Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Hány éves korodban kezdted a...

Hány éves korodban kezdted a falmászást? Milyen volt az erőnléted akkor? Sportoltál valamit előtte, ha igen, mit?

Figyelt kérdés

2019. dec. 23. 14:54
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Kb 27 évesen. Erőnlétem kb semmi nem volt. Egyszálbél 63 kilós vézna kölyök voltam. Nulla hát és karizommal. Nem tudtam felhúzni magam a csövön sem...

Kb 6 alkalom kötél és boulder után kezdtem érezni a dolgot, aztán jött egy csúnya törés. 8 hétig gipszben voltam...de nem mászásból jött össze.

...

Másfél év kimaradt, bár a törésem jól meggyógyult.

...

1 éve kezdük újra, a boulderezést BME-n Monkeyban, de aztán maradt a Gravity. Heti 1-2x. Szerintem elég jól megy ahhoz képest, hogy nem járunk edzésre. Sárgacetlisek már 90%-ban mennek, még a nehezek is. Dyno is már egyre jobbam. Zöld cetlis projecteket toljuk a sárgák kimászása után.

Sikerült felszednem majdnem 6 kilót is, most kb 180/70 vagyok, és ez tiszta kar és hátizom, minumál súlyzós edzéssel mellé.

...

Érdekesség hogy cimbim akivel kezdtük 36 éves 175/78 kg, kétgyerekes dad bod apuka :D ... csak sokkal erősebb mint én. Az a jó hogy kb egy szinten vagyunk eredményeket tekintve. Teljesen más testalkattal ugyan azt hoztuk ki. Annyi a különbség hogy neki az egyensúlyozós, mikrolépéses, parás boulderek mennek jól mert bátor és erős. Nekem meg a magasságom és a pehelysúlyom miatt a hosszú nyúlások és áthajlásos boulderek.

Ebből is látszik, hogy mit lehet kihozni az emberi testből edzéssel. Amúgy a többi cimbi 35 körüli férfi, illetve 25 körüli lányok.

2019. dec. 23. 15:25
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

Ja és majd akarunk nagyfalra menni újra Big Wallba meg természetbe is... az inkább a kitartásról szól, a boulder meg a nagyon intenzív gyors erőleadásról.

Azért aki boulderben jó, annak nem jelent gondot a fal sem.

2019. dec. 23. 15:29
 3/23 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszod. Én Big wallba járok. Annyit elárulok, jóval nagyobb handikeppel kezdtem, mint te és még most is rosszul állok, de legalább imádom 😀

Boulder nekem sokkal nehezebb, mint a köteles.Na,nem mintha utóbbi könnyű lenne, ott is csak a legkonnyebbekkel próbálkozom még több, kevesebb sikerrel😁

Várok még válaszokat!

2019. dec. 23. 15:53
 4/23 anonim ***** válasza:
100%
Mióta űzöd eme nemes sportot? :)
2019. dec. 23. 16:00
 5/23 A kérdező kommentje:
3 hónapja 😀Minden szempontból hátrányban vagyok mindenkihez képest, azért is kérdeztem, ha valaki hasonló helyzetből indult, meddig tudott eljutni. Persze semmiképpen nem hagyom abba, mindegy milyen választ kapok, csak kíváncsi vagyok, van-e meg valahol bárki, aki így indult.
2019. dec. 23. 16:07
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Heti két falmászó edzést iktass be, emellett legalább egy erősítést. Hátizom, karizom, ujjerő.

Ha belefér két kardiódzést még végezz. Futás, HIIT stb...

Egyébként első 3 hónapban nincs még túl sok fejlődés szerintem, csak aki alapból fizikailag erős és jó a súly/erő aránya.

Első 3 hónapban én nem tudtam túllépni 4B/4C-n... boulder pedig rémesen ment nekem is. Annyi hogy lassan fel tudtam húzni magamat.

Át kell alakulnia az izmaidnak, ízületeknek és legfontosabb hogy az újerrő hogy alakul. Ez az elején a legnagyobb hátrány. Ezt kéne edzeni.

2019. dec. 23. 16:45
 7/23 anonim ***** válasza:
100%
Az áttörés amúgy akkor jött amikor rendszeresen kezdtem el járni, heti 2x. Kb fél év után.
2019. dec. 23. 16:45
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

Engem is érdekel a falmászás mennyire hátrány ha 105-110 kg vagyok per pillanat ? Testzsír százalékom 18-20 körül van. Sport múlt az van testépítés illetve erőemelés.

24 éves vagyok.

2019. dec. 23. 17:08
 9/23 anonim ***** válasza:
100%

#8, Biztosítópartnernek ki kell kötnie magát alul és nem tudod felrántani.

Amúgy erő/súly kérdése az egész. Első alkalommal egy nagyon erős, gépeket emelgető kolléga is volt. 120 kiló. Az alap utakat simán kimászta.

Boulder teremben pedig sac/kb látok 80-90 kilós lányokat is. Múltkor volt egy 100 kilós is ránézésre.

...

[link]

105 kg 😃

2019. dec. 23. 17:47
 10/23 A kérdező kommentje:

Első 7, aki nem én vagyok: Most megnyugtattal. Nem azért, mintha az kevés lenne, sőt! Hanem mert én meg a 4a-n se jutottam át, most kezdek barátkozni a 4b-kel, de nem megy jól 🙄 Viszont, ha az összes hatranyomat beszamitom, akkor így reálisnak tűnik az alig fejlodesem.

Még csak heti 1x tudok járni, de tervben van a heti 2.

8-as: Az eroemeles szerintem nem hátrány, inkább előny. Találkoztam olyanokkal, és tök jól ment nekik. Kell az erő! Egyedül a biztosítás lehetne gond, de annak megoldását már leírták. Vagy kérd meg egy erőemelő barátodat, hogy menjen veled😀

2019. dec. 23. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!