Hány éves korodban kezdted a falmászást? Milyen volt az erőnléted akkor? Sportoltál valamit előtte, ha igen, mit?
Kb 27 évesen. Erőnlétem kb semmi nem volt. Egyszálbél 63 kilós vézna kölyök voltam. Nulla hát és karizommal. Nem tudtam felhúzni magam a csövön sem...
Kb 6 alkalom kötél és boulder után kezdtem érezni a dolgot, aztán jött egy csúnya törés. 8 hétig gipszben voltam...de nem mászásból jött össze.
...
Másfél év kimaradt, bár a törésem jól meggyógyult.
...
1 éve kezdük újra, a boulderezést BME-n Monkeyban, de aztán maradt a Gravity. Heti 1-2x. Szerintem elég jól megy ahhoz képest, hogy nem járunk edzésre. Sárgacetlisek már 90%-ban mennek, még a nehezek is. Dyno is már egyre jobbam. Zöld cetlis projecteket toljuk a sárgák kimászása után.
Sikerült felszednem majdnem 6 kilót is, most kb 180/70 vagyok, és ez tiszta kar és hátizom, minumál súlyzós edzéssel mellé.
...
Érdekesség hogy cimbim akivel kezdtük 36 éves 175/78 kg, kétgyerekes dad bod apuka :D ... csak sokkal erősebb mint én. Az a jó hogy kb egy szinten vagyunk eredményeket tekintve. Teljesen más testalkattal ugyan azt hoztuk ki. Annyi a különbség hogy neki az egyensúlyozós, mikrolépéses, parás boulderek mennek jól mert bátor és erős. Nekem meg a magasságom és a pehelysúlyom miatt a hosszú nyúlások és áthajlásos boulderek.
Ebből is látszik, hogy mit lehet kihozni az emberi testből edzéssel. Amúgy a többi cimbi 35 körüli férfi, illetve 25 körüli lányok.
Ja és majd akarunk nagyfalra menni újra Big Wallba meg természetbe is... az inkább a kitartásról szól, a boulder meg a nagyon intenzív gyors erőleadásról.
Azért aki boulderben jó, annak nem jelent gondot a fal sem.
Köszi a válaszod. Én Big wallba járok. Annyit elárulok, jóval nagyobb handikeppel kezdtem, mint te és még most is rosszul állok, de legalább imádom 😀
Boulder nekem sokkal nehezebb, mint a köteles.Na,nem mintha utóbbi könnyű lenne, ott is csak a legkonnyebbekkel próbálkozom még több, kevesebb sikerrel😁
Várok még válaszokat!
Heti két falmászó edzést iktass be, emellett legalább egy erősítést. Hátizom, karizom, ujjerő.
Ha belefér két kardiódzést még végezz. Futás, HIIT stb...
Egyébként első 3 hónapban nincs még túl sok fejlődés szerintem, csak aki alapból fizikailag erős és jó a súly/erő aránya.
Első 3 hónapban én nem tudtam túllépni 4B/4C-n... boulder pedig rémesen ment nekem is. Annyi hogy lassan fel tudtam húzni magamat.
Át kell alakulnia az izmaidnak, ízületeknek és legfontosabb hogy az újerrő hogy alakul. Ez az elején a legnagyobb hátrány. Ezt kéne edzeni.
Engem is érdekel a falmászás mennyire hátrány ha 105-110 kg vagyok per pillanat ? Testzsír százalékom 18-20 körül van. Sport múlt az van testépítés illetve erőemelés.
24 éves vagyok.
#8, Biztosítópartnernek ki kell kötnie magát alul és nem tudod felrántani.
Amúgy erő/súly kérdése az egész. Első alkalommal egy nagyon erős, gépeket emelgető kolléga is volt. 120 kiló. Az alap utakat simán kimászta.
Boulder teremben pedig sac/kb látok 80-90 kilós lányokat is. Múltkor volt egy 100 kilós is ránézésre.
...
105 kg 😃
Első 7, aki nem én vagyok: Most megnyugtattal. Nem azért, mintha az kevés lenne, sőt! Hanem mert én meg a 4a-n se jutottam át, most kezdek barátkozni a 4b-kel, de nem megy jól 🙄 Viszont, ha az összes hatranyomat beszamitom, akkor így reálisnak tűnik az alig fejlodesem.
Még csak heti 1x tudok járni, de tervben van a heti 2.
8-as: Az eroemeles szerintem nem hátrány, inkább előny. Találkoztam olyanokkal, és tök jól ment nekik. Kell az erő! Egyedül a biztosítás lehetne gond, de annak megoldását már leírták. Vagy kérd meg egy erőemelő barátodat, hogy menjen veled😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!