Hány éves korodban kezdted a falmászást? Milyen volt az erőnléted akkor? Sportoltál valamit előtte, ha igen, mit?
Mikor nagyfalaztam... az első hónapokban a 4C szerintem nem ment. Vagy sok beleeséssel.
Ahhoz képest viszont iszonyú sokat fejlődtem ujjerőben főleg. Ami az alkarban rejtőzik ugye.
Meg kialakul egy mozgáskultúrája az embernek idővel, ami kb tippre megfelezi a befektetett energiát. Kezdetben brutálisan pazarlóan mászik mindenki, gyakorlatilag feleslegesen égetik az energiát. Ha ráérzel az egyensúlyodra, megérzed hogy hogyan kell 10ed annyi energiával megcsinálni egy fogást, és ráérzel a helyes lábtechnikára... akkor minimális erősödéssel is nagy fejlődés lesz.
Érdemes szakedzők segítségét is kérni akár.
Erre mondjuk lehet jobb a boulder. Mert az kb egy "erőbalett".
Van hogy egy mozdulatsort 20x is meg kell csinálnod... és csak utána jössz rá, hogy hogyan kell energiatakarékosan, egyensúlyból és a megfelelő mozdulattal megoldani.
Utána az addig lehetetlennek tűnő mozdulat már rutinból fog menni! És minden ilyennel javítod a mozdulataidat.
Ezt nagyfalnál nehéz megtanulni, mert ott rögtönözni kell. Javaslom ezért egyszerre a bouldert és a falat is.
# 9 Ismerem Jujit :D
De ő más kategória x éve koxol és viszonylag komoly sport múltja van.
Igazad van. Sokszor, ha sikerül raereznem, eszreveszem,hogy mennyivel könnyebb volt az a fal, mint múltkor. (Ugyanolyan volt, csak jobban osztottam be az erőm.)😀
Járok edzohoz, boulderben és kotelesben is mászom vegyesen.
Én 11 éves voltam. Előtte teniszeztem, de nem volt túl jó az erőnlétem, még egy húzódzkodást sem tudtam megcsinálni. Tériszonyos voltam, így elég hosszú idő volt, hogy beletanuljak, de kb. 1 év után ez elmúlt és mostmár kicsit sem félek.
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!