Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Krav maga, megfelelő önvédelme...

Krav maga, megfelelő önvédelmet biztosít?

Figyelt kérdés
Mi a véleményed róla? A későbbiekben hasznát veszed a tanultaknak? Mennyi idő elsajátítani? Megvan hogy hány éves kortól lehet tanulni? Átlagosan mennyit kérnek el havi/fő (vagy ha egységes ára van akkor az mennyi) ? >>> 14 éves lány vagyok, a súlyom meghaladja az átlagost, valamit kezdenem kellene, hogy formáljam magam, az a típus vagyok aki szeret sportolni csak abba a kategóriába tartozik aki könnyen hízik (ugyebár van aki tömi magát éjjel nappal és nem hízik sehova) HA VALAKI más -első sorban- önvédelmi sportot ajánl figyelmembe, szívesen olvasom :) <<<

2012. júl. 18. 23:18
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Ez a mondat feldobta a napomat: "A harcművészeteket tart tipikusan sok ideig megtanulni a szellemi háttér miatt." Kifejthetnéd miben gátolja a szellemi képzés a fizikai képességek elsajátítását, illetve mitől lassul le a fejlődése a harcelméleti képzést is kapó harcművész a néhány összetákolt rendszertelen szart drágán kapó 2 hét alatt (emlékszik valaki az ejtőernyős búvárra?) vagy akár fél évig tartó semmit nem érő gyorstalpalón edzett áldozathoz képest.

A félreértések elkerülése végett az nem minősül önvédelmi szituációnak, hogy egy neked dőlő részeget aki beszólt neked herén rúgsz. Az önvédelem ott kezdődik, ahol komoly nem zsákmányszerzésre irányuló a testi és lelki éppségedett komolyan veszélyeztető szituáció alakul ki minden megelőző lépés (pl elfutás) lehetetlenné válása után.

2012. aug. 18. 18:33
 12/22 anonim ***** válasza:
55%

Nem. A harcművészeteket nem azért tart sokáig megtanulni, mert van szellemi hátterük. Korántsem. Nincs olyan, hogy most lemegyek edzésre, és a mester edzés helyett két órát dumál mondjuk a "KI" vagy a "TAO" filozófiájáról. Ha így lenne, akkor aláírnám, hogy a szellemi képzés elvesz a technikai fejlődés idejéből.

De nem ez az oka. Hanem az, hogy a tradicionális harcművészetek roppant hatékonyak, de éppen ezért kőkemény precizitást követelnek. "Nincs 70%-os technika, az nem fog működni. Csak a 100%-os lesz eladható egy küzdelemben." Ahhoz viszont, hogy valaki egy stresszhelyzeten, adrenalin hatása alatt 100%-osan képes legyen egy technikát végrehajtani, az hosszú évek gyakorlása, hiszen reflex-szerűen kell berögzülnie a dolgoknak. Ezért is fújunk ezekre a modern önvédelmekre, mert nem elég precízek, csak "maszatolást" adnak el sok pénzért. Egy nem 100%-os technika nem működik, csak úgy néz ki, mintha működne. Az edzőteremben működik. De ez nem lesz eladható az utcán. Persze ezt lehet akármeddig szajkózni. A tanuló önbizalma már az első három hónap után a plafont veri, és úgy érzi, bárkit képes megverni. Természetesen a krav maga, defendo, wing tsun jellegű pénznyelők még adják is alá a lovat rendesen, a piszok jó marketinggel. Aztán majd jobb esetben az első pár pofon után (már ha túléli a balhét) lehiggad és pár év múlva már kitapasztalja, mi az ami tényleg működik. Az viszont igaz, hogy küzdősporttal a leggyorsabb a fejlődés. Hiszen a folyamatos contact kellő rutint ad, és egy lecsúszott ütés is lehet pusztító, ha kellő erőt feccölnek bele. A hátránya viszont, hogy konkrét önvédelmi technikák ritkán vannak benne. És ahogy a technikák a harcművészetnél, úgy a küzdősportoknál is, az ember reflexeibe ívódnak a mozdulatok (ez esetben a szabályok közé szorított technikák).

Szóval ja, sok idő kell a harcművészeteknek, mert piszkosul pontosak (ha jól oktatják őket). De az a sok idő meg is térül, és a tanuló stabil, reális alapokon nyugvó önbizalomra tesz szert.

2012. aug. 18. 20:21
 13/22 anonim ***** válasza:
Tisztelet a türelmedért, hogy leírod amit a legtöbbünknek talán már nincs türelmünk.
2012. aug. 18. 22:21
 14/22 anonim ***** válasza:
Sajnos, ha egyszer elkezdem, mindig túlságosan belelendülök, és kisregény lesz belőle :D
2012. aug. 18. 22:33
 15/22 Mizotya válasza:

Kedves tizenkettes! Örülök, hogy pontosítottad. Természetesen én sem arra gondoltam, hogy lemész pl karatéra, és helyette filozófiaórád lesz. Az én tapasztalatom az, hogy a harcművészetekben rendre előjön a "légy olyan mint a füst" típusú segítő magyarázat, illetve a tradíciók is. Ez a háttér szerintem igenis szükséges a 100% os tudáshoz. Egyes stílusoknál minden apró részletet pontosan kell tudni, hogy működő technikát kapj. És azzal is egyetértek, hogy ha utcán harcművészettel próbálkozol kell a 100%.

Egy átlagembernek azonban nincs kapacitása, hogy ezt megvalósítsa.

A plafont verő önbizalomról annyit, hogy az nem a stílustól, hanem a tanulótól függ.

Úgy érzem a küzdősportos részt hasonlóan látjuk.

Tehát maradtak az önvédelmi rendszerek. Amik korlátos idő alatt korlátos, ám megfelelő szintű önvédelmi tudást biztosítanak bárkinek.

Neutronlovag újabb nívótlan, józan meggondolást nélkülöző, szélsőséges írását nem tartom válaszra méltónak. De szívesen leírom neki hogy mi az az önvédelem (a realitás talaján maradva) :D

2012. aug. 20. 16:13
 16/22 anonim ***** válasza:
52%

Aki kicsit is ért a közelharchoz, az hasonlóan definiálja az önvédelmet, minden más elkerülhető majomkeringő, amit a harci szituációt mérlegelve minden reális gondolkozású ember távolról kerül. Aki nem az hasonlóan fog járni, mint a pécsi judo-s aki munka közben (kidobó) egy majomkeringőt megfelelő harcelméleti képzettség hiányában alkalmatlanul kezelt és a végén egy késsel a testében holtan zuhant el. Ha az én általam is leírt (de olvasd el Rory Miller konfliktus és erőszak című könyvét jó kiindulási alap) önvédelmi definíciót ösztönösen használja ma életben lenne és a majomkeringőt is megfelelően kezelte volna.

Egy csuklócsavarás, csuklócsavarás marad akkor is, ha kravon tanítják az embert így az a hozzászólásod, hogy nem kell az önvédelmi rendszerek technikáit 100%-osan végrehajtani alapvetően hibás, mert ezek a technikák nem mások, mint ugyanolyan harcművészeti technikák. Reális korlátozott önvédelem? Ezt hívják színpadias összeesésnek.

De kíváncsivá tettél, te mitől szeretnéd megvédeni magad.

2012. aug. 20. 16:33
 17/22 anonim ***** válasza:

Neutronlovag, totálisan egyet értek...

Ráadásul a mai világban mindenki azt hiszi, hogy még akarják támadni, és erre hivatkozva kezdenek el harcművészeteket tanulni.

A másik pedig az, hogy az a civil krav-maga, teljesen eltér attól az eredeti krav-magától amit először alakított ki, egy magyar ember, a hadsereg számara... Amit itt látok , az az hogy a többség, egy inreális látszatvilágra reflektál, beleértve a krav-magát is...

2012. aug. 20. 16:46
 18/22 Mizotya válasza:

A neked dőlő részeg és a szépen megfogalmazott " nem zsákmányszerzésre irányuló a testi és lelki éppségedett komolyan veszélyeztető szituáció" között elég sok minden van.

Nem minden ember kezeli jól a kényes helyzeteket. Nem mindegy, hogy a nyóckerből jöttél és hozzá vagy szokva, vagy egy békés vidéki külvárosból.

Három suttyó körüláll a parkban a mobilodat követelve. Mit csinálsz? Odaadod és sírsz anyunak egy újért? Nem adod semmi áron, de burokban nőttél fel és egy pofontól összeesel? Vagy szétvered az egész bagázst a tíz év alatt szerzett harcművésztudással?

Ahogy a támadások az általad leírt végzetek közé esnek, a lakosság 90%a az általam leírtak közé.

Ha nem lepődsz meg pár bekapott ütés után, vagy kivédesz párat, látszik, hogy nem vagy beszarva, ez sokszor elég. A támadók gyakran nem kockáztatnak meg testi sértést ez a véleményem.

A "majomkeringő" megfelelő kezelése sztem hozzátartozik az önvédelemhez. Lehet, hogy a te környezeted más, de sok ember nem születik ám "megfelelő harcelméleti tudással". Lehet, hogy nem tűnt fel, de az én nézőpontom azé emberé,

akinek az életébe nem fér bele, hogy megfelelően elsajátítson egy harcművészetet, de nem akar teljesen védtelen sem lenni.

Harcművészetben évekre és magas szintű tudásra van szükség, hogy helyt állj az utcán. Ekkor nagyon szép 10pontos technikákat bemutatva megvédheted magad. Én nem vagyok ilyen kényes, elég ha megtanítják, hogy rúgj tökön valakit mindenféle helyzetből.

És most a véleményemtől függetlenül, a tényekre alapozva. Kedves névtelen Neutronfan! Teljes a képzavarod a krav magával kapcsolatban. Imi ugyanis kezdetben nem katonáknak szánta a rendszerét, hanem a náci gettókban lévő zsidó CIVILEKNEK, hogy ne legyenek teljesen védtelenek. És a hozzám hasonlóknak ez épp elég. Nem értem miért kéne megtanulnom leütni vkit puskatussal, védekezni puszta kézzel a nem túl távoli pisztolyos ellen, vagy minél hamarabb megölni vkit (pl egy terroristát) A realitás az h ilyen "komolyan veszélyeztető szituáció" nem alakul ki, ha mégis, a kezeléséhez olyan tudás kell, amivel 100 ból egy polgár ha rendelkezik.

Ha ebből sem értitek meg az én motivációmat, és nézőpontomat, akkor sajnálom, nem látom értelmét, hogy tovább vitázzak. további jó nevetést a válaszaimon :D

2012. aug. 20. 21:21
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
Max 2 ezer forint van nálam meg egy talán annyit sem érő mobil szívesen adom egy három fős társaságnak mielőtt bicskával próbálnak meggyőzni (nekem nem ér 4 ezer forintot a életem, az irataim meg máshol tartom, de szerintem senkinek) főleg, ha családtag is van velem, ha nem akkor meg felmérem a helyzetet, hogy lehetséges e a gyors kitörés van-e nálam fegyver, lehetséges-e verbális megoldás stb. Tudtommal az önvédelmi tanfolyamok sem tanítanak mást. Ha meg minden kötél szakad ott a biztos alapokon nyugvó harcművészeti tudásom.
2012. aug. 20. 21:49
 20/22 anonim ***** válasza:
*Mármint többet ér 4 ezer forintnál jó kis elírás :D
2012. aug. 20. 21:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!