Lányok, űztök valamilyen küzdősportot, harcművészetet? Írnátok róla pár gondolatot? Tapasztalat?
Sokat kell gyakorolni, hogy hatásos legyen egy technika bárki ellen, mert elég ha csak egy kis hiba van, az a védekezőre nézve nagyon rossz lehet. Kivéve persze, ha már sok éve gyakorol szorgalmasan és egyből eszébe jut valami másik technika, amivel folytathatja, ha nem sikerült az előző.
Az aikido ugyan megtanítja, hogy hogyan kell megvédeni magunkat, de ha lehet elkerüli a harcot.
Talán hasznos lehet ez a link.
Említettétek, hogy idegpontok nyomásával tudtok hatásosak lenni és legyőzni az ellenfelet. De akár kézzel, ujjal üttök/nyomtok vagy lábbal rúgtok, nagyon pontosnak kell lenni, mert ha kicsit is mellémegy, már nem hatásos. Ugye? Ráadásul mozgás (harc) közben sokkal nehezebb az ellenfélen azt az adott pontot eltalálni, nem? Ti fejben tartotok egyszerre sok ilyen pontot, hogy valamelyikre, amelyikre lehetőség nyílik, alkalmazni tudjatok egy technikát? És más-más pontokkal mást lehet elérni? Pl. az egyikkel "csak" összeesik/elájul, másik életveszélyes, 3. ...
Régen én is jártam önvédelemre, nekünk is tanítottak pár ilyen pontot (fül alatt, mögött; csukló közepén; nyak alatt a légcsőnél). Ezekkel mit lehet elérni? Milyen erősen kell nyomni stb? Ja, és gondolom, a rendbe rakást (technikák okozta károk meggyógyítását) is megtanítják?
Hát ez egy kicsit sok kérdés egyszerre.
Hozzá kell érni fizikailag a támadóhoz, mert csodák pedig nincsenek.
Ezek a pontok tulajdonképpen akupunkturás pontok is egyben. Pontosan meg kell találni őket. Ezt rengeteget kell gyakorolni.
Egyébként a többi technika is nagy pontosságot kíván. Ha hibás a tartásod, nem olyan szögben feszíted a támadó karját akkor kiszabadul a szorításból.
A technikákat nem fejben kell megtartani, hanem a gyakorlás során amikor az évek alatt több ezerszer végrehajtasz egy dobást vagy egy feszítést a tested megtanulja a mozdulatsort a legapróbb részletekig.
Gondolj a legegyszerűbb dologra. Amikor írni tanultál, akkor minden betűvel, majd a betűk összekapcsolásával is meg kellett kűzdened. Hogy is írom ? Merre folytatom a vonalat a következő betűhöz ? Ma már ugye nem gondolkozol ezeken. Csak írsz lendületesen. Az agyad kitalálja a szót, a kezed pedig szinte automatikusan vezeti a tollat.
Na ez is valami hasonló.
Én úgy tudom, hogy nekem kettő van, mármint két házaspár, tehát az összesen négy, de nem emlékszem, kicsi voltam :D Ha minden igaz, akkor 4 van, tesómnak meg csak kettő, mert még túl fiatal volt az egyik keresztanyám, amikor ő született.
Sztem annyi lehet neked, amennyit akarsz. Ez szokás kérdése.
Kedves Aikidos Lanyok!
Az alábbi önvédelmi fogásokat aikidoban tanultátok? Vagy ez egy másik stílus? Milyen a kivitelezés szerintetek? Valamelyik technika nem volt ismerős?
11-18 20:58
Azért szívesen megnéztem volna, milyen arcot vágott a srác, amikor Te, mint lány elintézed... (kote gaeshi technikával) Gondolom, kicsit meglepődött... Hasra is fektetted a földön rőgzítve egy darabig vagy csak lendületből "elrepítetted"? (videókon többféle módszer befejezés van a kézfej feszítése utánra)
Neked azonnal, reflexből bevillant a technika, hogy Te most ezt itt élesben meg fogod csinálni vagy kicsit azért gondolkodtál, hogy mit is kéne, mikor stb? Meg hogy arányos legyen a védekezés komolysága a támadás súlyával? Hány éve aikidozol?
wado ryu karate- gyors fogyi módszer de kitartás kell hozzá, mivel erőteljes alapozással kezd, és minden edzés része az erőnlét. A technikák nagyon élvezetesek, de ütések-rúgások közt is állandó a hajtás, az ugrabugra, ezáltal nagyon intenzív edzés, de fel sem tűnik sokszor hogy ilyen pörgős, mert egyszerűen adrenalintermelő :)
ninjutsu-nyugalmas sport, némi erőnlét ugyan befigyel, de többségében inkább technikákat tanulunk, a mindennapi életben való használhatóságukkal együtt. Ha nem fogyni akarsz, és nincs kedved túlzottan megerőltetni magad, csak valami önvédelmi, és japános harcművészetet szeretnél tanulni, ezt ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!