Idegesítően furán fáj a térdem, és ropog, valami ötlet?
Sokat bringázom, szinte alig sétálok, mindenhova bringával megyek, és ezen kívül is sokat túrázom.
A szezon elejétől kezdve viszont sajnos eléggé zavaró alig fájdalomnak mondható érzés alakult ki 1-1 nagyobb túra után.
Annyira sikerült rájönnöm hogy valószínűleg a gyorsabb és rázósabb terepen való túrák után érzem.
Nem kimondottan fájdalom, de a gond az hogy nem is múlik el szinte egyáltalán. Bármikor felállok és álldogálok, érzem hogy a jobb térdem nagyon fáradt vagy instabil, és inkább a bal térdemre helyezem a súlyom nagy részét.
Voltam orvosnál nem vett komolyan, mert nem mondtam h fáj, köv alkalommal már inkább túlreagálom, hátha felfigyel rám.
A jobb térdem fel-le hajlítgatásánál eléggé ropog a porc, viszont ha bizonyos szögben tartom a lábfejem nem olyan erőteljes.
FÉlek hogy nem vesznek komolyan az orvosok, egész addig amíg komolyabb baj nem lesz, és már műteni v fsztudja mit kell csinálni.
Kb 3-4 hónapja érzem, az elején elintéztem azzal h majd elmúlik, de mostanra már kihat a közérzetemre is. Mindenhonnan úgy állok fel hogy lendületből kilököm magam, 2x átgondolom ha lemegyek a lépcsőn h ne kelljen duplán fordulnom.
5-10 kmes városnézős séta után már KO a jobb térdem, persze ez lehet attól is hogy nem sétálok amúgy, de a bal térdem akkor sem érezteti ennyire h nincs rendben valami.
És ha kb 45 fokos szögben próbálnék megmaradni, rettenet fájdalmat érzek mindkét térdemben (habár ezt talán más is érezheti)
Az alapján, amit leírtál, nem reagálod túl, hanem tényleg fáj a térded. Mondd el ezt az orvosnak, csak az olyanokat hagyd ki, hogy "lehet túl reagálom", "lehet másnak is így van és ez nem baj". Igenis gond, ha egy városi séta után szarul vagy, ha egy túra után több napig sokkal rosszabb, ha gondolkoznod kell olyanon, hogy hogy állj fel, használd-e a lépcsőt plusz egyszer, etc.
Beismerni, hogy fáj, nem szégyen. Emberből vagyunk, akármilyen korban is legyünk, előfordulhat akármi.
Menj el a háziorvoshoz, ő valószínűleg fog adni beutalót szakorvosi rendelésre. Ha nem ad, vagy csak egy hónap múlva kapsz időpontot, én a helyedben elmennék magán valakihez. Ott egészen biztosan figyelnek majd rád.
Nem akarok rád ijeszteni, de vedd komolyan a testet üzenetét: ha fáj, annak oka van. Ha fáj, akkor próbáld kímélni, mert nagyobb kárt teszel, mint ami esetlegesen van. Mindenképp a helyedben kikérném szakorvos véleményét, és csak az ő javaslata alapján sportolnèk tovább, addig pedig nagyon lightosra fognám a dolgot.
Ha gondolod, írj nyugodtan PM-et, de ha itt válaszolsz, igyekszem nézni ezt is.
Hajrá! 20/L
Jelenleg igen fontos szerepet tölt be a bringás túrázás az életemben, nem tudom elhagyni, kicsit jobban figyelek és próbálom kerülni a rázósabb talajt, habár ez nem tudom mennyiben fog segíteni.
Szakorvos lesz a következő, csak erőt kell gyűjteni megint, mostanáig is azért halogattam mert féltem hogy azt mondja hagyjam a bringát és menjek el úszni pl.
A háziorvos azt mondta röntgen nem tudja kimutatni csak a töréseket, adott valami izomlazítót... inkább csak érzékenyebb lett tőle.
Gondoltam lesz valaki aki hasonló cipőben jár de már kicsit előttem van, és van valami tanácsa, mi vált be.
Attól, hogyha később tudod meg ag igazságot, nem lesz jobb; sőt, valójában sokkal nagyobb kárt tehetsz ezzel magadnak.
Rtg tényleg kevés az ízület pontos diagnosztizálásához, valószínű, hogy MR-t vagy UH-t fognak csinálni. Illetve fontos, hogy sok olyan fizikális vizsgálat van, ami alapján a hozzáértő meg tudja állapítani, hogy mit érdemes a továbbiakban tenni. Lehet elküld még vizsgálatra, lehet, hogy ajánl valamilyen porcerősítőt és mellé némi kímélést.
Akármennyire is fáj elfogadni, hogy esetleg sokkal lazábbra kell venni a sportot az elkővetkezendő időben, mindenképp tartsd magad ahhoz, amit a szakorvos mond, ha nem szeretnél műtétet vagy még több, állandó fajdalmat. Tényleg nem szeretnék rád ijeszteni, de a legfontosabb, hogy add meg az időt a gyógyulásra a testednek. Az ízületi porc nem kap közvetlen vért, csak diffúzióval képesek a porcsejtek táplálkozni, így sérülés esetén nagyon lassan és nehezen gyógyulnak. Halgass az orvosodra, ha úgy érzed, keress fel egy másikat, és a tanácsaik, etc alapján biztis jobb lesz.
#2es voltam, sok sikert!
Emelj az ülésen, amíg lehet, hogy a láb nyújtva legyen.
Tekerj nagyobb fordulaton, alacsony nyomatékkal, így bár többet tekersz, de kevésbé terheli a térded.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!