Az óvodás gyerekeket miért iratja be küzdősportokra sok szülő? Miért jó erőszakra nevelni egy pl.4 éves gyereket? Miért jó egyáltalán küzdősportot űzni?
Ezt sosem értettem... Az szokott lenni az általános érv, hogy "legalább meg tudja védeni magát!"
Ez azért több helyen sántít. Egyrészt a legritkábban támadják meg az embert egyedül. Az esetek nagyrészében ugye csoportosan támadnak akik ki akarnak valakit rabolni, ott pedig kevésnek bizonyulhat akár több év küzdősport is. Pláne akkor ha valamilyen fegyver (vipera, kés, urambocsá pisztoly, stb.) is előkerül...
Arról nem is beszélve, hogy mire megtanul valaki rendesen verekedni, az edzéseken úgy szétverik a fejét az évek során(nem is egyszer! :D ), hogy még többet is kap mintha az utcán megverték volna mert nem tud verekedni...
Az edzések díja sem két fillér, csak 1 év küzdősporta jóval többet kifizet az emberke, mintha kirabolták volna :D
Visszatérve a gyerekekre: kismillió sport létezik a világon - a küzdősportokon kívül - ahol a gyerek kimozoghatja magát, kiélheti a mozgásigényét. Miért jó őket már ilyen kis korukban bunyóztatni??
Én karatéztam és tanítottam is. Kicsiket is.
A küzdősport pont arra tanít, hogy ne verekedj, csak ha elkerülhetetlen. Önfegyelemre, magabiztosságra, kitartásra nevel, olyan pluszt tud adni a gyerekeknek megfelelő nézetű oktatóval, amit senki és semmi más!
Ja, és nem lesz görbe, tagbaszakadt tartása, láttál te már görbe karatést?
És nem fog leülni depizni a gyerek, ha valami nem sikerül neki, hanem menni fog és harcolni érte.
Nem elfogadni fogja azt a sz@art, ami ma van körülötte, hanem olyan életet alakít ki magának, amilyet élni akar és amilyet érdemes élni.
Nem a bunyó a lényeg! Az orrbeverésről: te csináltál már bármit az életedben úgy, hogy nem volt kudarcod? NA az edzéseken az orrbaverés pont ugyanilyen. Egyszer leengeded a kezed és orrbavág a partnered, legközelebb majd jól felteszed és nem vág orrba.
Ennyi. Speciel anno az oktatóm azt mondta - isten nyugosztalja - az okos karatés inkább fut, csak akkor verekszik, ha elkerülhetetlen.
Na de nem vagyunk egyformák, különben unalmas lenne a világ. :-)
Én egy sambo (sambo=orosz katonai földharc) mester vagyok. Hogy miért jó a küzdősport, akár kisgyerekeknek is? Először is a küzdősport az sosem arról szólt, hogy agyonverjük egymást. A küzdősport, mint a nevében is benne van a küzdőszellemről szól. Megtanítja az embert az önkontrollra, önfegyelemre, tiszteletre a másik iránt, erősíti az akaraterőt, és mellette stresszoldó levezeti a feszültséget. A küzdősportok, a harcművészetek és egyéb önvédelmi rendszerek kortól, nemtől függetlenek, bármikor el lehet kezdeni. Hosszútávon nem egészségromboló, mint például a kosárlabda, mert ha a gyerek elkezd 5 éves korától kosarazni 16 évesen már viheti is térdműtétekre. Sok szülő attól fél, hogy a gyerekek összeverik egymást, súlyosan megsérülnek, ez így nem igaz, mert ha foci edzésre fog a gyerek járni, ott sokkal gyakrabban meg fog sérülni, küzdősport edzéseken azért ritkábbak a sérülések, mert nem úgy kezdik a tanulást például a judo-nál, hogy kapásból a földreviteleket, a dobástechnikákat tanulják, hanem először esni tanulnak meg jól, aztán jöhetnek a gáncsolási-technikák, ugyanez van a karatéban is először a védekezést tanulják utána jön az ütés/rúgás technikák elsajátítása. Így a sérülések száma ezért jóval kevesebb is. Mellesleg egy küzdősport edzésen mindig nagyobb a fegyelem, mint egy foci edzésen.
Én egyetemista vagyok és az egyetemen ahol tanulok ott tartok sambo edzéseket, ebben a sambo-ban van minden, dobás, végtagfeszítés, fojtószorítás, birkózás, gáncsolás, dobás, fegyveres támadás elleni védekezés...stb. Az én edzéseimen még egyik tanítványom sem sérült meg (vannak közöttük, középiskolások, egyetemisták, nyugdíjas hölgyek, 9 éves kisfiú, 24 éves biztonsági őr, középkorú férfiak...stb.), ellenben az osztálytársaim akik foci edzésre járnak egyiknek a lába gipszben van (szalagszakadás), a másik srác aki a csapatban a kapus, neki a csuklója van eltörve. A küzdősportok egyáltalán nem egészségrombolók, gondoljunk bele Tibetben a shaolin szerzetesek 6 éves koruktól egészen 80 éves korukig kung-fuznak. Vagy Japánban az aikidót is olyan mesterek tanítják akik a 70 és a halál között vannak, nálunk már a 45 éves férfi sem tud lehajolni egy földre leesett tárgyért, mert már fáj neki a dereka, ellenben 5 üveg sör mellett a kocsmában a cimboráival a Fradi-Újpest meccsről vitatkoznak. Egy japán 80 éves aikido mester pedig előbb lemegy spárgába, mint egy 22 éves olimpiai bajnok tornásznő. Japánban például a judo az az általános iskolában kötelező tantárgy, mert a gyereket önfegyelemre tanítja, a japán gyerekek (meg általában az ázsiai országokban), sokkal tisztelettudóbbak és fegyelmezettebbek. Nem úgy mint mondjuk Amerikában ahol a gimikben (bár lassan már az általános sulikban is), a testnevelésórákon a főtárgy a fiúknál az amerikai futball (más néven rögbi), ami az agresszivitásról szól, az amerikai gyerekek nemcsak fegyelmezetlenek, szófogadatlanok, de rongálnak is, bandákban ütik-verik a tanárokat, vandálkodnak az utcán ...stb. (É
Először is, ez az ovis sport úgy ahogy van egy nagy baromság. Ebben a korban minden normális gyerek éppen eleget mozog, mért kell külön sportoltatni a 4-5 éves gyerekeket, ezt én sem értem. Továbbá még az sem igaz, hogy az élsporthoz korán el kell kezdeni, legalábbis az esetek 95 százalékában nem, a küzdősportoknál pedig hatványozottan nem.
De mért baj az ha valaki agresszív, erőszakos???
Szerintetek a fiúgyerek nyámnyila, anyámasszony katonája kell hogy legyen, mert szerintem nem. Igenis az életben kell egy egészséges adag agresszivitás és erőszakosság, mert e nélkül nem férfi a férfi, csak egy nyomorult kis csicska, akivel bárki bármit megtehet!
Abba meg hadd ne menjünk bele, hogy a sport miért jár fájdalommal és miért kell fizetni érte... az ilyen mentalitású ember inkább üljön otthon és sakkozzon szerintem.
Valaki írta, hogy az oviban van karate, és emiatt agresszívek a csöppek.
Nos. Egyik haverom 13-17 éves koráig járt karatéra, de azt mondja csak formagyakorlatokat tanult és felesleges volt.
Krav maga edzésen van egy másik srác, aki szintén karatézott, és hát finoman szólva most tanul ütni nálunk...
Ergo nem hiszem, hogy az ovisok full kontaktba tolják:D
A fő kérdésre már sok jó válasz érkezett, de még kiegészítem valamivel. Pár év küzdősport/hm után az embernek lesz egyfajta magabiztos kisugárzása, tartása, aminek hála nem ő lesz a fő célpont a kötekedők szemében.
Ez nem erőszakra nevelés!
Ne mondd hogy te nem lennél nyugodtabb ha a lányod egy férfi ellen sokkal jobban meg tudná magát védeni, vagy fiad.
Persze vannak sajnos olyanok akik kihasználják ezt a tudásukat, de a mesterek tanítják azt is hogy erőszakra soha ne használják, és sokan akik ismerik valamelyik harcművészetet jobban visszafogják magukat mint a legtöbb átlagember.
Továbbá még az sem igaz, hogy az élsporthoz korán el kell kezdeni, legalábbis az esetek 95 százalékában nem, a küzdősportoknál pedig hatványozottan nem.
Pont hogy a küzdősportot kell elkezdeni időben, ha valamit el akarsz érni. Mert ez egyéni sport. Ez nem olyan mint a foci, hogy na elfáradtál lecseréllek. Itt nem teljesítesz jól attól még nyerhet a csapatod, na bumm 11-ből 10 ember profin játszott egy meg sajnos nem. De ha a ringből kicsapnak egyszer akkor annyi. Ráadásul itt komoly edzések vannak, formában kell lenni. Súlyt tartani, futni erősíteni meg minden. Mire eléred azt a szintet hogy azt mondhatod hogy na most nagyon jó kondiban vagyok, hát eltelik pár év. A másik dolog, ne keverjük a küzdősportot a harcművészettel. A 2 teljesen különbözik egymástól. Utóbbiba benne is van, hogy művészet, tehát ott nem arra tanítanak hogy üsd meg úgy az embert hogy leszakadjon a feje, hanem ott inkább a technikán van a hangsúly, illetve a mentális dolgokon.
Köszönöm mégegyszer a válaszokat, látom eléggé megbotránkoztató kérdést sikerült feltennem. Az egyik válaszoló (akinél a "választható" karate foglalkozás volt...) sokkal pontosabban, rendezettebben megfogalmazta nálam, hogy mi az igazi baj ezzel. Egy ilyen kis gyerek szellemileg még teljesen alkalmatlan arra, hogy megértse hogy mikor szabad ütni, rúgni, stb.
Az én kezembe 6 éves koromban hangszert adtak, és - ha nem haragszotok - ha lesz gyerekem, én inkább ezt a vonalat képviselem. Nekem sikerélményt adott amikor a Bach partita 3-at kigyakoroltam és le tudtam játszani.
A sportolást, focizást, biciklizést pedig éveken keresztül saját magunk megoldottuk a haverokkal a sportpályán, persze tanulás helyett :)
Te egy igazi kispolgár vagy!!!A kérdésedből látszik hogy semmi de semmi fogalmad sincsen sem a sportolásról,sem a kűzdősportokról,sem a gyereknevelésről!
Vagy pedig még magad is gyerek vagy,mondjuk olyan 16 éves lány lehetsz a kérdésed alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!