Miért van az, hogy befejeztem az edzést és lezuhanyoztam, de még mindig izzadok?
Borzasztó egyszerű. Azért mert - főleg intenzív mozgás esetén - az anyagcsere még sok-sok óráig, akár 8-10 óráig is a plafonon lesz. Ennek biokémia alapjait nem részletezném, hidd el.
Szóval: minél intenzívebben edzettél, annál tovább marad meg a felfokozott anyagcsere, és ezzel a hőemelkedés.
Pl. egy óra intenzív edzés után még akár 8-10 óráig is.
Ez a lényege a kardió edzésnek, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a maximumod 80-90%-val edzel.
És pontosan ez lenne a lényege.
Nézd, ha csak sétálsz egy futógépen - vagy a szabadban - 5 órát, az elég sok kalória veszteség, de ez csak munka. Fizikailag. De ha ugyanezt a munkát fél óra alatt adod le, az teljesítmény - bocs, csak egyszerűen akartam fogalmazni.
Akkor fogsz izzadni, amikor a teljesítmény nagy, nem a munka.
Amikor nagy a teljesitmény, akkor a szervezet egy más állapotba kerül. Ilyenkor van az, hogy izzadsz, kapkodod a levegőt. És ez az állapot fennmarad akár órákon át is. Itt a lényeg. Érted?
Fizikailag: a teljesítmény az az egység idő alatt végzett munka.
Ha kertet ásol sem mindegy, hogy fél óra alatt avagy fél nap alatt végzed el a munkát. Ok?
Mivel a munkavégzés mindig hőtermeléssel jár, nem mindegy mennyi idő alatt végezzük el.
De mégegyszer, az a lényeg, hogy a szervezetünk olyan, hogy felfokozott munka - azaz teljesitmény - után még sok ideig fenntartja az állapotot. Ensztázisnak is nevezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!