Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Sokan miért fikázzák a Wing...

Sokan miért fikázzák a Wing Tsun Kung-fut itt a GYIK-en? Tényleg hasztalan ez a sport meg egy lehúzás?

Figyelt kérdés

Lépten nyomon ezt látom itt h lehuzzák, meg sz.rt se ér... De multkor kaptam egy szórólapot h Jackie Chan meg Bruce Lee is ezt csinálta, meg megtudom magam védeni, stb... Érdekelnenek a vélemények!!! Egyébént én karatézok, meg 13 évesen jártam WT-re egy hónapot, csak aztán kirugtak mert suliba felhsználtam xd De emlékszek mikor én jártam WT-re egy hónapot még régen akkor is ekkora marketingja volt....

N/20

2015. márc. 22. 22:49
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Én is ezt akartam írni, a karatést azért verik el a boxolók, mert nem lehet halálpontokra ütni, más a szabályrendszer. EZ A LEGNAGYOBB ÖNÁMÍTÓ KAMU

Lehet értelmetlen, rosszul oktatott harcművészeteket sportolni, lehet zumbán ugrabugrizni is, de miért jó ezekről azt hallucinálni, hogy jók bármire is? Ezek sokadrangú, edzéstechnikailag rossz szórakozások. Enyhén szórakoztatóak lehetnek, jó csajok lehetnek edzésen, jó lehet a csapat, a hangulat.. de nincs harci értékük. Nem szabályrendszerek miatt, ez csak kifogás.

Nagy betűkkel KIFOGÁS.

Egy boxoló nem szokott veszíteni karatésok ellen a karatés szabályrendszerben sem, mert sokkal jobb edzéstechnikával, általában több edzéssel (boxolók nem csak heti 2x edzegetnek) egyszerűen jobb képességekre tesznek szert, bunyó szempontjából.

Egy esetben veszíthet bármelyik boxoló egy karatéssal szemben, márpedig akkor, ha az erősebb ember eleve 'vesztesnek' van titulálva. Pl. van olyan karate szabályrendszer, ahol nem lehet kiütni a másikat. Nyilván egy boxoló, aki tud ütni itt könnyen kikaphatna pusztán azért, mert elveri az ellenfelét. Na ilyen módon persze szabályrendszer miatt veszíthet a jobb, képzettebb bunyós is.

Ha egy boxolónak sakk szabályrendszerhez kell alkalmazkodnia (milyen irreális?) akkor is veszíthet, mert kesztyűben nem lehet bábukat fogni normálisan. Mert a sakkban sem szabályos ütni.. fejre. De tényleg van értelme az idétlen szabályrendszereknek, ahol a gyengébb képességű emberek nyernek? A sakkal csak egy szélsőséges példát akartam írni, nyilván a sakk nem küzdősport, másról szól.

Karate tovább: mikor rúg meg egy karatés egy küzdősportolót? Boxolókat thaiboxolók szoktak combon rúgni úgy, hogy ezzel győznek is DE még thai-osok sem mindig, csak megvan az esélyük rá. Csak ők tudnak is rúgni, megvan a technikájuk és a gyakorlatuk hozzá (megint az edzésmódszerek végett)

Honnan jön az az elmélet, hogy egy wingtsunos tökön tudna rúgni mondjuk egy boxolót? Ahhoz nem elég elhinni, hogy valaki tud rúgni, ahhoz gyakorolni kell a rúgást, meg kell tudni csinálni úgy, hogy be is találjon. Ehhez meg jól kell gyakorolni, a szemben álló ember képességein túl kell tenni legalább a rúgás pillanatáig. Nem kizárt, hogy ilyen megeshet, de értelmetlen azt feltételezni, hogy a kungfusok (nem feltétlen csak a wingtsunosokra gondolok) lazán tökön küldenék a boxolókat. Ez csak egy elmélet, nagyon nincs megerősítve.

Boxolónak megsérül a keze egy igazi bunyóban, kesztyű nélkül. Ez kellemetlen (sőt, hosszan tartó sérülés is lehet) de közben az ellenlábasának a feje sérül meg.

Lábfölényük profi rúgóknak van, akik csak középszerűen rúgnak (rúgni nehezebb mint ütni) azokat általában a jó ütők legyőzik. Jól rúgni nehéz, rosszul meg értelmetlen. Nagyon sok ember van, aki mozgáskoordinációként gyakorol rúgásokat (rúgáshoz hasonló mozdulatokat), de igazából küzdelemben nem tudna rúgni. Nem találna be, nem lenne elég gyors, nem okozna kellő sérülést stb.

2015. márc. 26. 11:14
 12/15 anonim ***** válasza:

Az előttem szólóhoz:

- mindenki a saját szabályrendszerében a jó!

- szerintem téged még soha nem rúgtak térden vagy hasba. Aki a lábát is használja azt megközelíteni is igen körülményes. A WT-ben nem vetik le a cipőt, hidd el amikor cipősarokkal oldalról térdenrúgnak ott véget ér a buli. (még egy lánytól is kellemetlen)

- ettől függetlenül a boksz is nagyon jó és győzhet is, főleg ha valaki tényleg jó benne.

- a kung-fut általában az gyakorol, aki érdekel az azt "körbelengő" kínai kultúra, taoista, buddhista filozófiai elvek stb, mert ez ugyanolyan fontos, hanem fontosabb náluk mint maga a harc, mivel mindent ezen nézetekbe vezetnek vissza. Ráadásul a belső békét, megelégedetséget és nyugalmat próbálják elérni, nem a felbőszített bikát akarják kistaférolni. Akit ilyesmi (keleti filozófia) nem érdekel az inkább másfele orientálódjon.

Egyébként nem tudom miért kell itt ilyesmin rugózni. Egy jó bokszoló és egy jó (egyéb) harcművész soha nem verekedne össze. Ha meg mégis megtörténne kultúrált körülmények között, akkor az lenne előnyben mindig, akinek a szabályrendszerében küzdenek és kész.

2015. márc. 26. 17:05
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Életszerűtlen szabályrendszerek esetén tényleg mindenki a sajátjában jó. De aki olyan szabályrendszerben jó, ahol semmit sem lehet csinálni - az nyilván nem gondolja magáról, hogy ért a közelharchoz.. (no kontact karate)

- bár karate szabályrendszerben ott van a kyokushin full contact, ahol nem tudják kiütni egymást testen, kesztyű nélkül. Ez meg már nem a szabályrendszert, hanem az alap stílust, vagy az edzésmódszereket minősíti.

- ökölvívásban sok korlátozás van, de ki mondta azt, hogy egy ökölvívó (őket én még mindig jó bunyósoknak tekintem) csak a saját szabályrendszerében tud eredményesen küzdeni? Pont ez az, hogy nem, mivel egy olyan 'egyszerű' és hagyományos edzés mint a box jó közelharci készségeket fejleszt, innentől fogva mindegy a szabályrendszer. Földharcra és fegyveres harcra nem készít fel, ez tagadhatatlan.

Aki a lábát használja azt nem körülményes megközelíteni. Kevesen tudnak úgy rúgni, hogy az említést érdemeljen, legalábbis ez az én véleményem. Rúgni nehéz, a legtöbb bunyós ütni sem tud.

Szerintem főleg azok akik olyan keleti harcművészeteket tanulnak, amin nincs sparring, nincs megkövetelve az edzőtől, hogy minőségi edzést tartson. Tehát ahol akár keleti misztikus táncot is oktathatnak 'harcművészet' néven japán parasztruhában, ott elég rossz képzések zajlanak. És rúgni megtanulni még nehezebb mint ütni, ebben sokan egyetértenek.

Mindezt válasznak szánom arra is, hogy engem mennyire rúgtak térden vagy hasba. Nem mintha egy ember csak akkor tudná elképzelni mi az a fájdalom vagy fizikai sérülés, ha hasba vagy térden rúgják. De az életben a gyakorlat számít, márpedig nem olyan egyszerű megrúgni valakit. A lecsúszó, félremenő, gyenge, lassú meg egyéb hibás rúgások meg mit érnek? Na ezek azok amik nem zavarják a boxolókat sem.

Egy lánytól akkor kellemetlen ha térden rúg, ha thaiboxolt vagy komoly helyen taekwondózott, vagy lényegében véve mindegy hol, de megtanult rúgni. Aki tud rúgni annak jó, de a legtöbb ember nem tud használható szinten rúgni, szerintem :)

És pont ez az, wingtsun edzésen sem tanítják meg heti 2-3 edzés alatt rúgni az embereket, még évek alatt sem.

Thaibox edzésen az ALAP rúgásokat begyakoroltatják, bár ott meg nem gyakorolják a lágyék rúgást ez igaz.

Akik Magyarországon kungfut tanulnak, úgy tűnik mintha kizárólag a mögöttes dolgot és a testmozgást keresnék, mert a lényeg, a HARC a művészetből hiányzik. A harcművészet pedig nem volt sosem mozgásművészet, mozgásművészet a tánc. A harcművészetben nem lehetett régen megkerülni a harcot, aki nem szereti a harcot az táncol, aki önvédelmet akar tanulni, az sajnos ma már alig tud elmenni harcművészet edzésre, mert ahogy látom alig van már köze Magyarországon az ilyen edzéseknek az igazi edzésekhez. Ócska koppintások, nem tudom milyen ellenőrzés lehet az ilyen edzések fölött. Szerintem kb. bárki tarthat edzést, úgysem lesz akkreditálva, karatét olyan ember is tarthat, akit bármilyen szabályrendszerben.. elver egy 2-3 éve boxoló átlagos bunyós (valakik 1 évet írnának, amit én túlzásnak tartok)

A belső békének mi köze a harcművészethez? A lelki béke vagy külön van választva a harctól, vagy komolyan vesszük mondjuk a taoista harcművészeteket, de akkor a harcművész harc közben is megőrzi a lelki békéjét, ez nem azt jelenti hogy nem ért a harchoz vagy elverik.

Az nem harcművészet, amikor valaki belső fejlődést keres, de kívül meg nem ért a harchoz :)

Ez út, csak nem HARCművészet. Kungfu ez is, csak nem wushu. A belső út nem önvédelem, nem reklámozzák annak. A harcművészeteket általában önvédelemnek is reklámozzák, tehát nem megy az, hogy belső fejlődésről van szó (heti 2x :))) de közben nem a harc a lényeg.

Ironikus módon, egy küzdősportoló aki tényleg megkapta és ki is osztotta már a maga pofonjait, érthető ha belső út fontosságáról beszél, vagy felismeri a harcművészetek lényegét. De aki eleve nem tanult meg bunyózni, az nem tudom merre járhat :)

Valami modern felfogású kungfu edzésen, gondolom :)

Ha jó boxoló és egy másik stílusú összeverekedne, az lenne előnyben.. mert? És kész.

MMA, az kinek a szabályrendszere? Mert szerintem esélyt kaphat benne a földharcos és az állóharcos is, és ha azt mondja egy harcművész, hogy nem lehet benne szemet nyomni.. akkor arról már lehet sejteni, hogy úgysem lenne képes eltalálni egy mozgó ember szemét :))

Vannak tág, megengedő szabályrendszerek amikben összemérik emberek az erejüket, képességeiket.

Egy Dog Brothers összecsapáson lényegében véve mit nem lehet? Megölni a másikat kb. :D

2015. márc. 26. 17:45
 14/15 anonim ***** válasza:

van pár ok amiért azt mondják nem működik...

1,mert kemények és boxolók mert az a jó semmi más kitalálják hogy ők már az világ összes nagymesterét lenyomták sparingon...

2,rossz edzést fogtak ki amiből sok van bár az alföldön egész jók a Tsesek lásd Békési István,Kocsis János Erik, Horváth Tamás,na meg Szél Gábor akikről tudom hogy jók engem megtanítottak ütni rúgni még meg is tudom védeni magam sok esetben pedig 4évig jártam csak

3,nézték a videókat ahol elverik a kung fust mert kérem szépen arról a kung fusról aki komolyan veszi ezt és tudja csinálni fog videó készülni? látszik hogy azt se tudja mit csinál azokon csomó olyan van amit én 4év után sokkal jobban csináltam volna tessék elmenni az előbb felsorolt Si-hingehez járni 2évig akár és már látni fogod hogy az egész hülyeség amit látsz róla

4,semmi sem hasztalan maximum nem neked való bármit tanulhatsz a lényeg hogy feküdjön neked aztán úgy is beléd rögzül a mozdulat ha úgy érzed a te világod...ha nem meg keress mást

2015. máj. 7. 18:13
 15/15 anonim ***** válasza:
Vagy egyszerűen csak: vagy megtanul ütni valaki, vagy nem. Aki nem tud ütni, az meg nem fog tudni ütni. Persze ezt csak úgy írom, mint lehetőség.
2015. máj. 7. 22:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!