Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Harcművészetet tanulók! Hol...

Harcművészetet tanulók! Hol oktatják az alábbi fegyveres japán harcművészeteket?

Figyelt kérdés
Naginata-jutsu, yari-jutsu, tetsubo-jutsu.

2014. márc. 1. 09:24
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:

A kobudoval az a bajom, hogy az a karate mozgásanyagára épül. Na most nekem, mint aikidósnak nem hinném, hogy ez jól menne. Egyébként én gondolkodtam ezen is, sőt voltam is kobudo edzésen két alkalommal is. Egyszer csak megnéztem az edzést, második alkalomkor már beálltam én is edzeni (tudjátok első edzés ingyenes...), hát nagyon furcsa a mozgása, úgy éreztem magamat, mint egy fabábú. Edzés után olyan merevek lettek a végtagjaim, mint a vasbetongerenda. Ott az öltözőben szinte az összes kubodós fájlalta a könyökét és a térdét. Az edzőnek volt könyök műtéte is. Nem is csodálom, hát amilyen beállások vannak ott. Egyébként alapvetően nem rossz, mert hatékonyak a technikák benne, de azért pár év gyakorlás után nem akarom, hogy ropogjon a könyököm és kattogjon a térdem.

Gyakoroltak ott jo-val is, hát...szerintem az aikidós jo technikák jobbak, mert nem olyan merevek. (Mivel aikidós vagyok lehet, hogy van némi elfogultságom is, de akkor is ez a véleményem).

A tonfa gyakorlás szerintem a legrosszabb

http://www.youtube.com/watch?v=Y8V--2H9lj0

A videón látható tonfa katákat ők is csinálták, mindenkinek kánonban ropogott a könyöke, nekem is elzsibbadt a kezem. Tönkre teszi az ízületet hosszútávon.

Szóval nálam a kobudo ki van lőve.

2014. márc. 3. 09:45
 22/32 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a karaténak a legnagyobb hibája, a rossz szögletes, merev és ízületromboló mozgáskultúrája. Bizony a kobudo a karate mozgásán alapul. Abszolút jogos és érthető, hogy nem kobudózol.
2014. márc. 3. 10:36
 23/32 aikiboxer ***** válasza:
58%

Amerre én elindulnék a helyedben (mivel én is aikidózom amúgy), hogy elmennék kendózni és megtanulnék rendesen vívni. A küzdelmi készség kialakítása csak védőfelszerelésben, éles kumite közben lehetséges, erre pedig a kendo a legjobb választás. Egy pár hónapig kendóztam is, onnan tudom, hogy egy profi kendós úgy lekaszabol egy bármilyen, védőfelszereléssel nem gyakorló fegyverest (legyen az kobudós, aikidós vagy szerintem bujinkanos is), hogy még csak a szeme se rebben.

Ahogy elnézem a videókat, a naginatát jobb helyeken ugyanabban a páncélban és ugyanúgy gyakorolják, mint a kendót, csak a technikák mások egy kicsit (de ugyanúgy a csuklót támadják először stb.). Szerintem ha tudsz kendózni, akkor az aikido jo technikákkal összerakva már nem sok hiányzik a lándzsa/naginata küzdelemhez (persze nyilván ez utóbbiak a hosszuk miatt teljesen más küzdelmi élményt adnak).

A magyar kendo viszont egészen jó színvonalú, és a japán minisztérium hosszú idő óta támogatja a sportot.

2014. márc. 4. 13:41
 24/32 aikiboxer ***** válasza:
58%

Ami a kobudót illeti. A kobudo eredetileg sem volt önálló harcművészet, hanem a karate fegyveres kiegészítése. A tonfa és a sai tisztán "karate-típusú" kézifegyverek, kivéve a tonfa csapástechnikáit. De a blokkok, ütések, állások stb. szimplán karate technikák, és mint ilyenek, robotemberesek, szögletesek stb.

De a nunchaku más állatfaj, bár ezzel is lehet karatés módon támadni, de azért alapvetően ez inkább folyamatos, gömbszerű, természetes mozgást kíván meg. És a nunchakuval küzdenek védőfelszerelésben élesen is (nunchaku-do) Hollandiában. A nunchaku egyetlen baja, hogy Magyarországtól nyugatra mindenhol tiltják még az otthoni birtoklását is. :(

2014. márc. 4. 13:46
 25/32 anonim ***** válasza:
A kendosok nagyon jók abban amit csinálnak. Kérdés, hogy mit csinálnak. Megtanulni karddal bánni vágni és kezelni messze nem ugyanaz, mint bambuszkarddal csapkodni egymást hangosan kiabálva közben. A kardvíívás és a bambuszkardvívás nem ugyanaz és nem is igazán hasonlít egymásra. A bambuszkarddal csak küzdeni lehet minden másra alkalmatlan még egy bokken is igen mesze áll tőle nemhogy egy iatto vagy egy shinken. Vedd ezeket a kezedbe és meglátod miről beszélek.
2014. márc. 4. 23:13
 26/32 aikiboxer ***** válasza:
58%

Én ezt teljesen értem (ugyanaz a probléma, mint mondjuk a boksz vs. pusztakezes utcai küzdelem esetében), mégis, valahogy meg kell tanulnod küzdeni IS. Ezt pedig éles fegyverrel nem lehet. A megoldás: kendo és mellette karddal gyakorlás. (De ahol nincs páncél, sisak, kesztyű meg tompított kard, ott nem fogsz megtanulni küzdeni.)

Naginatánál ugyanez a probléma, ahogyan az internetes videókat nézegetem: lehet katákat gyakorolni meg szellemirtókat játszani, meg lehet páncélban küzdeni.

2014. márc. 5. 07:15
 27/32 A kérdező kommentje:

Ebben most nincsen teljes mértékben igazad Aikiboxer, mondjuk Neutronlovagnak is csak részben van igaza.

Shinkendóban van küzdelem, egyedül fejet nem lehet támadni bokkennel, testet pedig lehet (vannak is kék-lila foltok rendesen, hiszen nem vagyunk beöltözve mindenféle védőgöncben). Persze csak és kizárólag haladó szinten van küzdelem, de van! A kendózni én is voltam két hónapot, klassz sport tényleg! Viszont Neutronlovagnak abban igaza van, hogy a shinai-val való csapkodásnak nem sok köze van a kardvíváshoz. Hozzánk shinkendóra jött már egyszer le 1 danos kendós, kezébe adtuk a bokkent, hát... finoman szólva még megfogni sem tudta jól, arról nem is beszélve, hogy bár ügyes volt, blokkolt is pár csapást, de szét lett csapva a combja és az alkarja, utána meg mozogni sem tudott mert fájt neki mindene. Ez van amikor hozzá vannak szokva a védőfelszerelésekhez. Egyébként pedig oké, hogy fontos a védelem edzésen, hisz nem jó ha megsérül az ember, de ez a sokféle túlzott védőcucc használat pedig nem teszi lehetővé, hogy helyesen kivitelezd a technikát.

A kendo-nak pedig kb. nulla köze van a kardvíváshoz, az inkább bambuszbottal való csapkodás nem több. Tény, hogy jó sport, én is szerettem csinálni, de az akkor sem kard. Shinaival NEM LEHET kardvívó technikákat kivitelezni, mert eleve a gyakorlófegyvernek sem olyan a kialakítása, a bokken legalább úgy van kifaragva (esztergálva), hogy jobban hasonlít egy kardhoz, van úgymond "éle", "foka".

Ugyanakkor, igazat adok Aikiboxernek abban, hogy formagyakorlatokkal nem lehet megtanulni vívni, max levegőt kékíteni. Ez kétségtelenül igaz, nem is vitatom! Szóval a jó megoldás szerintem valahol a kettő között van, és ez a shinKENDO :D

Shinkendoban is van ugyan formagyakorlat, de van vívás is, tény, hogy nem teljesen full contact, mint a kendo, ugyanakkor shinkendoban nincs is védőcucc, és bokken van shinai helyett, de mondjuk nem is támadunk fejre (értelemszerűen), fejnél megállítjuk mindig a vágást.

(Legjobban a shinkendo-t a kyokushin karatéhoz lehetne hasonlítani. Fejre ütni tilos, de amúgy kesztyű/seiken védő nélkül lehet bikából ütni és rúgni. Míg a többi karatéban ugyan van fejre támadás, de van seikenvédő is és csak no vagy semi contact, pl: shotokan).

Amúgy pedig shinkendót mi szoktunk úgy is gyakorolni igaz edzéseken kívül, hogy támadunk fejre is, mert pár haverral szereztünk olyan fejvédőt amin van arcvédő fémrács vagy plexi.

Ilyesmi:

[link]

De tény és való, hogy kendón előbb lehet használható tudást szerezni, mint más kardforgató harcművészeti edzéseken. A kendóval az a bajom, hogy nagyon drága a páncél egyébként pedig tényleg szép sport.

És abban is igaza van Aikiboxernek, hogy a legtöbb kenjutsu irányzatban tényleg csak formagyakorlat van. A battojutsun mondjuk éles karddal vágnak bambuszoszlopot el, mondjuk azt nem tudom, hogy mellette vívnak-e is bokkennel.

2014. márc. 5. 17:19
 28/32 aikiboxer ***** válasza:
És a shinkendoban kesztyű sincs? Az is fájdalmas lehet, amikor az ujjaidra csapnak...
2014. márc. 5. 17:46
 29/32 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen, "terepmintás" is az ember ujja tőle. XD

Az a baj, kesztyűben nem lehet normálisan megfogni a bokkent. Mondjuk a tsuba azért jó dolog ilyen szempontból.

2014. márc. 5. 17:48
 30/32 A kérdező kommentje:

69%-os te is shinkendózol, mi? :)

Egyébként igen az ujjra rácsapás az gyakori. Mit ne mondjak tényleg sz*r. :D

MMA kesztyűben egyik haver próbálta az a baj, hogy ilyenkor ki csúszik a kézből és a kiröppenő fegyver bele repülhet a partner arcába. Kesztyűvel szerintem még veszélyesebb.

Mondjuk egy idő után egészen szokható, kicsit felszisszenünk mondjuk de kibírjuk most már. :)

2014. márc. 5. 17:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!