Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Milyen két küzdősportot...

Milyen két küzdősportot tanuljak egyszerre, hogy azok kombinációja alkalmas legyen utcai önvédelemre?

Figyelt kérdés
Nem versenyezni akarok, sem kigyúrt lenni, csak ha belém kötnek, akkor tudjak valamit.

2020. ápr. 13. 20:00
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
33%
Vegyél paprikasprét acélviperát , ezekkel gyakorolj . Defendo thay box bbj ezek brutalisak .
2020. ápr. 13. 20:39
 2/26 anonim ***** válasza:
85%
Boksz+birkózás
2020. ápr. 13. 21:20
 3/26 anonim ***** válasza:
90%
Bár nem küzdősport, de mindenképp a futás legyen az egyik. Ha nem bírnak utolérni, vagy sokáig futni utánad, akkor megmenekültél sérülés nélkül. Gyors sprint után pár kilométer stabil folyamatos futás.
2020. ápr. 14. 10:22
 4/26 A kérdező kommentje:
Defendo, krav maga, modern arnis? Ezekről tapasztalatok?
2020. ápr. 14. 13:36
 5/26 anonim ***** válasza:
81%

Ezek nagyrészt csak bűvészkedések,pénzlehúzások és általában méregdrágák.

Rendes küzdősportra menj.

2020. ápr. 14. 14:06
 6/26 anonim ***** válasza:
21%

már sokan leírták hogy ha beléd kötnek pláne többen akkor nem a küzdősportok fognak segíteni. lehet hogy a filmekből ez jön le de igazából a menekülés fog segíteni. küzdősport akkor fog jól jönni ha az aki beléd köt egyedül van és nincs fegyvere. és akkor is elég egy nagyobb ütés és hiába vagy küzdősportoló kifekszel aztán ugyanúgy kirabolnak. járj úgy az utcán hogy ne tűnj könnyű prédának és akkor talán nem fog senki beléd kötni. ebből a szempontból még a gyúrásnak is több értelme van. max egy drogos merne a haverjaival bele kötni egy nagydarab izomállatba.

ha viszont küzdősportot választasz akkor pont ne ezeket amiket írtál. ezek magyarországon kamus dolgok és becsapások. olyan helyre menj ahol van sparring. judo és a birkózás nagyon erős de ott a kick boksz a thai boksz meg a sima boksz. én még a kyokushint is ajánlom.

2020. ápr. 14. 14:20
 7/26 anonim ***** válasza:
73%

A defendo, krav maga, systhema, CQC és a többi ilyen rendszer, tulajdonképpen nem tanít meg harcolni. Ezek "csak" egyfajta taktikai megoldások gyűjteménye, hogy melyik szituációban, mit kell tenned. Ezeket gyakoroljátok be páros gyakorlatokban. Magyarul, akkor érnek ezek valamit, ha már tudsz valamit bunyózni. Nem is beszélve arról, ezeknek a jó 70%-a aikido/jujutsu kiegészítve minimális ütéssel, rúgásokkal. A különbség az, hogy ezek az önvédelmi rendszerek - sajnos - az aikido és jujutsu középszintű technikáit lopják, úgy hogy az alapokat nem is tudják valójában. (Talán a tradicionális defendo-ban még valahol meg vannak az alapok, de Magyarországon szinte mindenhol az ún. "Modern Defendo" van ami hasonló bűvészkedés, mint a krav maga).

Megnézel mindegyik önvédelmi rendszerről videókat ugyanazokat csinálják, mint a jujutsusok vagy aikidósok (sőt ninjutsusok is), főleg a bot és kés hárítások ugyanazok.

Az eskrima, arnis, kali ezek mind fülöp-szigeteki stílusok és majdnem mindegyik ugyanaz, csak a nevük más, mindegyik lényege a két rövid bot és a kés. Egyikben az egyik hangsúlyosabb, a másikban a másik, de amúgy egy kutya, mind három. Ha van normális védőfelszereléses, gyakorlófegyveres sparring az edzéseken lehet jó. A semminél több.

Amúgy pedig, hiába nyomatsz muay thait, eskrimat és defendot 10 évig. Körbe állnak hárman késsel, viperával úgy sem tehetsz semmit. Ha csak egy ember támad meg késsel, több mint 90% hogy leszúr, mint falusi ember a disznót. Ha esetleg ki is csavarod a kezéből a bökőt, szinte biztos, hogy kapsz vágást te is valahol.

Okosabb dolog ha kidumálod magadat, odaadod a támadó(k)nak az értékeidet vagy ha tudsz akkor elfutsz. Ezek sokkal többet érnek önvédelemre, mint akármilyen edzés. Nyilván nem baj, ha gyakorolsz küzdősportokat, de önvédelemre igazából sokra nem mész velük.

2020. ápr. 14. 14:40
 8/26 A kérdező kommentje:

"én még a kyokushint is ajánlom."

Csináltam, egy kalap.... sem ér. Egy vicc, rosszabb a wing tsunnál is. Barna öves, egykori karatés edzőtársamat egy nála alacsonyabb és vékonyabb wing tsunos hülyegyerek pofozta szét, barátságos küzdelemben. Mindkettőn bokszkesztyű volt. Mondjuk a másik haverom aki kickboxozott, pedig mindkettőt bedarálta. :)

Nekem olyasmi kellene ami nem versenysport, nem szabályos harcra van kitalálva. Engem nem érdekel, hogy a cselgáncsban melyik dobás ér ippont. Azok is csak úgy tudnak dobni, ha van az ellenfélen gi (judokabát). Utcán nem lesz gi a támadón. Mikor még brazil jiujitsura jártam no-gi edzésen a fekete öves judósok egy dobást sem tudtak rajtam megcsinálni, pedig fehér öves voltam. Igaz gi-s edzésen pedig úgy vágtak földhöz, hogy majd kiköptem a tüdőmet. A bjj jó móka, csak utcán pont semmit nem ér, és szerintem a judo sem.

Nem igaz, hogy nincs valami, ami ténylegesen önvédelemre is hatékony. Legalább 1-2 támadó ellen biztosan.

2020. ápr. 14. 15:07
 9/26 anonim ***** válasza:
58%

rozsda sárkány. szerencsére magyarországon csak nagyon kevés helyen van escrima arnis kali edzés, és a meglévők közül is csak egy vagy két helyen van sparring és ott is nagyon gyatra. úgyhogy a semminél az escrima nem több hanem egyenlő a semmivel.

ezt a „dumáld ki magad dolgot” meg felejtük el. egy olyan állat ellen aki már ült sitten és abból él hogy naponta rabol ki embereket annak te elkezdhetsz dumálni. ha eldöntötte hogy neki kell a telefonod meg a karórád akkor el fogja azt lopni. ha nem adod akkor addig üt vagy szurkál amíg oda nem adod. vagy egy bedrogozott herbálos agresszív támadónak hiába kezded el kidumálni magad vagy blöffölni neki hogy az apád rendőr a bátyád meg titkos ügynök, ugyanúgy neked fog menni teljesen ok nélkül.

fussatok el ha a veszélynek kicsi szelét is érzitek. nem szégyen az. ha nem dél amerikában laktok akkor remélhetőleg nem fogtok ilyen helyzetbe kerülni soha, de ha mégis akkor futás. ha viszont küzdősportolni akartok akkor tényleg olyat válasszatok ahol rendes kemény sparring van, ne olyat ahol olyan a bunyó mint egy keringő.

figyelj kérdező, sajnálom de nincs pláne több támadó ellen. amelyik edzésen azt hallod hogy több támadó ellen is jó onnan menekülj mert be fognak csapni.

2020. ápr. 14. 15:16
 10/26 anonim ***** válasza:
94%

"rozsda sárkány. szerencsére magyarországon csak nagyon kevés helyen van escrima arnis kali edzés, és a meglévők közül is csak egy vagy két helyen van sparring és ott is nagyon gyatra. úgyhogy a semminél az escrima nem több hanem egyenlő a semmivel."

A tájékozottabb véleményt elfogadom. Azonban, ha ESETLEG ki fog egy jobb arnis/kali/eskrima edzést, ahol JÓ edző van, és normális sparring. Akkor ha van vipera a Kérdezőnél, akkor EGY (nem több!) bicskás hülye gyereket leverhet vele, mert rácsaphat viperával a támadó kést tartó kezére. Mondjuk ehhez pedig igazából nem is feltétlenül kell eskrima tudás.

Ja.. végül is igazad van.

Önvédelemre amúgy nem létezik jó recept. Elfutni sem lehet mindig, és valóban a kidumálás sem mindig sikerül. Ez egy nehéz kérdés, kényes téma.

2020. ápr. 14. 15:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!