Box vagy thai-box? 16/f
Én másképp látom mint a többiek. A tájbox, futás közben tájékozódó válaszolónak mondjuk írok egy RESPECT-et, jó volt :)
Szerintem az alap küzdőstílus lényegében véve az ökölvívás (kézhasználat) és a birkózás (testharc)
Na most az alapok szerintem fontosak, márpedig ökölharcot igazán jól általában box edzésen lehet megtanulni. Máshol is lehet, de garancia a jó edzésre az ökölvívás edzés szokott lenni, ezt lehet vitatni, a saját tapasztalatomat, nézőpontomat osztom meg.
Na most ha az alapok megvannak (ökölvívás, birkózás) ezekben már ügyesen mozog valaki, akkor ki lehet egészíteni az ökölharcot harcművészetek elvezetéseivel, fogásaival (ökölvívás-aikido) vagy más küzdősporttal - ökölvívás - judo, a birkózást is judo-val, brazil jitsuval.
Most régen nem voltam ilyen nagy küzdősportfan, most sem vagyok de szembe kell nézni a valósággal, ezeket oktatják úgy a legtöbb helyen, hogy fejlődni is lehet..
És akkor itt jön a thaibox, szerintem az ökölvívást kell kiegészíteni utcára kizárólag a combrúgás és a térdelés miatt thaibox-szal.
Egyébként a thai boxot taktikailag egy nullának tartom, de ez az én álláspontom. Lépések, kitérés terén szerintem semmi, viszont alap rúgások és szívósság terén jó, biztos hogy megkeményíti az embereket. Tehát hasznos az ökölvívást MMA vagy önvédelem technikai repertoárbővítés miatt kiegészíteni - nem csak thai box-szal. Mondjuk egy valódi küzdelemben a rúgások sokkal inkább másodlagosak is, de a tipikus TB rúgástechnikák szerintem jól tudnak jönni. Legalábbis életszerűbbek mint a szofisztikált taekwondós 720°-os ugró forgórúgások (amiért persze őszinte elismerésem, ha valaki bemelegítés után rögzített célpontot meg tud rúgni így).
Tehát szerintem érdemes ökölvívással kezdeni, heti sok edzéssel, utána felvenni mellé vagy helyette a birkózást/thai boxot. Ez az én meglátásom így.. évről-évre új tapasztalatokat szerezve, átgondolva és újraértékelve a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!