Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Aikido-ba vannak ütéstechnikák?

Aikido-ba vannak ütéstechnikák?

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor milyenek?

2012. ápr. 6. 15:35
1 2
 1/14 dftgsgvghgev ***** válasza:

Van tsuki, shomen uchi, yokomen uchi.

Az első azonos a karate-ban használt egyenes ütéssel. A második egyenes vágás fej fölül előre, a harmadik haránt irányú vágás, szintén fej fölül. Szabad kézzel ezeket használjuk, főként.

Gyakran használunk atemi-t. Ezek főleg zavarásra valók, de célozhatsz velük nyomáspontokat is. Egyesek csak fájdalmasak, mások veszélyesek is.

Vágástechnikát (ill. szúrást) még fel lehet szedni az eszközös gyakorlatokból (rövid bot, fakard, fakés), ezek mintájára használjuk a pusztakazes vágásokat is.

2012. ápr. 6. 19:32
 2/14 anonim válasza:
Úgy van ahogy az előttem szóló írta. Annyival egészíteném ki, hogy az Aikido jellegéből adódóan nem ezen van a hangsúly, össze se lehet hasonlítani egy karatés gyors, erős, támadó ütésével. Inkább a leszerelő technikák kivitelezéséhez használt helycsináló, elterelő mozdulatokról van szó. A támadást imitáló ütések, vágások lassabbak és gyengébbek mint a valódi, pusztító szándékú megfelelői más harcművészetekben, legalábbis amíg el nem éred a haladó szintet - ami sok év. Általában ez az egyik érv az Aikido gyakorlását szapuló kritikákban.
2012. ápr. 6. 19:58
 3/14 A kérdező kommentje:

Én például thai boxoltam 4 évet, lementem egy ökölvívó edzésre, olyan gyerek agyalt meg aki csak másfél éve bokszol. Ennyi erővel thai boxon sem tanultunk meg ütni. Viszont megtetszett az aikido, volt meglátogatni egy edzést. Tetszenek ezek gáncsolások és dobástechnikák. Csak kíváncsiságból kérdeztem meg, hogy vannak-e benne ütések. Szóval ezek szerint vannak. A karate ütéseket pedig hagyjuk, mert másfél évet kyokushin karatéztam, 2 évet shaolin kung-fuztam, hát....eléggé megmosolyogtató azok az ütések is, mind karatén, mind kung-fun.

Inkább az aikido-t kezdeném el és csinálnám komolyabban, mindig is tetszett nekem az aikido, de sosem volt lehetőségem ilyen edzésekre járni, de most megadatott. Éppen ezért el is fogom kezdeni.

Aikidóval kapcsolatban szívesen elfogadok jó tanácsokat,olyanoktól akik tapasztaltabbak aikidóban. Fikázók kíméljenek!

2012. ápr. 6. 20:20
 4/14 anonim válasza:
Nos igen, embere válogatja, hogy ki hogy áll hozzá az ütésekhez. Van olyan, aki szereti tiszta erőből beküldeni az atemit és ha nem hajolsz el / térsz ki előle akkor esetleg monoklival vagy törött orral mész haza edzésről. De azért általában nem ez a jellemző, van aki nem is igazán üt, csak odateszi a kezét, hogy helyet csináljon egy befordulásnak, dobásnak, kibillentésnek stb.
2012. ápr. 6. 20:34
 5/14 A kérdező kommentje:
Tényleg ha már itt tartunk. Aikido-ban vannak rúgások is?
2012. ápr. 6. 20:47
 6/14 anonim válasza:
Akár lehetne is, de én nem tudom, hogy Magyarországon ezt valaki belevenné az edzésprogramba. Ha ütések, rugások és az Aikidóra jellemző feszítések, dobások érdekelnek akkor a te harcművészeted a ju-jitsu. Elvileg ebből alakult ki az előbbi a támadó technikák kiiktatásával. Morihei Ueshiba az Aikido alapítója is a Daito-ryu aiki-jujutsu-t tanulta sok évig, mielőtt saját iskolát és stílust hozott volna létre, így a legtöbb technikája onnan van. Nem akarlak lebeszélni az Aikidoról, szép és ha jól csinálod hatásos rendszer, de itt tényleg nem fogsz megtanulni külön ütni, rúgni, viszont kitérni és leszerelni az ellenfeledet igen.
2012. ápr. 6. 21:10
 7/14 A kérdező kommentje:

Csak kérdeztem, hogy van-e benne rúgás, szintén kíváncsiságból. Nem ez alapján fogom eldönteni, hogy aikidózok-e vagy sem. Ha netán nem oktatják az aikidón a rúgást hát istenem, akkor nem. Igazából engem a dobások, elvezetések, leszerelések és gáncsolások érdekelnek.

Amúgy egy jó mesternél körülbelül mennyi idő elsajátítani az alapokat úgy hogy az hatékony legyen és használható?

Ne érts félre, nem türelmetlen vagyok és nem is akarom elsietni a dolgokat, csak nincs még tapasztalatom sem nagy rálátásom az aikido-ra nézve.

Amúgy ju-jitsuzni nem akarnék amúgy sem, mert ott van földharc (utcán pedig a a betonon nem jó hemperegni szerintem), ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz a földharc, csak nekem a ju-jitsu nem jön be. Az aikido viszont tetszik.

2012. ápr. 6. 21:24
 8/14 anonim válasza:
Hogy mennyi idő, az szerintem megválaszolhatatlan kérdés. 1. danig 5-6 év alatt is el lehet jutni, ha NAGYON kitartóan edzel, edzőtáborozol stb., (ami persze nem jelent semmit, csak támponként írom) de a használhatóság rajtad múlik, ezeknek reflexszerűen kell beépülniük a reakcióidba, ha nem vagy nagyon gyors és ösztönösen nem ismered fel a helyzetet és a lehetőséget, akkor nem fog működni az Aikido, mivel senki se fogja úgy hagyni magát, mint az edzéseken az uke. Ez a másik nagy érv az Aikido ellen azok részéről, akik nem értik. Ez nem egy lineáris tanterv mentén elsajátítható valami, hanem köröket fogsz leírni ugyanazon dolog körül nagyon sokáig (a kör szót még fogod hallani, ha belevágsz :)), ami talán egyre közelebb visz, ahhoz amit Aikidonak hívnak. Szóval alapvetően nagyon hosszú az út, és ezért nagy is a lemorzsolódás.
2012. ápr. 6. 21:50
 9/14 dftgsgvghgev ***** válasza:

Az alapozás alapozása kb. fél év, ekkor ismered meg az alaptechnikák vázát. Hogy haladó szintre meddig jutsz el, egyéntől függ. Senpai egyszer azt mondta nekem, hogy 1. danig végig alapozás zajlik. Jobban belegondolva, igaza van. Heti mondjuk két edzéssel (a legtöbb városban ennyire van lehetőség, hacsak nem szervezel le informális edzést a haverokkal) kb. 8-10 év shodanig. A szükséges időben nem is inkább a mester, hanem a vizsgarendszer és a kivárási idő jelent korlátot. Ha nagyobb fokozatra évente egyszer lehet vizsgázni, akkor nemigen fogsz tudni abból lefaragni, mert 1. nem lesz vizsgalehetőség, 2. nem lesz meg a fokozatra a kivárási időd. De ez természetesen csak a fokozatra jelent korlátozást, nem a tudásodra. Használható tudást hamarabb is össze lehet szedni, ha jó a mester, és szorgalmas vagy.

Rúgás főleg mae geri van, legalábbis azokon a helyeken, ahol eddig voltam.

Az ütésekkel/vágásokkal valóban nem fogsz téglát törni, legalábbis valószínűtlennek tartom a dolgot. De ez csak az én véleményem. Azonban, ha mondjuk adsz egy jo-t (vagy partfisnyelet, egyre megy) az uke-nak, már változik a szitu. Avval már kórházba lehet küldeni az embert. Miután a technikák egy része fegyver elleni küzdelemből ered, a puszta kezes vágások inkább a fegyveres támadást szimulálják, mint mondjuk a kyo pusztakezes vágásait. Valóban sokszor mondják, hogy az aikido támadásai nem realisztikusak. Amíg mondjuk az ember kezébe nem adunk egy széket. A vicces az, hogy a kézmozdulat ilyenkor szinte azonos a pusztakezes vágással, jóllehet a távolság változik (mondjuk ez elég fontos tényező az egyenletben).

Az engedékeny uke-munkáról megoszlanak a vélemények. Nekem az a tapasztalatom, hogy az uke munkáját a tori szintjéhez kell igazítani. Kezdő torival fölösleges erős támadást használni, mert a tori nem ismeri elég jól a mozdulatokat hozzá. Kezdő szinten ezért inkább lemegy az uke önszántából, csak a mozdulat csontváza rögzüljön jól a toriban. Saját bőrömön tapasztaltam. Nem végzem jól a dolgom, ha egy kohai-tól olyat kérek, amihez nincs elég tudása. Szerintem. Haladóbb szintűvel az uke már veheti komolyabbra a figurát - szerintem, annál is inkább, mert magas szintű torinak nem segítünk avval, ha szándékosan lefekszünk a földre. Onnantól az esések már tényleg kontratechnikák a feszítésekre, hogy az ízületet megkíméljük.

Elnézést kérek, nem akarok vitatkozni, abból elegem van. A véleményünk amúgy is különbözhet, nemde? ^^

2012. ápr. 9. 01:46
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Annyit hozzáfűznék még, hogy sokan a judo-t hatékonynak tartják. Na most aikido edzésen is van ilyen, hogy csípődobás....stb. Voltam megnézni pár edzést. (judo-zni nem akarok egyáltalán csak unokatesóm edzését néztem meg, és összehasonlítottam azokkal az aikido edzésekkel amiket szintén megnéztem, sok technika ugyanaz volt).

Éppen ezért nem értem, hogy ha sok technika ugyanaz, ráadásul a judo, csak egy sport sok szabállyal, az aikido pedig egy harcművészet, ahol nincs szabály, ráadásul vannak ütések is pluszba benne. Akkor az aikido miért is nem hatékony??? Szerintem igenis hatékony harcművészet az aikido!

2012. ápr. 9. 06:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!