Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Aikidó edzésre járok, de én...

Aikidó edzésre járok, de én úgy veszem észre, hogy eleg selejt edzés, és nem tanítják jól. Tényleg nincs értelme aikidózni, ha önvédelem miatt csinálom?

Figyelt kérdés
Teljesen kezdőként mentem oda két hónapja aikidozni és mit is szólok én bele,ha tök kezdő vagyok ugye mit értek én hozzá ugye,de hadd szóljak bele egy kicsit most. Tehát én azért kezdtem el aikidózni,mert sose tudni,hogy ha az utcán megtámadnak meg tudjam magam védeni. Én viszont úgy látom hogy olyan technikákat tanítanak,hogy ha megtámadnának akkor mire én elovenném azt a teechnikát amit edzésen tanulok akkor engem a támadó ötször levert. Így fogjam a kezét meg,aztán úgy fordítsam csavarjam hátra forduljak vele egyet és aztán vigyem a Földre. Míg ezt végigcsinálom a támadón ezt a fordulós kézfogós "táncot" én leszek hamarabb a Földön. Ez nem önvédelemre való,ez inkább csak egy torna ami a tánchoz hasonló. Bánom,hogy nem Wing stun kungfura mentem,na az önvédelem az biztos. És gyanítom,hogy ezt az aikidót ahova én járok,nem is jól tanítjk,még az edző sem tudná magát megvédeni ha egy kigyúrt csávó odaállna vele szemben. Vélemények? Tényleg nem ér semmit az aikido önvédelemre?

2014. jún. 27. 12:56
1 2 3 4
 31/39 dftgsgvghgev ***** válasza:
61%

Kedves Kérdező, teljesen igazad van abban, hogy kezdő ne ugráljon. Két hónap az rettentő kevés. Azért tanítják azt a fogást, mert abból a legkönnyebb megtanulni a technikák alapelveit. Elhiheted, mi legalábbis próbáltuk máshogy tanítani az alapokat, de sikertelenül. Szerintem az első egy év legalábbis frusztráló és dög unalmas. De még kevésbé frusztráló, mintha olyan technikákat tanítanánk, amikhez már a frusztráló alapokra rég szükség volna -.- Egyetlen kivételt találtam, amivel gyorsabban taníthatóak az alapok: ha a kezdő hibázik, lekeverek neki egyet. Ez a hozzáállás nem engedi meg a kezdőnek, hogy táncoljon. Akkor bele találom vágni a földbe. De még így is évekbe telik, mire az a kézcsavarás olyan természetes lesz, mint az írás, és így is vigyázni kell, nehogy avval vegyem el valaki kedvét, hogy állandóan belevágom a földbe. Ha valakinek van jobb ötlete egy iriminage oktatásához, érdeklődve hallgatom.

Azt tudtad, hogy egy ikkyo esetén mi az elvárás egy vizsgán a te szinteden? A reális elvárás? Az, hogy tudd a technika VÁZÁT. Tehát még csak elkezded megtanulni a technikát. Ueshiba nem véletlenül mondta, hogy nincsenek titkos technikák, minden a szemed előtt van. Az ikkyo működési elve ugyanaz, amikor két hónapja csinálod, és amikor 20 éve csinálod. A különbség a végrehajtás SZÍNVONALA. Nem új technikákat tanulsz 20 év alatt. UGYANAZOKAT tanulod meg MAGASABB SZINTEN végrehajtani. Már, ha nem adod fel. És ezt a legtöbb kezdő megteszi. Miért? Ugyanazt mondják, mint te: nem használható. Én is beleestem ebbe, csak haladóként, aztán elkezdtem gondolkodni. Francba, mesterem mestere kidobóként csiszolta a technikáit. A mesterem meg tudja csinálni, senpai kés ellen is védte már meg magát (mákja volt, hogy a rendőrök a haverjai voltak). Tamura sensei egyszer úgy megfogott, fél kézzel, hogy moccani sem tudtam. Egy fejjel magasabb, 30 kilóval nehezebb voltam nála, és olyan idős volt, hogy két tanítványa rakta fel az UTE judotermének a tatamijára, mert magától nem tudott felmászni. És miközben erőlködtem, ő mosolygott :P A nagy kérdés: hogy a frászban lehetséges, hogy mások meg tudják csinálni, de én nem? Mert ha a rendszer lenne a hibás, és használhatatlan cuccot tanulna mindenki, akkor senki az ég világon nem tudná megcsinálni. Ha csak egyetlen ember is képes rá, akkor nem a rendszerben van a hiba. Hanem bennem. De amíg több év gyakorlás elvileg leépíti annyira az egot, hogy ennek felismerésére képes az ember (mert kibírja a frusztrációt, hogy évekig „béna” lesz még), addig egy kezdőnél ez nem elvárás. Ott a saját énkép megvédésnek érdekében, a frusztráció forrását belülről kihelyezi a személy. A pszichológiában ez egy megszokott elhárítási lánc: 1. frusztráció, 2. düh, 3. szorongás, 4. tagadás (nem én vagyok a hibás), 5. áttolás (hanem a rendszer). A legtöbb hozzánk járó vagy valaha járt kezdő lejátssza ezt. Én is megcsináltam. Saját és mások példáit látva, az a helyzet (ha feltételezzük persze, hogy jó a mester), hogy nagy eséllyel az nem ér semmit önvédelem szempontjából, AHOGYAN te csinálod. Ami két hónap után reális. (Bár elhiszem, elég köcsögnek tűnhetek, hogy ezt mondom :P) Persze, ez az érvelés is hibás. Azért, mert sosem jutsz el használható technikáig, ha először nem volt használhatatlan, amit csináltál. A „nem tudástól” a „tudásig” sok bénázáson keresztül lehet eljutni. Önvédelem szempontjából ezért nagyon is értékes lehet az „táncika”, mert sosem leszel „profi”, ha előtte nem voltál kezdő.

És ha bánod, hogy nem WT-re mentél, akkor az ég szerelmére, miért nem mész el WT-re? :D Ha nem azt tanulod, ami tetszik, soha sem lesz használható még a „leghasználhatóbb” rendszer sem. Ha teheted, MINDIG azt tanuld, ami tetszik. Minek szenvednél feleslegesen?

2014. jún. 27. 21:08
 32/39 anonim ***** válasza:
33%

dftgsgvghgev

respect, ez erdekes olvasmany volt.

2014. jún. 27. 22:15
 33/39 Singham ***** válasza:

,,...akkor MINDEN pusztakezes küzdősport csak és kizárólag kiegészítője lehet a fegyveres rendszereknek" Most komolyan azt ne mond, hogy ezt nem tudtad. Ember, ha valaki harcművész akar lenni akkor ez olyan alapdolog, mint a matekban az összeadás.

Az ember már az őskor óta a pusztakezes technikákat kiegészítő technikaként használja csak. Évezredek óta a fegyverrel való harcra specializálódott az emberiség.

Nézd meg sok Kung Fu irányzatot: ott is mindegyiknél van legalább 1 fegyver stílus, a pusztakezes technikák meg pusztán kiegészítők az adott fegyver stílushoz.

A jujutsu is pusztakezes kiegészítő technika a Kenjutsuhoz. Ugyanúgy az ökölvívás, a birkózás, BJJ, minden.

Ezek azért tűnnek most külön stílusnak, mivel nem mindenki járkált fegyverekkel. Régen megnézed mindenkinél volt legalább 1 kés vagy bármi. Ázsiai öregek a sétabotjukba rejtettek ezeket.

Úgyhogy mióta az első elődünk felvette azt a követ, hogy használja harchoz, azóta a pusztakezes technikák pusztán kiegészítő technikák a fegyveres stílusokhoz.

Ezért is van az, hogy az Aikido az. Annyi különbséggel, hogy ez még jobban specializálódott kiegészítő technikának, mint a Jujutsu, ökölvívás, stb.

2014. jún. 28. 07:56
 34/39 anonim ***** válasza:
44%

Elég bő lére lett eresztve itt a baromság.

NEM SZÁMÍT, hogy jól oktatják-e az aikidót, jó e önvédelemre, hogy szamurájok használták-e, stb. CSAK AZ SZÁMÍT, hohy tetszik-e. Ha nem tetszik az edzés, máshol sem fog. 2 hónapot csináltad, ha nem tetszett meg, akkor ezután sem fog.

Ha meg wingcsunozni akarsz, akkor még nyugodtan elmehetsz. azért,mert két hónapig jártál aikidóra, nem kell életed végéig menned. fényképek miatt meg ne aggódj. Kinn van a honlapon a csoportkép, amin rajta vagy. na és? Akkor pont oda jártál (nyugi senki sem miattad fogja azt az edzést választani :D ha te vagy Palvin Barbara, akkor bocs) majd csinálnak új képeket 2 hónap múlva, amin nem vagy rajta.

Szóval a megoldás annyi, hogy nem mész többet aikidózni, helyette keresel más edzést. pl wingcsunt, ha neked az a szimpatikus. Nagyon magyarázkodnod sem kell az edzőnek. Hidd el, nem fog meglepődni. Sok olyan srác van, aki jár pár alkalmat, aztán nem jön többet. minden edzésen vannak lemorzsolódók. De ha mindenképpen beszélni akarsz az edzővel, akkor annyit mondj, hogy nem igazán ilyen edzésre számítottál, és úgy gondolod, nem ez való neked. Nem kell feltétlenül leszarozni az edzését 2 hónap után sem, remélem ez érthető.

2014. jún. 28. 17:00
 35/39 tamashorvath válasza:
24%

Szia!

Bocsi, egy kicsit hosszú lesz, de megpróbálom neked leírni én mit kaptam az aikido által, és mit gondolok a küzdősportok, harcművészetek világáról, hátha hasznos lesz. Mielőtt az aikidoról írnék kicsit mesélnék a sportmúltamról. 8 éves korom óta sportolok, kipróbáltam több mindent gyerekként (kick-box, foci), 7 évig kézilabdáztam versenyszerűen, míg nem megsérültem és abba kellett hagynom. Mivel a lábam nem volt alkalmas dinamikus sportokhoz, ezért elkezdtem a testépítéssel foglalkozni. Nagyon beleszerettem a súlyokba, és fekvenyomóként versenyeztem is. 2010-ben úgy döntöttem megműttetem a térdemet, és utána elkezdek ismét valami dinamikusabb sportot, mert a testépítés nagyon merevvé és statikussá tesz. Mindig is szerettem volna kipróbálni valamilyen harcművészetet, de mivel féltettem a lábam, olyat kerestem amiben nem igazán vannak rúgások. Ez volt az aikido. 93 kilósan, nagy izomtömeggel, mereven kezdtem el aikidozni. Már az elején csodáltam, ahogy a 60 kilós mesterem mozgott. Azóta eltelt 3,5 év, a mozgásom teljesen átalakult, a súlyzózás helyett saját testsúlyos edzéseket végzek, amely funkcionális izmokat épít, és segít robbanékonynak maradni.

Én amit kaptam az aikido által ezidáig, az nem a technikák sokasága, hanem egy összerendezett és szinte minden helyzetben jól használható test, amely minden harcművészet alapja. A 2 hónap, amit jártál, már ne haragudj meg, de semmi. Gondolj bele, hogy Japánban a mesterek napi 8 órákat gyakorolnak, tanítanak, 50-60 éven keresztül, halálukig is gyakorolnak egy-egy harcművészetet.

Persze, hogy most még nem látsz bele a dologba, és nem érzed hatékonynak az egészet. Amit írtál, hogy fogásból gyakoroltok, azért kell, hogy a tested előbb tudjon tanulni, fejlődni, és majd ha készen áll meg tudja tanulni a haladóbb technikákat, illetve ugyanazokat, amiket most tanultok, csak sokkal magasabb szinten, mozgásból, nagyobb sebességgel. DE, és ez nagyon fontos dolog, senki nem mondja, hogy az aikido, a judo, a krav maga technikái mindig működnek. Elkezdheted te csavargatni egy 120 kilós ember kezét, nem fogod tudni, de tudsz majd mást csinálni, ami abban a helyzetben lehet, hogy az életedet menti meg. Nem kell szorosan a technikákhoz ragaszkodni, a technikák bizonyos esetekben használhatók, de a lényeg, legalábbis szerintem, abban van hogy a testedet tanítják bizonyos mozgáskultúrára, amit előtte a tested nem tudott. Ha maradsz még aikidozni fél évet, vagy 1 évet, akkor érezni fogod, ahogy a tested átalakul, és a egész mozgásod megváltozik egyre könnyedebb lesz, egyre jobban összeáll. Az elején lehet, hogy valóban unalmas, de amint dinamikusabb, gyorsabb lesz a dolog, elkezded majd élvezni.

Írtad, hogy szerinted a mestered nem tudná megvédeni magát. Bár nem ismerem a mesteredet, de szerintem, amit Ő tud, annak te még a 90%-át nem is láttad, illetve ha láttad is másokon dolgozni, nem tapasztaltad még magadon. Ha magasabb szintre jutsz, Ő is másképp, és mást fog tanítani. Én többször éreztem, hogy már kezdek egész jól mozogni, és a mesterem se csinálja sokkal jobban, de mikor egyszer-egyszer magasabb fokozatba kapcsolt picit, újra meg újra meglepődtem miket tud.

Írtad még, hogy a wing tsun szerinted sokkal jobb önvédelemre. Próbáld ki szerintem, aztán 2 hónap múlva vonj le következtetéseket. Én voltam wing tsun bemutatón, ahol minden technika alapja a gáncsolásos földrevitel volt, és minden technika megragadásból, közeli támadásokból indult. Véleményem szerint egy támadót, aki közel megy hozzád le lehet vele szerelni, de nincsenek benne különböző távolságok, mint az aikidoban, vagy akár a karatéban, ami egy képzett harcos, vagy egy jóval nagyobb, erősebb ellenfél ellen elengedhetetlen.

Amit kihagytam még, hogy kb. fél éve elkezdtem kiegészítésként karatézni is, és 3-4x gyorsabban fejlődök mint egy kezdő, köszönhetően az aikido adta alapoknak, az összerendezett testnek. Szerintem ha aikido mellett megtanulsz pár ütést, rúgást, azt nagyon könnyen bele tudod olvasztani, és hatékonyan használni. A karate nagyon jól megtanítja a nagy küzdőtávolságot okosan használni, ami pl. az általad írt esetben nagyon hatásos lehet egy "kigyúrt csávó" ellen, akit nem szabad közel engedni.

Mondandóm zárásaként egy összegzést próbálok meg írni. Nagyon sok önvédelmi rendszerben azt tanítják, hogy ha meg fognak itt és itt, akkor ezt és ezt csináld. Ha ez azonban nem sikerül, akkor csak állsz ott és pislogsz, hiszen ez edzésen sikerült. Ne várd egyik küzdősporttól vagy harcművészettől se hogy instant technikákat adnak, főleg 2 hónap alatt (ez olyan mintha 2 hónap alatt akarnál profi focista lenni), amelyeket mindig tudsz használni. A harcművészeteknek nem ez a lényege, hanem hogy a testedet és a szellemedet felkészítse mindenféle eshetőségre, és azok lehető leggyorsabb és legjobb lereagálására. Csak egy példa: 10en támadnak, van amelyiküknél kés is van. Melyik a legjobb önvédelmi módszer ellenük? Tai box? Kung fu? Aikido? Egyik sem. A futás. Ha jó időben jól döntesz, akkor megmenekülhetsz, győzhetsz, ha rosszul, akkor veszíthetsz, meghalhatsz.

Erre próbál meg tanítani a harcművészet, és saját tapasztalatom szerint, az aikido a szamuráj hagyományokat követve, az egyik legjobb ennek a hozzáállásnak a megteremtésére, hiszen a szamurájok élete egyetlen vágáson múlott.

Remélem érdekes volt, amit írtam. Én azt tanácsolnám neked, hogy próbálkozz még legalább fél évig az aikidoval, aztán ha ugyanúgy nem tetszik, bármikor válthatsz, a lehetőség nyitott.

Szép Napot!

2014. júl. 2. 14:43
 36/39 Ambur T. Attila ***** válasza:
38%

Egyik stílusnál sem a stílus számít, hanem az, hogy az edző mit gyakoroltat. Ismerek olyan Aikido Dojot, ahol van küzdelem is és a realításé a fő szerep. Persze Pesten csak 1-et...

Meg ismerek Kamu Tahi-boxot is.

Szóval edző függő, nem irányzat...

2014. júl. 27. 15:24
 37/39 anonim válasza:

Ne haragudj, hogy ezt írom, de 2 hónap aikidoval a hátad mögött szó szerint nem tudsz még semmit.Ennyi idő alatt valószínűleg még az esést és az alap lépéseket sem tudod megtanulni úgy, hogy hibátlanul menjen.

Az pedig magától értetődő, hogy a jelenlegi tudásoddal semmire sem mész, ha megtámadnak.De mással sem.NE aggódj, ha Wing stun kungfura kezdtél volna járni, 2 hónap után ugyanúgy abban sem tartanál még sehol sem.

Viszont nem hibáztatlak, lehet, hogy egyszerűen nem illik hozzád az aikido, akkor próbálkozz valami mással, de ne várj csodákat egyik harcművészeti ágtól sem.

2014. aug. 8. 00:57
 38/39 mrniceguy1 válasza:

Belegondoltatok már ebbe a két hónapba? Azt jelenti heti 2-3x, alkalmanként 1.5 órás edzések, amiből kb. 30-40 perc lejön a bemelegítésre és a fegyveres gyakorlatra, tehát kb. 45-60 perc marad a pusztakezes gyakorlásra. Ennek fényében maximum 24 órat, azaz egyetlen napot töltött el edzéssel és ő ebből le tudta vonni a tanulságot illetve a mestere tudását.

A másik dolog pedig az hogy az Aikido nem arra való hogy megsemmisítse a támadót, hanem hogy elvegyült a kedvét a további agressziótól. Gondolom ha az " edződ" nem vigyázott volna rád és egy Jiu Waza közben belepaszírozott volna a földbe vagy úgy megdob hogy csak nyekkensz a tatamin akkor már a második edzésre sem mentél volna el. Ezek az edzések nagyon veszélyesek és fokozottan oda kell figyelni mindenkire, pláne a kezdőkre, mert súlyos- életveszélyes sérüléseket lehet okozni. Én 6 éve aikidozom, de még én is (kezdő-)haladó szinten vagyok. Szerintem is adj több időt magadnak, vagy ha tényleg nem ez érdekel akkor nézz más után!

2014. nov. 3. 11:20
 39/39 anonim válasza:

Osztom az előttem író véleményét.

Egyrészt, ahogyan korábban én is írtam, két hónap alatt maximum azt lehet eldönteni, hogy tetszik-e a dolog, vagy inkább mást csinálnál, de semmiképpen nem elég messzemenő következtetések feltevésére, mert ennyi idő alatt semennyi tapasztalatot nem lehet összeszedni.

Másrészt az újakkal nem véletlenül bánnak annyira kesztyűs kézzel az edzéseken.Szinte akármelyik technikával maradandó sérülést lehet okozni, és nem csak a kezdőknek, hanem bármilyen támadónak.

2014. nov. 3. 18:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!