Sokan miért fikázzák a Wing Tsun Kung-fut itt a GYIK-en? Tényleg hasztalan ez a sport meg egy lehúzás?
Lépten nyomon ezt látom itt h lehuzzák, meg sz.rt se ér... De multkor kaptam egy szórólapot h Jackie Chan meg Bruce Lee is ezt csinálta, meg megtudom magam védeni, stb... Érdekelnenek a vélemények!!! Egyébént én karatézok, meg 13 évesen jártam WT-re egy hónapot, csak aztán kirugtak mert suliba felhsználtam xd De emlékszek mikor én jártam WT-re egy hónapot még régen akkor is ekkora marketingja volt....
N/20
Ez szabad fórum, az emberek leírják a véleményüket és a TAPASZTALATAIKAT, a reklámanyag meg marketing, a marketing alapvetően a manipuláció művészete hazugságot is felhasználva.
Egyébként kit érdekel, hogy Jackie és Brice mit csinált? Mégis ki hiszi el, hogy ők azt tanulták, amit itt Magyarországon heti 2-szer rohadt drágán oktatnak? És ha ezt csinálták és nekik jó volt, miért lenne jó másnak is?
Annyira simán utána lehet nézni, hogy Bruce mennyi rohadt sok mindent edzett, küzdősportokat gyakorolt a kungfuja kiegészítésére. Akkor ennyi erővel egy wingtsunos menjen el boxolni, mert azt is csinálta Bruce. És jelenleg többet is ér egy box edzéssel, ha már itt tartunk.
Karate is dettó amúgy, tök rendben van, csak a küzdősportokhoz viszonyítva nem állja meg sehol a helyét (most én is járok le karatézni, van néhány csinos csaj de alapvetően köze nincs a közelharchoz)
A Wing Tsunnal/Chunnal/Tzunnal mindössze egy hiba van: NEM MŰKÖDIK. Gyakorlatban a mókusbox ellen, szó szerint bármi jó. A wing tsunt iszonyatosan sikerült bereklámozni annyira. hogy elhitessék a laikus emberrel azt, hogy mennyire hatékony harcművészet. Holott gyakorlatilag akármilyen magas szintű wing tsun mestert le lehet verni 2-3 éves boksz/muay thai/birkózás...stb. múlttal.
A láncütés pedig több szempontból sem működik:
1. Csőlátást okoznak, egy wing tsunost oldalról úgy keresztbe lehet verni, hogy öröm nézni.
2. A wt-ban nem használnak csípőt, így az ütésekben nincsen jóformán erő.
3. Wt-ban nulla a lábmunka, úgy totyognak a wt-sek, mint a sánta kiskacsák.
Bruce Lee hiába tanult wing chunt, rájött, hogy az amerikai focin edződött 120 kilós izomagyú fehér és fekete amcsi emberek ellen, nem tud mit kezdeni egy 50-60 kilós szutyihuszár kis kínai a mókus kaparással. Lehet, hogy az egyik 50 kilós zsebtigris kis kínai le tudja verni a wing tsunnal a másik 50 kilós sanghaj-i kacsapásztort, de a 120 kilós gettóharcos kan-négert már nem. Bruce Lee pont ezért kezdett el tanulni, ökölvívást, savate-t, muay thai-t, judót, hogy hatékonnyá tegye a harci stílusát, így született meg az általa alapított Jeet Kune Do. Sokan azt hiszik, hogy a Jeet Kune Do az egy módosított wing chun. Holott a JKD jó ha 20%-ban tartalmaz wt technikákat.
Az 50 kg-os 160 cm magas 23 éves bölcsészhallgató Takács Julika még 10 évnyi wing tsunnal a háta mögött sem fogja tudni megvédeni magát a 85 kg-os kancigány Kolompár Nindzsa Dzsipszi Rambó ellen. Szóval a wing tsun női önvédelmi része az kamu, sőt még egy férfi sem tudná magát megvédeni a wing tsunnal.
(Másfél évet wing tsunoztam régebben, nem a levegőbe beszélek)
Én beszéltem olyan wingChun edzővel, aki azt mondta, hogy amúgy ütésnél később tanulnak rámozogni csípővel. Hogy ez a valóságban mit jelent nem tudom, nekem nem szimpatikus amikor egy olyan alaptechnikát mint az ütés szétbontanak és először kézzel tanulnak ütni.. amikor egy ütésnek bármilyen alapvető mozdulat is, van egy felépítése, és az nem a kézmunkával kezdődik.
No de edzések és módszerek, nekem ezek az edzésmódszerek nem túl hitelesek, de ez csak az én véleményem lenne.. illetve jó pár más ember magánvéleménye is ilyesmi.
Ha karatézol, akkor pontosan (nem) látod, hogy megy ez. Egy sport marketingje (elérhetősége, ismerősök stb.) miatt elkezded csinálni a sportot, és "benne ragadsz". Ha nem próbálsz ki másokat mellette, akkor nem lesz összehasonlítási alapod, mivel az edzés kereteit, a technikákat, a küzdelem dinamikáját is a sport stílusa határozza meg.
A wing tsun semennyivel se "rosszabb" mint egy karate, sőt ugyanaz a fajsúly a kettő -- elavult mozgáskultúra és edzésmódszertan. Hagyományőrzésnek, némi mozgásnak jók ezek a sportok, de küzdősportnak nem a leghatékonyabbak.
Erre te magad is rájöhetsz elég könnyen -- menj le egy ökölvívó edzésre, és azonnal megérted, hogy miről beszél itt mindenki. A puhakesztyűs/zsákolós/sparringolós sportok mint a box, thai box, savate és kick-box hatékonyabbak a valós küzdelemben és az edzésmódszertanuk is sokkal célorientáltabb. Menj le egy boxedzésre és próbáld ki! Meg fogsz lepődni.
Menj le edzésre és ha tetszik maradj, ha meg nem akkor válassz mást. A fórumozókra meg ne hallgass, mert aki komolyan "mível" valamilyen küzdősportot, vagy harcművészetet az elvől se fikázza a másikat. Az valóban igaz, hogy a drágábbak közé tartozik, nem igazán a "munkásemberek" sportja, ráadásul középszinttől már meglehetősen bonyolult is. Itt (sajnos) jóval több időt el kell benne tölteni, hogy működjön a rendszer, de ez a szép benne. Mindegyiknek meg van az előnye és a hátránya , a boxnak is. A Wingtsunnak nincs szabályrendszere, rövid szabálytalan (sportszerűtlen) küzdelemre készít fel, amelyet lehetőleg állva akar eldönteni és pár másodperc alatt. Pont ez miatt ringben és szabályrendszerben halott a dolog, hiszen letiltják a tanult technikái nagyrészét és nem tud "pontokra hajtani", mert a gyors befejezés a célja. (De ez nem gond, mert nem is arra találták ki)
Egyébként nekem gyanús, hogy néha itt a forumozoknál a kérdés feltevő és a válaszoló is ugyanaz és a célja nem más mint a WT gúnyolása.
A "totyogást" sem értem, nem alapállásban harcolunk, hanem támadóban, azaz az egyik láb (súlytalan) elől van. A "totyogást" csak a technikák gyakorlásánál láthatsz. A "mókusboxot" sem kell komolyan venni, élő küzdelemben nincs háromnál több belőle (csak gyakorlásnál), vagy ha az ellenfél annyira le van lassulva, vagy magatehetetlen, akkor meg variálva van kézéllel nyakra (szabálytalan), szemre ujjakkal (szabálytalan), vagy bordára tenyérrel, stb. Ennyi erővel a mindenki lehet "mókusboxoló" amikor üti a zsákot, vagy a csepplabdát, hisz sorozatot üt. Egy két hozzászóló túl sok hongkongi filmet nézett!
Aki nem tud ütni, az éles harci helyzetben, szabályok nélkül sem fog tudni ütni.
Nem is értem az alapját annak, amikor azt mondják, hogy egy harcművészet csak éles küzdelemben hatékony. Akinek alapkészségei hiányoznak, nem tud gyakorlatban működő technikákat használni (rossz edzéstechnika miatt), az miből gondolja, hogy éles helyzetben jobban teljesít?
Na persze nekem mindegy ki mit gondol, szabadság van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!