A Ninjutsu mennyire jó? Megtanít lopakodni és fegyveres harcra is?
A ninjutsu egy nagyon összetett harcművészet. Én mondjuk még csak fél éve művelem, de ismerek mestereket, akik már több, mint két évtizede, mégsem tudnak még mindent. Gyorsan ki lehet tanulni annyit, hogy meg tudd magad védeni, de egy élet is kevés ahhoz, hogy mindent tudj. Már csak azért is, mert több ninja iskola is létezik, amiknek más a lényegük, és azok már önmagukban is rengeteget tartalmaznak.
Ha csak a 18 jutsut nézzük, akkor a ninjutsu megtanít: lovagolni, lándzsát, kardot, botot, tőrt, láncos sarlót, shurikent, alabárdot használni, pusztakezes harcot (kézfeszítések, dobások, védések, támadások), víz alatti harcot, idegpont nyomásokat, lopakodást, rejtőzést, meteorológiát, színészetet, földrajzot, stratégiát, kémkedést, tűz és robbanóanyagok használatát.
A valóság az, hogy ezt teljes egészében még japánban sem biztos, hogy tanítják. Nagy részét itthon is megtanulhatod, de ne várd, hogy bármelyik edzésen robbantgatni fogtok, vagy ilyesmi. Fegyveres harcot természetesen tanulhatsz.
Hogy hol? Hát gyakorlatilag bárhol az országban, csak hogy párat említsek Budapest, Szombathely, Veszprém, Győr, Kecskemét.
Ami a legjobb benne, hogy nem veszik túlságosan szabályszerűnek. Ebben a harcművészetben nincsenek igazán szabályok, a magad módjára is kialakíthatod. Az edzéseken az alapelveket fogod megtanulni, de az életben végül úgy használod, ahogy neked kézreálló.
Ha van kérdésed, kérdezz nyugodtan, én sem érzem, hogy mindent leírtam volna, ami fontos, de most hirtelen nem jut eszembe több.
Magyarországon a ninjutsu egy falra felhugyozott hamuba-sült f@szság. A capoeira-s táncoslányok nagyobb biztonságban vannak az utcán, mint a ninjutsu edzésre járó guminindzsák.
Amit ma magyarországon oktatnak ninjutsu-t, az valami elcseszett judo, valami kis karate, minimális aikido és 1-2 kung-fu technika keveréke, némi fegyveres formagyakorlattal. Kicsit ugrálnak és bukfenceznek a tatamin fekete formaruhában, mindezt havi több ezer forintért. Hát akinek van fölöslegesen ennyi lóvéja, és szeret mozogni, hát nem mondom csinbálja, egészségére. Japánban nem oktatnak ma már komoly ninjutsu-t, persze az ottani komolyabb, mint az itthoni.
Aki ninjutsu edzésre akar járni, annak szólok előre, hogy olyan önvédelmet nem fog tanulni, ami hatékony akár utcán is, vagy csak egy sima verekedésre a diszkóban.
Az ilyen méregkeverés, robbanóanyag kotyvasztás, sötétben lopakodást pedig felejtsük el. Ezt a 16.századi japán nindzsák alkalmazták valamikor.
Komolyan mondom aki 1 éve foglalkozik ökölvívással, az lazán laposra ver egy olyat, mint aki ninjutsu-zik 4 éve.
A ninjutsu az ma már egy hobby olyanoknak, akik szeretik az extrémebb és különlegesebb dolgokat, na meg nagy Naruto rajongók.
Kedves Neutronlovag!
Képzeld voltam a Győri és a Budapesti ninjutsu edzéseket meglátogatni. És azt láttam amiket leírtam. Igen Japánban ezt komolyabban oktatják, ezt le is írtam amúgy. Itthon nálunk a ninjutsu egy jó reklám semmi több. Olyan ninjutsu-t pedig nem fognak itthon oktatni, amire a kérdező kíváncsi, ez tény. Ráadásul a legtöbb magyar ninjutsu iskolákban csak a fegyvernélküli harc részét oktatják a ninjutsu-nak, a taijitsu-t. A pesti suliban meg 1-2 helyen mennek rá a tradicionális fegyveres harc részére, formagyakorlatok szintjén azt is. Mert állítom, hogy az itteni mesterek sem profi kardvívók vagy suriken-dobók. Egy ugyanolyan harcművészet mint a többi, csak bénább.
Hát nem tudom, kiket láttál, de mi tanulunk kardvívást, és hidd el, nem formagyakorlatok szintjén. Legalábbis már volt belőle pár sérülés, amikor valaki későn akart hárítani, és fejbevágták. A magyar ninjutsu lehet nem minden elemében, de még nagyon is hatásos. Meg szeretném nézni, hogy mit szólnál, ha egyik edzésen bemutatnának rajtad egy hárompontos kézfeszítést. Nagydarab emberkéknek is csordult már ki a könnyük tőle, és nem a levegőbe beszélek.
Az, hogy egy fajta harcművészetet mennyire hatásosan tudsz művelni, ha bajba kerülsz az utcán, nem azon múlik igazán, hogy mit tanítanak az edzésen.
Ahogy írtam, a végén úgyis saját formádra alakítod a dolgokat, és ahogy azt már millió meg egyszer leírtuk nem a stílus harcol, hanem az ember. Lehet, hogy ha odaállítasz egy fekete öves ninját egy ökölvívóval, elvérzik, mert az ökölvívó jobban képes érvényesíteni a saját stílusát. De lehet, hogy egy alacsonyabb övfokozatú ninja meg úgy elülteti a bokszolót, hogy meg sem tud szólalni. Pusztán azon múlik, ki tud jobban érvényesülni. Nem az edzésen tanult technikák fogják megnyerni neked a harcot, mert amit ott tanulsz, azok csak az alapelvek. A végén úgyis másképp fogod végrehajtani.
Jól van nem kell a kamu szöveg, most sok kis sértődött ninja elkezdi írogatni, hogy "Már mi pedig komolyan kardozunk" (aha, persze....XD) Komoly kardművészet Japánban van aztán szevasz.
Jó oké, mondjuk ha utcán megtámad két cigány, akkor mit csinálsz? Azt ne mond, hogy mindennap az után hordasz magadnál ninja-tot, surikeneket, méregfelhős füstbombát és kusari-gamát. XD
Eszemben sincs megsértődni, az nem az én stílusom. Csak hát valahol egy kicsit furcsa érzés, ha valaki egy-két edzés alapján akar megítélni egy valójában évek alatt sem teljesen kiismerhető rendszert.
De tudod mit? Nyugodtan ítélkezzél csak, ha úgy tetszik. Mert önmagában egy stílus valóban gyenge, ugyanez elmondható az MMA-ról, az Ökölvívásról, a Krav Magáról, vagy bármi más küzdősportról/harcművészetről. A végén mindig az dönt, hogy ki műveli az adott stílust, és nem az, hogy mi a stílus.
Csak annyit kérek, hogy legközelebb próbálj jobban beleszagolni egy adott dologba, mielőtt véleményt írsz róla.
Bocs, lemaradt a kérdésre a válasz:
Ha két cigány megtámad az utcán? Lehetőség szerint elfutok. Ha erre nincs lehetőség, akkor viszont megpróbálom a legtöbbet kihozni a helyzetből. Én meg nem nevezem magam ninjának. Nem fogok fegyverekkel rohangálni az utcán, vagy füstbombákkal, ahogy te azt elképzeled. De épp ezért tanuljuk meg, hogy lehet puszta kézzel megvédeni magadat késes támadóval szemben.
Asszem most így a végére nekem kéne mondanom valami okosat...
Akkor kezdjük is az alappal
Kedves kérdező: 'lopakodás a sötétben, méregkeverés, suriken dobás, kard használat'
Szerintem vedd ki a biliből a kezed és cuppanj le a Naruto-ról, mert elégé a fellegekben jársz. Egyelőre én azt is furcsának találom, hogy az ősi krónikákban és történetekben miért nem lehet hallani a ninjákról? A háborús feljegyzésekben oldalakat foglalnak el a szamurájklánok nevei és hőstettei, még sem lehet egyetlen ninjacsaládról vagy ilyen bérgyilkos akcióról tudomást szerezni. Vagy te hallottál már olyanról, hogy valamely híres japán daimjo-t ninják végezték ki? Nem. Meghalt a háborúban és ennyi. Én konkrétan már nem egy japán "mesekönyvön" rágtam át magam, de egyik japán monda vagy népmese sem említ ninjákat. Mindegyik népmese öreg, tisztességes halászokról, vagy bátor harcosokról, szamurájokról szól. A polgárháború idejéből sincsenek adatok róluk. Hiába keresgélsz, ninjákkal max a XVII. századi romantikus regényekben és színdarabokban fogsz találkozni először. De említést sem tesznek róluk se a Heian sem a Kamakura időszakban. Véleményem szerint ninják a valóságban nem léteztek. A kardforgatás a taijutsu, sőt még a kusari gama és a shuriken is eredetileg szamurájoktól ered! A legtöbb ninjaiskoláról pedig kiderült hogy csak néhány különleges elemet is magába foglaló szamuráj harci iskola (ryu).
Ennek fényében ajánlom búj ki a mesevilágodból.
Kedves civakodók:
Szögezzük le. A ninjutsu (és általában véve a manapság nagyon reklámozott harcművészetek) oktatása Magyarországon egy rossz vicc. De ugyanez van a kraw maga-val, a wing tsun-nal, a muay thai-al, az aikido-val sőt még a capoeira-val is. Lehet, hogy jó rendszerek, de itthon nem oktatják jól őket. Ezek egy divathullám részei, amiből a "mesterek"
piszkosul meggazdagszanak. 10.000 ft egy hónap? Hol élnek ezek? Egy ökölvívó edzés sokkal olcsóbb és azt még megbízhatóan is tanítják nálunk.
Néhány szó a Tai Jitsu-ról. Nos én megfigyelgettem ezeket a mozgásokat, és nekem igazából az jött le, hogy ez egyszerű Ju Jitsu, feldobva néhány akrobatikus elemmel. Feszítések fojtások satöbbi... Ju Jitsu-sként jópárat ismerek, szerintem egy ilyen ninjitsu edés nem lenne nekem nagy újdonság. Ettől függetlenül ez is csak egy jól meghirdetett reklám és itthon nagyon sok pénzért nagyon fos oktatást kap az illető. Ha igazi harcot akar tanulni menjen le Ju Jitsu-zni. Annak elég nagy múltja van mo.-n, a rendészeti szervek is igénybe veszik. Tulajdonképpen itthon hatásosan és jól oktatják, sőt a magyar ju jitsu igen elismert európa szerte. Most attól hogy csuklódobásból nem fogsz szaltót csinálni még nem halsz bele. Ha annyira ninjáskodni akarsz akkor kezdj el a jitsu mellett parkour-be (vagy először inkább csak sima akrobatikába) azzal is többet érsz mint az itthoni ninjutsu-val...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!