Miért mindig, a boksz, birkózás, thai box, BJJ, savate?
Akármilyen kérdést tesz fel itt valaki küzdősport témában, akkor mindig ezt az 5 küzdőstílust írják.
Teszem azt van egy ilyen kérdés:
"Wing Chun vagy Krav Maga a jobb önvédelemre?"
- (erre a válasz) - "Szerintem ökölvívás + birkózás".
"Melyik küzdősportot válasszam karate vagy aikido?"
- MUAY THAI vagy (változatosság kedvéért) ÖKÖLVÍVÁS!!! 444!!! Oszt szopol-e?
" Ninjutsu vagy shaolin kung-fu?"
- Mindkettő egy fos, inkább akkor már savate.
Szóval értitek. Miért mindig ezek? A többi stílus miért rossz?
1) Azert mert a keleti harcművészeteket itthon a legtöbb helyen siralmasan oktatjak. Nem tanulsz semmit a harcról. Ezeket amiket ajanlunk viszont komolyabban tanítjak.
2) Én evekig kungfuztam egy jó helyen de önvedelemhez annyira nem vennem hasznat mert az okolharcot alig gyakoroltuk,sok volt a formagyakorlat. A box es a többi viszont letisztult,a hatekonysagra menő rendszerek. Semmi sallang csak a bevalt módszerek.
3) A krav-maganak akkor veszed hasznat ha mar birtokaban vagy egy jelentős harci rutinnak. A 70 kilós Pistike vacak reflexekkel es 0 eronlettel nem fogja lecsavarni egy nagydarab manusz kezet.
Azert mindig boksz,thaiboksz,birkodzas,Bjj mert a valos harcban,a gyakorlati eletben ezek a leghatekonyabbak.
Nezd haver en pl Krav maga-t tanulok.Ezen az oldalon sokan lemondjak,de szerintem nagyon is jo.Ha beirom a youtube keresobe a krav maga-t akkor sok bamba vidot lehet rola megnezni elismerem.Nagyreszt az edzotol fugg a dolog.A kinai kungfu-s baromsagoban es boxb,kravmagaban is utni kell.Szoval ha az edzod valoban jo bunyos akkor nemkell szegyelned,hogy mit tanulsz.Ha jo az edzod es neked is van erzeked erre akkor meglesz az eredmenye.
Azért, mert a valós küzdelmi rutint és erőnlétet az olyan stílusok alakítják ki, amelyekben minimálisra van csökkentve a sérülés veszélye. Ez kétféle módon lehetséges:
(a) védőfelszereléssel = puhakesztyű, fogvédő -> innen a box, thai box, kick-box és savate iránti "rajongás"
(b) a sérülést okozó elemek elhagyásával -> innen a birkózás, judo, BJJ, sambo iránti "rajongás"
A teljes erővel végrehajtott, valós harc sok mindenre megtanítja a harcost, pl. az optimális mozgásra, a felesleges sallangok elhagyására. Ezért van az, hogy ezek a stílusok nulla varázslást tartalmaznak -- csak azok maradtak fenn, amelyeknek van is értelmük.
Példa: a karatéban van 50 féle kéztechnika, a boxban meg 3 féle. Mégis, a karatésok élesben nagyon kis eséllyel tudják csak megcsinálni az 50 kéztechnikájukat; a box technikái pedig működnek.
Ezzel összefügg, hogy a civilizáció legrégebbi dokumentált harcművészetei (birkózás, box) jóval letisztultabbak, mint modern varázslatok. Nyilván, hiszen sok ezer év alatt a katonának ha nem működött a hókuszpók, akkor fűbe harapott. Nem véletlen, hogy az ökölvívás és a birkózás voltak az ókori hadseregek és rabszolga-küzdelmek alapstílusai. (Ld. barlangrajzok, vázafestmények stb.)
Pl.: [link]
Egyébként meg senki nem mondta azt, hogy a többi stílus "rossz", csak maximum hogy kevésbé használható, kisebb a harci értéke stb. De attól még nem rossz. Az aikido harci értéke például messze elmarad a judo, BJJ vagy birkózás harci értékétől, mégis ezt csinálom, mert -- mert ezt kezdtem el 15 éve, és mert szeretem. És mert szép.
Mert ezeket általában jól oktatják Magyarországon.
Az ember ösztönös mozgásait tartalmazzák.
Sokuk már letisztult mozgásforma.
Statisztikailag ezek hatékonyságát lehet kiolvasni pl. az MMA-küzdelmekből.
Bokszot én azért szoktam ajánlani, mert az ad annyi alapot, hogy 1-2 év után az illető, ha elmegy valamilyen más stílus gyakorolni, akkor saját maga eltudja dönteni az edzés minőségét (ergo megéri-e oda járni, vagy előbb tanul meg az ember rajta főzni).
Itthon meg nem a stílusokkal van a baj, hanem az oktatással. Sok helyen tánc megy, nem harcművészet/küzdősport edzés. Ez meg stílustól független. Ugyanúgy vannak ökölvívásban kókler edzők, mint Karateban, Muay Thai-ban, stb.
Boksz, Savate, BJJ edzés általában színvonalas, ezért szokták ezt ajánlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!