Hány évig kell önvédelmet tanulni, hogy "nagy eséllyel" ne legyen bajom ha megtámadnak?
Nem úgy értem, hogy a 8 kerben a legrémesebb utcában se késeljenek meg, de ha zűrösebb balhés helyen megtámadnak, mennyi tudás kell, hogy jó esélyem legyen megúszni?
Hány év tanulás, gyakorlás után tudja magát megvédeni az ember?
1. Nem lehet a kérdésedre "normális" választ adni.
2. Nincs ilyen, azaz nem lehet meghatározni, hogy hány évet kell önvédelmet tanulni.
3. Nincs ilyen , hogy 1 - 3 vagy 5 év tanulás garantálja a támadás esetén a "megúszom" szituációt.
Ha orvul támad a támadó , szinte semmi esély a sértetlen megúszásra.
Elsőnek igaza van. Én zöldfülűként 3 év Karate után éles szituban elfelejtettem minden tudást, és csak magtakartam parasztlengővel a támadót. Akkor bejött.
Most 24 év kyokarate után, melltte 3 évig kickboxoltam is, hogy szokjam hogy néha fejre is ütnek, most azt mondom hogy egy hasonló bunyót inkább kerülnék. Mert tudom hogy ha én találok az sokba kerül. De ha ő lep meg az is.
Annyit azért ki lehet mondani, hogy azt években mérik mire kialakul egy Reflex, hogy az ember ösztönből reagáljon. De van olyan is akinek sosem fog menni.
2,5-3 év kell egy alapfokú önvédelemhez, de ha abbahagyod, visszaesik valamennyire a tudásod és a kondid.
Az ilyen tagbaszakadt földműves skill jó ott falun a hmcs-k ellen, de egy amatőr boxoló is úgy lecsapja mint a szél.
A karate megint más tészta, azzal nem nehéz csődöt mondani. Kung-fu ugyanez.
Világos, na akkor képzeld el magad, milyen szuper harcos lennél ha még boxolsz is mellé. :))
Senki sem vitatja, hogy a favágás (Papp Laci bácsi is vitte a srácokat favágni!!), fűrészelés, stb. szuper erősítő tevékenységek, és hogy egy hatalmas ember akkorát üt hogy leszáll a fejed. De a boxot stb. nem is ezzel kell szembeállítani, hanem azzal, hogy ha valaki favágó ÉS még mellette boxol is, na akkor mi lehet belőle. :)
Szerintem csak a sportban van esélylatolgatás, a kocsmai verekedésben nem. Ugyanis ha 1000 évig is tanulsz önvédelmet, akkor sem veszed észre a hátulról feléd repülő söröskorsót.
Márpedig a "zűrösebb balhés helyek"-en az ilyesmi könnyen megtörténhet, mivel az említett vigalmi intézményekben, nem a francia lovagi etikett szerint szokták a problémákat kezelni. :D
Röviden, az esélyeid minimálisak.
"A karate megint más tészta, azzal nem nehéz csődöt mondani."
Hát te Sem láttál még közelről karatést.
Konkrétan melyikra gondoltál?
Shotokan: nem kimondott önvédelmi
Shyto ryu: csak formagyakorlatok, így esélytelen
Kyokushinkai: ha eltalál véged(fullkontakt), a deficit hogy nincs fejre ütés és azt nem tanulja meg védeni, mint egy boxoló.
Goju ryu: ledarál, ld. kyokushinkai + fejre ütés.
Az egyetlen a wado ryu amiről nem tudok nyilatkozni.
"A karate megint más tészta, azzal nem nehéz csődöt mondani."
Ezzel szerintem nem arra gondolt a válaszoló, hogy nem jó önvédelmi módszer a karate. Ha engem váratlanul megtámadnának lehet még a nevemre se emlékeznék, nemhogy bonyolult mozdulatsorokra. Sok gyakorlás kell hozzá, hogy valaki reflexből végre tudja hajtani ezeket éles helyzetben. Fölettem is írták, hogy 3 év után minden tudás kiment a fejéből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!