Azt látom többféle Aikido szervezet van. Hová érdemes csatlakozni?
Már gyakorlatilag regényeket írtam kommentekben önvédelmi témakörben. Ha szeretnéd tudni, hogy mit jelent a "reális önvédelem" fogalma pontosan, akkor ezeket a regényeket még ma bemásolom neked. Mindenesetre megpróbálom pár szóban összefoglalni, hogy milyen tényezők jöhetnek szóba egy önvédelmi szituációban:
1. Határozott fellépés, erélyes magatartás, jó konfliktuskezelés
2. Önvédelmi eszközök (gázspray, paprikaspray, sokkoló, vipera, stb.)
3. Futás
4. Tényleges küzdelmi rutin
Mindenki számára érdemes az első három pontra koncentrálni. Amennyiben az első három pont nem húz ki téged a bajból, akkor jön képbe a negyedik pont.
Tényleges küzdelmi rutint csak olyan edzéseken tudsz szerezni, amelyeknek a hatékony technikai gyakorlatok mellett része a sparring, a full contact harc, a bunyó. Csak sparring során tudnak kialakulni valódi küzdelmi képességek: gyakorlatias támadás, gyakorlatias védekezés, elmozgás, lábmunka, erőnlét, kondició, szívósság, a fájdalomhoz való hozzászokás, a stressz legyőzése. Azokon az edzéseken, ahol nincsen sparring, ott ezeket a valódi küzdelmi képességeket nem tudod elsajátítani. Ez ilyen egyszerű!
Az aikido egy szép, teátrális stílus, de a tréningjein nem létezik sparring, így harci készségeket nem fejleszt, ezáltalán önvédelemre nem alkalmas. Meditatív, relaxációs tulajdonsága talán van egyesek számára, de a legtöbb magyarországi aikido egyesület ugyanazt az agymosó, pénzlehúzó marketinget folytatja, mint pl. a wing tsun, vagy a krav maga. Jobb vigyázni velük, nehogy átverjenek és olyan dolgokat higgy el magadról, amik nem reálisak, aztán egy igazi "utcai helyzetben" pórul járj.
Ha tényleges küzdelmi tudásra akarsz szert tenni, akkor javaslom a következő harci rendszereket: box, thai box, savate, birkózás, judo, BJJ.
#CHRILLEX
Köszönöm a válaszokat.
A második válaszhoz néhány szó.
Van nálam gáz spray,önvédelmi kés is.
Évekig kempóztam,bele kóstoltam az escrimába,boxoltam is,és volt néhany év judo. Nemrégen minden ilyentől el lettem tiltva genetikai betegség miatt,mert kiderult az atlaghoz képest 8szoros a hajlamom agyverzesre es trombózisra.
Aikidot azert kerdeztem mert Iaijutsu melle keresek kiegészito mozgast
És az aikido biztosan jó választás, ha ilyen jellegű problémád van? Az igaz, hogy az aikidónak nincsen önvédelmi értéke, de ettől függetlenül a tréningeken vannak dobások, gurulások, esések, formagyakorlatok, technikák. Nem kéne másfajta sportágakban is körülnézned, és félre tenni a harcművészeteket? Nem vagyok orvos, ez csak egy szimpla kérdés.
#CHRILLEX
Na igen,valszeg az sem lenne túl jó választás,semmit nem csinalhatok ami razkódassal jár,még futni sem,szobabringa amit igen.
De érdekel hogy az aikido mért valt szét ennyi iranyzatra és hogy van e ahol nem csak tancolnak.
"2. Önvédelmi eszközök (gázspray, paprikaspray, sokkoló, vipera, stb.)"
Az, inkább ne írtál volna semmit.
Gázspraynek, paprikaspraynek csak akkor van hatása, ha számodra megfelelő a szélviszonyok meg nagyon közel állsz a támadódhoz és közvetlenül az arcodba fújnak. Feléd fúj a szél simán a saját arcodba fújod az egészet a szél.
Mire előveszi egy tapasztalatlan rég földre kerül.
Sokkolót megint nehéz használnod.
Viperánál meg röhögve hívják rád a zsarukat a saját támadóid, hogy eljárás induljon ellened.
,,Ha tényleges küzdelmi tudásra akarsz szert tenni, akkor javaslom a következő harci rendszereket: box, thai box, savate, birkózás, judo, BJJ."
Ennél meg kb. olyan stílusokat soroltál fel, aminek a mai világban "hatékonysága" az Aikidoval vetekszik.
- Boxra már nem nagyon járnak, mivel az egész sportirányzat anyagi csőd közelében van. Annyira felhígult a szakma, hogy a Cigók se járatják a bokszra gyerekeiket.
- Thai boksz? Legtöbb Aikidos jobban rúg, mint sok Thai Boksz edzésen ahogy tanítják.
- Savate alig van az országban valahol.
- Birkózás meg Judonál 12 éves kor felett már nem vállalnak.
6-os, ha ennyire fájdalmasan hülye vagy egy témához, jelen esetben a harci stílusokhoz és az önvédelemhez, akkor minek ugatsz hozzá? Nincs olyan téma véletlenül, amihez értesz is? Autók, motorok, számítógépek, tenisz? Azokhoz szólj hozzá, ezt a témát pedig hagyd meg szépen azoknak, akik értenek is hozzá. Nem a te asztalod. Nem kell, hogy megzavard a kérdezőt.
Kérdező, a 6-os válaszolónak egy mondatát ne vedd komolyan! Szegénynek fogalma sincs sem a harci stílusokról, sem az önvédelemről.
7: Jaja, én vagyok hülye, de kb. semmit nem tudsz cáfolni. :D
Szerinted melyik része nem igaz?
- Az, hogy gáz és paprika sprayt se szabad téren, se zárt téren nem tudsz normálisan használni? Szabadba eltörpül a hatása, mert szélviszi a szél (vagy pont rád fújja vissza az egészet), zárt térbe meg saját magadat is megszívatod?
- Vagy az, hogy mire előveszed kiütik simán a kezedből a támadóid?
- Vagy az, hogy sokkolót is mire használsz közel kell kerülnöd a támadódhoz?
- Vagy az, hogy Viperáért elvisznek a zsaruk? Megvéded vele magadat még ellened indul eljárás, mivel be van tiltva.
- Vagy szerinted az hülyeség, hogy kinyírták a boksz szövetséget anyagilag és alig kapnak pénzt a klubok? Ígyis sokuk anyagi nehézségekkel küzködött.
- Vagy talán nem tetszik, miszerint sok thai boksz klub színvonala még a Karate színvonalát se éri el?
- Vagy abba mi bele kötni valód van, hogy leírtam miszerint Savate edzés alig van az országban?
- Vagy az nem tetszik, mert leírtam, miszerint a Judoban és Birkózásban 12 éves kor felett nem szoktak kezdőket vállalni?
Ja, hogy nincs semmi, csak leírtam olyan tényeket, amik nem tetszenek neked. Ja, bocs, erről nem tehetek.
Most látom csak, kedves 8-as kommentelő, hogy én lettem betámadva általad, közben pedig nem én vagyok a 7-es hozzászóló, akinek céloztad volna. Ebben az esetben viszont reagálok rád.
Senki nem mondta, hogy az önvédelmi eszközök használata legális. Mindenki tisztában van vele, hogy ezek viselése és alkalmazása büntetőjogi kategória is lehet. Azt már az egyénnek kell eldöntenie, hogy vállalja-e ezt a rizikót. Ha vállalja, akkor viszont ezeket tudni is kell használni, különben többet ártasz vele magadnak, mint amit használnál. Ebben nincs is vita közöttünk! Azonban aki vállalja a büntetőjog rizikóját és még használni is tudja ezen eszközöket, annak az egyénnek igen erősen megugrik az önvédelmi hatékonysága.
A magyar ökölvívás nincs az anyagi csőd közelében és soha nem is volt. A nagyobb, rangosabb egyesületek köszönik szépen, van elég pénzük és van elég eredményük, amivel vígan fenntartják magukat, edzéseik pedig magas színvonalúak. Valóban vannak olyan kisebb, helyi szövetségek, ahol rendkívül alacsony költségvetéssel dolgoznak, de szerencsére ez belföldön ritkán megy az oktatás minőségének rovására. Nyilván vannak olyan klubok is, ahol találkozhatunk kifejezetten rossz minőségű oktatással, de szerencsére ez Európában ökölvívás terén igen ritka. Ráadásul legalább sparring és erősítés még ezeknél a rosszabb minőségű kluboknál is megvan, tehát valamilyen mértékű harci rutint akkor is szerzel, ha ilyen helyre vagy beiratkozva.
Azt, hogy egy thai boxolónál még egy aikidós is jobban rúg, nem is tudom mire alapozod! Ez egész egyszerűen nevetséges, de nyilván senki nem is vette komolyan ezt a kijelentésedet. A magyar thai box szervezetek olyan nagy neveket termeltek ki, mint Kunkli Tivadar, Tölgyesi Csaba, Grónai Sándor, Rehák György, Kató Mihály és még sorolhatnám reggelig. Ők világszinten is elismert, mérvadó harcosoknak számítanak. Itt is előfordulhatnak alacsonyabb kvalitású egyesületek, de szintén nem jellemző, 10-ből maximum 1 esetben. Egy aikidós, ha nem jár valamilyen másik, igazi küzdelmi értéket kínáló stílus tréningjeire, akkor életében meg sem tapasztalja azt, hogy mi a bunyó, ellentétben egy thai boxolóval, aki már az első edzésén is sparringben részesül. Kérlek, ezekre való tekintettel ne hasonlítsd egy thai boxoló rúgótechnikájának hatásosságát egy aikidóséhoz. Köszönöm!
Savate sajnos tényleg kevés helyen van Magyarországon, de honnan tudod, hogy a kérdező nem pont egy olyan helyen lakik, aminek környezetében adott egy savate klub? Úgyhogy ez nem érv a részedről!
A birkózásra annyira nem jellemző az, hogy 12 éves kor fölött már nem állnak veled szóba. Több olyan birkózó szervezetet ismerek, ahol vannak kifejezetten hobbista edzések, ahol elkülönítve a versenyzőktől, külön tréningekre járhatsz, akár 150 évesen is. A judóra már sokkal inkább jellemző az, hogy csak a versenyképes jelölteket fogadják, de szerencsére belföldön még mindig elég sok helyen foglalkoznak huszonévesekkel is, amatőr célzatú edzéseken.
Igazából majdnem mindenben egy platformon vagyunk, de írtál nagyon sok butaságot is, amit muszáj volt kijavítanom. Ráadásul ezt a passzív-agresszív stílusodat kifejezetten visszásnak érzem egy olyan ember kérdése alatt, aki genetikai betegség miatt, tanácstalansága okán konkrét segítséget kért a hozzászólóktól, te azonban a kérdésre kicsit sem válaszolva, segítséget kicsit sem nyújtva kiakadsz! Fura vagy!
#CHRILLEX
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!