Jók ezek a hátizomerősítő gyakorlatok?
Eddig talán ez a legjobb videó amit találtam a témában:
https://www.youtube.com/watch?v=uId3qvtAetA
Gerincferdülésem van és szeretnék hátra erősíteni, hogy többet tudjak hajolgatni, fizikai munkát végezni. Azok a gyakorlatok, amiket még gyógytornán tanultam megfájdítják a hátamat és a hatékonyságával sem vagyok teljesen megelégedve. Ezek viszont csak kifárasztják a hátizmaimat, nem fáj utána semmim. Azt még nem tudom mennyire hatékony a célom szempontjából. Ti mit gondoltok?
Bár már régen volt a vizsgálatom, azon ezt írták: st háti kyphosis fokozott, a lumbalis gerinc többi részén, de inkább az l I-II magasságában polidiscopathia.
Akkor ez gondolom a kifotikus?
Ez a Skatebird nagy troll.
A felülést már 20 éve csak az iskolában csinálják, mert mindenki tudja, hogy árt az alsó gerincnek.
A többit szerintem meg ő se érti.
A nyújtózásnak semmi értelme. Mire jó? Most mondom, hogy a hátizmokat domborítással lehet nyújtani és nem, ugyanazt az izmot nem lehet két irányba nyújtani.
Kedves ötöske, mielőtt ilyen határozott véleményt nyilvánítanál, javaslom, esetleg tájékozódj.
Felülés: szó sem volt teljes felülésről, a videón szereplő fizioballon végzett hasizomgyakorlatkokról írtam, melyeket a videó készítője így definiált. Mivel én megnéztem a videót, a kérdező is ismeri, feleslegesnek éreztem, hogy a felülés minden alfaját külön kifejtsem, evidens, melyikrőp van szó. Amennyiben te igényled a magyarázatot, a kultúrált társalgás szabályai szerint, kérdezz, ne sértegetőzz.
Nyújtózás: Arra jó, hogy erősíti a gerinchez közeli izmokat, amik így visszanyerik eredeti funkciójukat és képesek a helyes settartást biztosítani. Segít a csigolyákat eltávolítani egymástól és optimalizálni az egyámshoz képesti helyzetüket, így a porckorongok vérkeringe normalizálódik, csökkenti a porckorongsérv és porckorong dehidralizáció valószínűségét, sőt a már kialakult sérvet is képes tünetmentesíteni.
Nyújtás: kifózis esetén a hátizmok nyújtása nem ajánlott, maximum erős megterhelés után kis mértékben, mivel eleve megnyúlott állapotban vannak.
Egy izom kétfelé nyújtása hogy pattant ki az agyadból? Javasolnám az értő olvasást. Ahogy azt fent is írtam: Némely izom idővel megnyúlik, mások (az antagonisták=ellenoldaliak) megrövidülnek a tartáshibák következtében. A megrövidülteket nyújtani kell, a megnyúltakat erősíteni. Az edzéstervet ehhez mérten kell összeállítani, ha javulást akarunk elérni.
Az a baj, hogy ellent mondasz magadnak 3 hozzászólással.
Egyszer isteníted a felülést, máskor meg azt hangsúlyozod, hogy pont azt kéne erősíteni amit a felülés nyújt és azt nyújtani amit a felülés erősít.
A nyújtózás nem erősít semmilyen izmot :D Vagy hallottál már olyanról, hogy izomláza lett valakinek mert sokat nyújtózott???
A nyújtózás nem távolítja el a csigolyákat egymástól, mert nem változik a magasságunk, ha felemeljük a kezünket. Attól magasabbak lehetünk, ha kihúzzuk magunkat, de ahhoz nem kell nyújtózkodni. Igazából pont ellentétes a két dolog, mert ha felemeljük a karunkat a lapockánk ki megy a helyéről és a széles hátizmunkat nyújtjuk. Ahhoz hogy egyenesen álljunk pont szorítani kell a lapockánkat és feszíteni a széles hátizmunkat, de nem tezed, akkor se távolodik el a csigolyád egymástól.
Mit optimalizál??? :D Ezt magadtól találtad ki vagy bullsh1t generátorból szedted?
Ha nem akarod, most sem fogod érteni, de azért teszek egy próbát, leginkább a kérdező és az esetleges későbbi olvasók kedvéért.
A helyes testtartáshoz szükség van a törzsizomzat stabilitásához, ehhez pedig nem elég csak a hátizmokat erősíteni, de kifózis estén túlnyomóan ezen van a hangsúly.
Nem a reggeli álmos nyújtózkodásról van szó, hanem amit írtam is, a fejtetődvel való nyújtózástól. Igen, tartáshibásoknak a helyesen kivitelezett nyújtózástól lehet izomlázuk, főleg ha a teljes edzés alatt odafigyelnek "hosszú gerinc érzésre".
A csigolyák egymáshoz képesti helyzetén javít, optimalizálja. Amikor kialakul a kifózis, a csigolyák anterior(elülső) szélei közelednek egymáshoz, a dorsalis(hátulsó) szélei eltávolodnak. Így a porckorongok fokozottabban igénybe vannak véve a rájuk nehezedő megváltozott irányú terhelés miatt. Ezen segítenek azok az izmok, amik a gerincet természetes helyére visszahúzzák és kellő edzés után ott is tartják.
:D Melyik izom összehúzódása váltja ki, hogy a fejtető nyújtózkodjon?????
Ábra is jöhet. Tehát melyik izom összehúzódása okozza azt hogy a csigolyák eltávolodnak egymástól?
Izom neve? Kezdő és végpontja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!