Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Krav maga, megfelelő önvédelme...

Krav maga, megfelelő önvédelmet biztosít?

Figyelt kérdés
Mi a véleményed róla? A későbbiekben hasznát veszed a tanultaknak? Mennyi idő elsajátítani? Megvan hogy hány éves kortól lehet tanulni? Átlagosan mennyit kérnek el havi/fő (vagy ha egységes ára van akkor az mennyi) ? >>> 14 éves lány vagyok, a súlyom meghaladja az átlagost, valamit kezdenem kellene, hogy formáljam magam, az a típus vagyok aki szeret sportolni csak abba a kategóriába tartozik aki könnyen hízik (ugyebár van aki tömi magát éjjel nappal és nem hízik sehova) HA VALAKI más -első sorban- önvédelmi sportot ajánl figyelmembe, szívesen olvasom :) <<<

2012. júl. 18. 23:18
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Mizotya!

Egyrészt üdítő látni, hogy kravos létedre képes vagy egy kulturált hangnemet megütni (ez sajnos sokaknál nem jellemző). Ugyanakkor már az előbbi kisregényemben is elmondtam, így hát most is el kell, azt hiszem: Az önvédelemmel az a baj, hogy nem olyan mint egy zacskó tej, hogy megveszed a boltban oszt van. Ez kb olyan, hogy szépen megtanulsz autót vezetni, de hiába van jogosítványod, belekerülsz mondjuk egy autósüldözésbe (például az ukrán maffia összetéveszt valakivel) akkor már rég nem tudsz majd a friss jogsiddal, nagy nyomás alatt jól vezetni. Bár ez elég szélsőséges példa, tudom jól, de maga a kérdés is nagyon nehéz, és összetett. Kezdjük ott, hogy a civil emberek jelentős része (a harcművészekkel ellentétben) nem is nagyon gondol arra, hogy megtámadják, jelentős részük pedig (főleg a fiatalok) megvan róla győződve, hogy megtudná védeni magát. Rögtön fel is hozok két példát, hogy megmagyarázzam. Van egy nagyon régi barátom, hívjuk S-nek. "S" mindig is nagyobb és erősebb volt nálam, ezt pedig ki is használta, állandóan szekált a testi fölényénél fogva fenyegetni tudott. Aztán mostanában, mikor már egy olyan 2-3 éve űzök harcművészetet, elkezdtem egy-egy ilyen helyzetben használni a tanult technikákat (megjegyzem sikerrel) és azóta le is szállt rólam. Mégis azt mondja (véleményem szerint nyugtatgatja magát) hogy ha egyszer úgy eldurranna az agya, akkor megtudná magát védeni, sőt, engem is legyőzne. Csak egyszerűen nem meri szabadon engedni az indulatait, mert attól fél, hogy kárt tenne bennem. Azt hiszem erről kijelenthetjük, hogy egyszerűen NEVETSÉGES. Ezzel csak hitegeti magát, hogy a kicsi lelke (no meg a hatalmas egója) megnyugodjék. Másik barátom legyen most neve K, múltkor megkeresett azzal, hogy tanítsak már meg neki néhány önvédelmi fogást. Történt ugyanis, hogy két félig-meddig ismerőse beszólt neki valamit. "K" nagyon hiú, így teljesen természetes, hogy odament revansot venni. A két gyerek meg persze bele is lökte a bokorba. Ez eléggé megtépázta szegény lelkivilágát, hiszen ő eddig AZT HITTE, hogy tud azért még valamennyire bunyózni (folyton arra hivatkozik, hogy ő BAZ megyéből jött és ott keményebb az élet, noha ő maga egyáltalán nem tűnik egy falu bikájának). Szépen neki is persze el kellett magyaráznom, hogy én megtaníthatok neki néhány fogást, csak van ezzel egy kis gond:

1. Én nem vagyok hivatalosan edző, nincsen DAN (vagy kravos szemmel instruktori) vizsgám. Így nem is tudnék neki megbízható dolgot tanítani. Egyszóval az oktatási színvonalam a béka segge alatt lenne, és még kóklerséggel is vádolhatnának (jogosan).

2. Attól hogy megtanul néhány egyszerű mozdulatot, ha nem gyakorolja be, akkor egy stresszhelyzetben nem fog eszébe jutni, csak nyögve-nyelősen fog menni.

3. Soha nem (értelemszerűen, mivel nem jár edzésekre, még ott sem) kerül olyan contact helyzetben ahol ő agressziót tapasztal, ahol fájdalmat okoznak neki, ahol támadó szándékkal állnak hozzá. Így értelemszerűen az első adandó alkalommal leblokkol, és még csak be sem gyakorolt semmit (ahogy a 2. részben már kitárgyaltam).

Tehát ő azt hiszi, hogy megtudja magát védeni, hát nem tudta. A kemény edzésekhez meg nem fűlik a foga.

Az önvédelem, a harc készsége egy sok éven át kifejlesztett képesség, nem pedig egy könnyen megtanulhat (megvehető!) valami. Hiába tanulja meg hülyegyerek matekórán a képletet, ha nem gyakorolja be, mikor hogyan, milyen helyzeteknél tudja alkalmazni, akkor a dolgozatnál (ahol már kevés idő lesz reagálni, és természetesen megjelen a nyomás, a stressz is) csak nézni fog maga elé, aztán hőzöng az egyesért. Nos az utcán nem, lehet reklamálni egy pofon miatt, ha csak nem akarunk még egyet.

Próbálom megérteni, hogy a "civil" embernek nincs ideje arra, hogy megtanuljon évek alatt egy harcművészetet. Próbálom megérteni, de nem tudom. Mert a civil embernek arra sincs ideje, hogy sportoljon, hogy elég időt töltsön a családjával, hogy ki tudjon kapcsolódni, hogy tanuljon valamit teszem azt egy új nyelvet vagy zenélni egy hangszeren. A civil embernek semmire sincs ideje (főleg arra nem, amibe nem kíván túlzott energiát fektetni). Ez a baj a mai világunkkal. Pedig a harcművészet, az önvédelem ugyanolyan dolog, mint a nyelvtanulás, vagy a hangszeren való játék. Csak úgy lehet megtanulni, ha sok időt fektetünk beléjük, és persze így is évekig fog tartani, mire elsajátítjuk (e három közül bármelyiket) persze tanártól, tehetségtől, szorgalomtól (is) függően. A civil embernek nincs ideje semmire, nem akar semmire időt szánni, de ez így nem működik. Egy pár hónapos tanfolyamon nem lehet sem önvédelmet, sem nyelvet, sem zenélést megtanulni. Ehhez sok idő kell, rengeteg gyakorlás és persze még több idő, hogy a megszerzett tudás beérjen, és egy ösztönös készséggé váljon az ember kezében. Például én már ösztönösen tudok angolul mondatokat kialakítani, míg németből, (amit "csak" 3 éve tanulok) még mindig megszenvedek a nyelvtannal. Nahát valahogy így megy ez az önvédelemmel is. Rengeteget lehetne még erről koptatnom a számat, de remélem, a lényeg ebből is érthető. Az ember vagy igenis időt szán rá, hogy megtanuljon egy küzdőrendszert, vagy beszerez egy gázpisztolyt, paprikasprayt, sokkolót stb...

Mert az önvédelem nem olyan, ami egy kurzusin belül elsajátítható és ezért haragszunk mi a a krav maga-ra defendo-ra és társaira, mert még ha jó is amit tanítanak, azért sok pénzt elkérnek, és közben hamis illúziókkal, nem reális fejlődési rátákkal hitegetik a nebulókat. "Gyere krav maga-ra, és 3 hónap alatt megtanulod megvédeni magad!" ez ugyanaz, minthogy "Gyere el intenzív nyelvtanfolyamunkra, és fél év alatt megtanulsz spanyolul!". Remélem egy kis elvonatkoztatással is, de mindenki érzi a különbséget. Kedves Mizotya, és mindenki aki kravo-zik, defendo-zik vagy ilyesmit csinál. Nekem nem fáj az, hogy ti ezt szeretitek, ezt csináljátok, ha ti jól érzitek magatokat, és hasznát veszitek, akkor ki vagyok én, hogy megtiltsam? De az már mindenkit zavar, hogy a kezdőket arra buzdítjátok (illetve nem is ti, hanem a marketing, amivel tömik a fejetek), hogy nyugodtan kezdjen el egy ilyen önvédelmet, és fél év, 3 hónap alatt már király lesz.

Én nagyon sajnálom, pontosabban inkább pont lesz@rom, hogy a civil embernek mire van ideje és mire nincs. Mert amire akar, arra úgyis fog tudni időt áldozni. De nem lehet a kevés időre kibúvót találni, és gyorstalpalózni, mert ilyen egyszerűen nincs. Ugye van a rövid út, és van a helyes út, pont. Az nem létezik, hogy valamire nincs időm, akkor elvégzek egy tanfolyamot, és akkor én már azt tudni fogom, amit mások évek kemény munkájával szereznek. Ez csak illúzió. Vagy tudok elég időt szánni arra mai fontos., nekem, vagy nem. Nincs rövidebb módszer, nincs könnyebb módszer. Csak pénz van, tájékozatlanság meg az akaraterő hiánya.

Ismételten elnézést a regényért :D

2012. aug. 20. 23:36
 22/22 anonim ***** válasza:
52%

Én volnék aza bizonyos "névtelen"...

Bármekorra hülye is vagy, nem magyarázom el a krav-maga kialakulásat, csak gondold végig azt a baromságot amit leírtál...

A gettóban élő zsídók ha elkeztek volna kravozni a nácikkal, lelőtték volna őket...

A krav-maga pedig igenis a hadseregnek szánt, katonai önvédelem....

A civil verzió pedig egy nagyon eltorzított, és leegyszerűsített verzió. Ami alig ér valamit....

2012. aug. 21. 11:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!