Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Egy lánynak melyik harcművésze...

Egy lánynak melyik harcművészet ajánlatos?

Figyelt kérdés

Olyat szeretnék tanulni, amivel bármikor megvédhetem magam. Már 8 éve atletizálok, tehát az állóképességemmel nincs gond, de egy kicsit mást is szeretnék.

15/L

2011. aug. 6. 15:38
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Nem értek egyet néhány előttem felszólalóval. Én semmiképp sem ajánlanék olyan sportot önvédelemre, ahol azt állítják, hogy derékmagasság felett is érdemes az utcán rúgni.

Alapvetően talán jó lehet a Krav-maga , de szerintem ha meg akarod védeni magad mindenképp ki kell próbálni egy fullkontakt sportot is, például a bokszot, de bizonyos mértékben a karate is megteszi. A judo, jiu-jitsu stb. is érdekes lehet, de az atlétikus testfelépítéshez és könnyű testhez általában kevésbé ajánlottak a földharcot is alkalmazó sportok. Persze a ha például szertornász vagy, akkor elég erős és rugalmas lehetsz ezekhez is.

2011. aug. 7. 23:27
 12/24 anonim ***** válasza:
Szóval, rúgás centrikus is lehet, ezzel a "farmerban nem lehet rúgni" hülyeséggel ne foglalkozz. De egy nő alapból nem valószínű, hogy ökölharcban felveheti a küzdelmet egy férfi ellen, fizikailag, egy tornász nem olyan izmos. Így jól jöhet az aikido, ami az ellenfél támadását kontrázza meg fogásokkal, etc, például Steven Segal filmjeiben láthatod. De a brazil jiu-jitsu pont erre lett kitalálva, a kicsi hogy győzheti le a nagyot, csak tudnod kell földre vinni az ellenfeledet.
2011. aug. 8. 21:29
 13/24 anonim ***** válasza:

A Brazil Jiu Jitsu egy RINGSPORT!!! Nem hiszem, hogy az utcán majd nekiállna hemperegni a kutyaszarban, főleg ha több támadója van, akkor amíg 1-el foglalkozik, addig a többi szétrúgja a fejét. Önvédelemre alkalmatlan!

Az Aikido-t meg hagyjuk, főleg hogy nem Segal-ból kéne kiindulni, aki alapból simán dobálja a kis japánokat, nem kell hozzá bűvös technika...

2011. aug. 9. 09:28
 14/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2011. aug. 9. 17:21
 15/24 anonim ***** válasza:
A brazil jiu-jitsu arra lett kitalálva, hogy 1 kisebb ember hogy tud legyőzni 1 nagyobbat. Nem a ringben, akárhol 1-1 ellen, mint minden földharc stílusban. Az aikido meg tökéletes védekezésre, de ajánlatos párosítani valami támadó stílussal.
2011. aug. 9. 20:31
 16/24 Orfeus ***** válasza:

Na akkor én is besegítek, és leírom az eddigi tapasztalataimat. Én az életem során számtalan harcművészetet kipróbáltam, és némelyikbe versenyzek is, szóval azt hiszem érdemes megfogadni a tanácsaimat :)

Először is leírom hogy minél, mit tapasztaltam, "mi mire jó" stb.

Karate ágak:

Shotokan: ez a legelterjedtebb, általában a nagyon feszes, megnyíló mozdulatok a jellemzők rá. Elég sokáig kell tanulni, hogy gond nélkül végigsétálhass az utcán.

Kyokushinkai: a karaték legdurvább ága. kemény nem csak fizikailag, hanem szellemileg is, nagyon sok a bunyó, erőnlét, de ha csinálod 2-3 évig, akkor ha vki szembejön rárúgsz olyat hogy ottmarad, de lányoknak ugye nem ez a legjobb :)

Wing Chun/Tsun: hogy értsd mi is a 2 között a különbség. az igazi rendszer (Wing Chun) Yip Man nagymester halála után már csak a pénzről szól, és ezért pár mester úgy döntött, hogy megalapítják a Wing Tsunt, és így inkább a diákok érdekeit nézik. Személyes tapasztalat szerint az egyik csapat szídja a másikat, de az az érdekes hogy amíg ők az "igazi" stílusukkal védekeztek, én elmentem egy edzésre, és 2 év után én mutattam meg a 20 éves mesterüknek hogy hogy is van pontosan a harmadik forma xD Erről ennyit... Tény, hogy megtanítanak megvédeni magad, magas szinten, ez tény, de inkább a Wing Tsun ágat ajánlanám, személyes tapasztalat szerint. Rendőrök, katonák, biztonsági őrök tanulják!

Brazil, és sima Jujitsu: Szeirntem nem ketrecharcosnak készülsz kopaszaon mint egy gorilla, szóval ha meg akarod védeni magad, akkor ne ezt válaszd :)

Kali/Escrima/Arnis: Ehhez az ághoz is szerencsém volt, mégpedig szintén 2 évig, amit a WT-vel párhuzamosan tanultam. Bot, kés, és különböző vágó, ütő fegyverekkel tanulsz meg bánni. Nem árt ha értesz hozzá, de ha kést hordasz magadnál, és csak egy pillanatig elveszted a fejed, akkor vége az embernek... Nem véletlen nem hordok magamnál semmi...

Aikido: Csajoknak egyik legjobb, hiszen ha valaki hozzád ér, vagy rád támad, annak a lendületét kihasználva földhöz vágja, erőlködés nélkül. És mivel a csajokat fogdoni akarják első sorban, ezt ajánlanám, mert ha hozzádérnek, onnantól az Aikidoval hatalmas előnybe vagy.

Krav maga: Magyar ember segítségével lett kifejlesztve Izraelben, a katonák kiképzésére. Az egyik legismertebb, leghatékonyabb önvédelmi rendszer.

Thai Box: Az se rossz a csajok számára, csak egy kicsit fúrcsának találnám ha ilyen thai boxos alapállásba csapatná a bnőm :D nem a legelegánsabb :D

Box: Sok mindent hallottam rövid életem során, de bárki bármit mond, szerintem belharcban (ha nagyon közel van a támadó) egy boxoló simán szétüti a fejét az utcán. Belharcban a legjobb! De itt is sokat kell fordítani az edzésre. legyen gyorsaság, ütőerő stb.

Defendo: Ez is nagyon hatékony önvédelem. Tipikus utcára kitalált. Kínában találták ki ha jól tudom, a rendőrök számára, mert egyre több volt a zavargás. aztán az lett a neve hogy Defendu (tehát védd meg magad), aztán a Világháború után elterjedt (a katonák ezt tanulták) és egységesen a Defendo nevet adták neki. Puszta kézzel, késsel bottal bármivel...

Capoeira: Utcára semmiképp... Ha csak nem akarod le ugrópörgőzni az embert :D Szaltózás közbe :)

Tae Kwon Do: Na és az én kedvencem :P Olyan mint a karate, csak 90-95%-ban lábat használnak. Ennek is kell 2-3 év hogy kiforrjon, de azt hiszem, hogy meg tudod magad védeni. Sokan mondják hogy nehéz fejre rúgni stb.. Ez baromság, ha csinálod már pár éve, akkor úgy fejbe rúgod hogy azt se tudja hol van, és nem is kell közel kerülni hozzá, mert 1 rúgás és kész. De ez nagyon láb orientált, de én is ilyesmit csinálok :)

Taijutsu: Azt hiszem van pesten, de ha nem gurulgatni akarsz stb, akkor ezt is hanyagold, bár ha van elég időd, 3-4 év, hogy kitanuld, akkor viszont ez is hatásos lehet. Mivel hogy a Ninjutsu egyik, puszta kezes része.

Végül, ami elegánsan elfogadható egy lánynak szerintem.

Krav Maga, Defendo, Wing Tsun/Chun, Aikido

Ha tudtam segíteni akkor örülök, bármi kérdésed lenne, írj nyugodtan :)

2011. aug. 10. 00:14
 17/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :)
2011. aug. 10. 08:42
 18/24 anonim ***** válasza:

'Brazil, és sima Jujitsu: Szeirntem nem ketrecharcosnak készülsz kopaszaon mint egy gorilla, szóval ha meg akarod védeni magad, akkor ne ezt válaszd :)'

Öhm bocsi, de voltál te egyáltalán Tradicionális Japán Ju Jutsu edzésen? Köze nincs a ketrecharchoz...

2011. aug. 10. 10:29
 19/24 anonim ***** válasza:

Orfeus jól beszélt, 2 dologba kötnék bele:

A bjj és jj nem éppen ketrecharcra lett kitalálva, főleg a bjj. Az egy dolog, hogy ott debütált, és lett világhírű.

A thai-box azért erősen a jó fizikumra hajt rá, ezért is nem ajánlatos nőknek. :)

Tae-kwon-do-t viszont tényleg preferáljuk.

2011. aug. 10. 20:14
 20/24 Orfeus ***** válasza:

Nem igazad van, nem voltam, sajnos még nem tudtam kipróbálni minden ágat amit szerettem volna, de videókból, könyvekből utánanéztem midennek ami érdekelt, és ne úgy értsd hogy sima jutyub huszár lennék :)

A ju jitsu-t általába ketrecharcosok alkalmazzák sikeresen, nem konkrétan önvédelemre szokták ajánlani 15 éves lányoknak :) Lehet hogy a tradyciónális teljesen, más, akár csak nálunk is edzésen eléggé jelen van a tradíció. Biztos igazad van, nem ismerem teljesen az ágat, de amit hallottam, láttam, és olvastam, és tapasztalatam, azokat írtam le, hogy tudjak segíteni :)

2011. aug. 11. 10:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!