Miért rossz a karate?
#6 miért mondanék keveset? Teljesen korrektül elmondtam, mi a baj a karatéval. És a lényeget még el se mondtam, a "kontrol" fogalmát -- hogy az ütést meg kell tudni állítani a cél épphogy érintésénél. Vizsgán is van ilyen. Ha valaki zsákol mellette, attól mindenki retteg, mert "nincs kontrollja", azaz eltalálja a célt, nem csak a levegőt üti.
Ahogyan az utolsó mondja, fekete öves karatésok 30 év után a boxteremben döbbennek rá, hogy egyszerűen egy emberi fejet nem tudnak megütni még leengedett kesztyűvel sem. Egy karatés ellen még a kezet sem kell felemelni, elég csak a lábtechnika.
Én speciel anno olyan helyre jártam shito-ryuzni, ahol az edzés, még nem a kata-és kumiteversenyekre való gizdulásról szólt. Tradicionális karate volt, nem bóvli sportkarate, makiwaráztunk, minden héten véresre volt szétverve a seikenem, katáztunk is sokat. Akkor még nem volt az ilyen ugribugri köcsögb*zi no és semi contact kumite, hanem bikából fejbe ba.szkodtuk egymást. Akkor még volt karatén sérülés, nem is kevés. Bár már akkor sem értettem, hogy mi a fenének kell annyit kemény arckifejezéssel, "Ics, ní, szán!" -t ordítva a levegőt csapkodni, és erre elcseszni az időt, de akkor még nem csináltam ebből nagy ügyet.
Utána kikerültem 4 évre Angliába, ott akkor hatalmas nagy kung-fu láz volt, gondoltam kipróbálom a kínai harcművészeteket is. Kezdtem érdeklődni a kung-fu iránt. Kínai(!) mestertől tanultam kicsivel több, mint 4 évig Chow Gar (déli-imádkozósáska) stílusú kung-fut. Ott a kung-fu edzéseken ráeszméltem, hogy az eddigi karate tudásommal kitörölhettem a valagamat mert az ilyen kb. 2 éve kung-fuzók is leiskoláztak sparringokon. Valahogy az a merev mozgás nem működött a rugalmasan mozgó kung-fusok ellen. Na elkezdtem kung-fuzni, tetszett is az elején, kenderrel betekert fabábút püföltünk, márványtömböket is csapkodtunk tenyérrel, meg homokzsákot ujjal. Durvább volt a testfelkeményítő edzés, mint karatén. Viszont a vége felé már kezdtem unni azokat a lassú és hosszú formagyakorlatokat.
Aztán haza kerültem, jött a vízválasztó, a jó öreg ökölvívás. Haverom csalt le edzésre, ő már akkor 2 éve nyomatta. Na most ez a 10 évnyi karate, kung-fu, (keleti harcművészetek) EGY KALAP SZART sem értek. Kezdő egy-másfél éve bokszoló emberkékkel nem tudtam mit kezdeni. A nulláról kellett megtanulnom ütni, és mozogni.
Azóta bokszolok 6 éve és mellette megy 2,5 éve a muay thai. Utólag fogom a fejemet, hogy mi a halál farkának kellett nekem 10 évet elbasz.nom karatéra és kung-fura.
aikiboxer figyelj csak!
A Shito-ryu egy kalap trutyi! Volt módomban sok edzést végig követni és azt állapítottam meg,hogy önvédelemre használhatatlan.
Az egyik barátom jár már évek óta erre a Shito-ryu karatéra,de amikor még zöld zöld öves volt egy roma srác az utcán simán szájon vágta a barátomat.
Csak elmondanám,hogy a barátom mestere Bögös László volt.
Képzeld 61%-os én pedig olyan bunyót láttam ahol zsírdisznó tohonya skienhead barom, beleverte a fejét a falba egy barna öves kyokushinosnak, utána pedig még ütötte fejét tisztességesen, a kyos pedig semmit sem tudott csinálni, az a mae geri lepattant a dagi kopasz hasáról.
Shotokan, kyokushin, shito-ryu, wado-ryu, gojo-ryu....tökmindegy, mindenhol ugyanazt a mawashi gerit rúgják és ugyanazt a gyaku tsukit ütik, mindenhol robotember mozgást tanítanak. Ennyi erővel az összes karate egy kalap trutyi.
Én azt mondom,hogy azért ne becsüljük le a karatésokat.
Vannak közöttük igen tehetségesek,akik az utcán is simán megvédik magukat.
Sokan emlegetik a boxot,hogy az jó az utcán. Elismerem,de a lábtechnikájuk nulla.Vagyis egy jól kiképzett karatés simán kisöpri a boxoló lábát.
Addig amíg a boxoló jól védi a fejét,felső testét addig az alsó teste támadható. És ha már a földön van nem sok esélye van felállni.
A boxot sok roma srác szereti használni,de csak az öklüket rázzák,de a lábuk gyenge mint a harmat.
A karatésnak ahogy már írtam a jól kiképzettnek erős lába van.erős rúgással.
Embere válogatja. Van jó és van kevésbé jó karatés.
De abban biztos vagyok,hogy a jól felkészült karatés ellen a szintén jól felkészült boxoló az ütéseivel nem sokra megy a karatés lábmunkái ellen.
61% amiről te írsz az tény és való: a boxolók (ha nem keresztedzettek) beszívják a lábsöprést, térd- és combrúgást. Ahogyan egy birkózó is ha elkapja őket és földre mennek akkor finito.
Azonban annyira azért nem misztifikálnám túl azt a karatés lábmunkát... No contact pontszerző versenyre jó, de éles küzdelemben 100x jobb a box lábmunkája. A boxolók az első edzésen már rendes lábmunkát gyakorolnak; a karatésok zenkutsu dachi gedan baraiban játszanak robotembert éveken át. Komolyan eltelt 2-3 év mire karatén először láttam rendes lábmunkát -- de csak boxon tanultam meg. Ez van.
Az hogy a maguka Mike Tysonnak képzelő utcagyerekek mit csinálnak az nem mérvadó. Ugyanis ezeknek nincs türelmük megtanulni boxolni (sem), csak hadonásznak. Ettől függetlenül megsütheted a karatédat ellenük, ha még egy mozgó emberi fejet sem találsz el mert soha nem csináltad.
Mi más ahhoz képest mint amit írtam? Írd le.
És miért kell lepontozni csak azért, mert valakinek más a véleménye? Nagyon jó így vitatkozni. -.-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!