat, a krav magában ütés és rugás van, és az ellenfél lehető leghamarabbi ártalmatlanítása a cél. Az aikido elég sok felől merített, de jellemzően a ju jitsu és ken jutsu iskolájára épül, ami a földrevitelek és a kardvívás japán iskolái. Ha az ember a hatékony önvédelmet szeretne tanulni, akkor önmagában semmiképp se tanuljon aikidót, mert nem fog harci tapasztalatot szerezni. Nem kell mindenképpen mindig belekötni valakibe, csak azért hogy valamit írj.
2015. nov. 22. 18:32
 7/11 aikiboxer ***** válasza:
Az aikidóban egy igazán nagy probléma van: hogy nem fejlődik. A hagyományőrzés, az authenticitás fontosabb, mint a stílus fejlesztése. És ezért nagyon kár, mert amúgy a hagyományanyag jó lenne még sok mindenre. Azok az aikido stílusok, amelyek engedik a fejlődést, mint például Real Aikido, sokkal jobbak utcára.
2015. nov. 22. 19:32
 8/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nincs semmi baj az aikidoval. Van rá igény, van aki azt a transzcendenst keresi amiben megtalálhatja önmagát. Ha az aikidoban ezt negtalálja, máris van egy kiegyensúlyozott ember, akinjobb esetben boldog is. Az aikido nem ígér többet mint amit ad. Nem mondja, hogy te leszel az utca vagy a ring császára nem mondja, hogy bárkit lefegyverzel majd egyetlen csuklómozdulattal. "Az élet harc, a harc művészet".
2015. nov. 22. 20:14
 9/11 anonim ***** válasza:
Ad egy kiegyensúlyozott létet, egyfajta tartást az életben, a legjobbaknak még egy biztos önvédelmet is. Szerintem az aikido ilyen szempontból anlegf@!szább stílus, nem kérkedik de nem is alázza meg magát egyszerűen az aminek lennie kell, nem több és nem is kevesebb mint amit magáról állít ezért mindenképen tiszteletet érdemel.
2015. nov. 22. 20:18
 10/11 aikiboxer ***** válasza:

Wow... Még soha életemben nem láttam ilyen jó aikido videót.

[link]

Angolul kell hozzá tudni. Azt magyarázza, hogy azért szereti az aikidót mert megadja neki a választás szabadságát -- és úgy tud embereket eltéríteni a támadástól, hogy nem kell sérülést okoznia, ha nem akar.

Amúgy eléggé hasonlít az ember az első mesteremhez.

2015. nov. 23. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!