Melyik harcművészetet válasszam?
MMA!
Debrecenbe voltam a Pitbulloknál egy darabig,
önvédelemre szinte zseniális...
Az MMA-nak semmi köze a harcművészetekhez és az önvédelemhez.
Pl Jujutsu, kung fu irányzatok, kali stb
A Doce Pares Eskrimát ajánlom. Ez egy filippínó harcművészet. Alapelve, hogy a harcot fegyverrel vívják, ezért már a kezdetektől tanulsz fegyverforgatást is. Először egy bot, aztán dupla bot, kés, kés és bot, hosszú bot, marokbot stb.
A tévhitekkel ellentétben nagyon komoly pusztakezes része is van (ütések, rúgások, feszítések, fojtások, földrevitel, földharc stb.).
Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetnek az önvédelmi technikákra is, és mivel megtanulsz fegyverrel bánni, ezért egyrészt nem lesznek olyan téves képzeteid, hogy
pl. utcán egy késes támadót egy pörgő rúgással elintézel. Másrészt viszont épp azért, mert tudsz fegyverrel bánni, reálisabban tudsz védekezni fegyveres támadóval szemben is, így nagyobb esélyed lesz a túlélésre. Illetve a környezetedben lévő tárgyakat fegyverként tudod használni. Harmadrészt pedig a mozgáskoordinációdat is fejleszti a különböző fegyverekkel történő gyakorlás.
A Doce Pares magyarországi központja itt Debrecenben van, így sokszor itt vannak a szemináriumok is, tehát nem kell utazgatni. Minden évben ellátogatnak hozzánk filippínó nagymesterek (most május végén is lesz egy nagymesteri szeminárium), tehát közvetlen forrásból tudunk tanulni.
Magyarországon tudtommal ez az egyetlen Eskrima szervezet, amelynek közvetlen kapcsolata van a Fülöp-szigetekkel.
Szoktak versenyeket is rendezni. Tudom, írtad, hogy nem célod a versenyzés, de a teljes képhez hozzátartozik. Én is az önvédelem miatt kezdtem el, de "evés közben jön meg az étvágy".
A versenyt szerencsére nem keverik a harcművészettel. A versenyzői edzések külön vannak, csak versenyzőknek.
Sokan -nagyon helyesen- leírták már itt a GYIK-en, hogy fontos az edző/mester személye is. Nos, fentebb írtam, hogy Debrecenben van a központ, tehát közvetlenül a magyarországi főinstruktortól tudsz tanulni.
Róla annyit, hogy kétszeres Európabajnok és háromszoros Világbajnok. Több más stílusban is otthon van. Ráadásul civilben tanár, tehát át is tudja adni a tudását.
A honlap: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!