Szeretnék túrázni, hegyet mászni, de nincs hozzá társaságom. Tudtok tippeket adni? 21L
Ismertek olyan csoportot, akik együtt járnak túrázgatni, és kb. velem egyidősek?
Én eddig csak olyat találtam, ahol főleg idősebbek vannak és már profik, nem kezdők.
Köszönöm előre is!:)
A Téli Mátra egy nagyon népszerű teljesítménytúra. A négy távon összesen akár 2000-ren is szoktak lenni. A nagy létszám miatt előnevezés van. Nevezz időben, mert létszámkorlát van.
A túra útvonalán vannak meredek szakaszok, a Mátra vulkáni jellgéből adódóan. A rövidebb távok kezdők számára is megfelelőek. Épp azért van négy táv, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
Az útvonal jól ki van jelölve, és leírva az itinerben de ennyi ember között aligha lehet eltévedni. Ott figyelj, amikor a különböző távok útvonala szétválik, hogy ne menj el egy másik táv útvonalán -- bár akkor sem dől össze a világ, ha útközben távot módosítasz... Ahol nehéz, meredek szakasz van, ott kapaszkodóköteleket ki szoktak feszíteni (például a Kékesről Mátrafüredre leereszkedéskor)
A sok teljesítménytúra között a Téli Mátra (és a szintén a Hanák Kolos Turistaegyesület által szervezett Mátrabérc) az a ritka eset, ahol percre pontosan veszik a szintidőt. Ne bánkódj, ha kicsúszol a szintidőből. Majd legközelebb.
Ha kicsúszol a szintidőből (mindegyik távhoz benne van a túrakiírásban), akkor a végén nem kapsz oklevelet a teljesítésről. A jelvényre nem emlékszem, hogy szokott lenni a Téli Mátrán, azzal talán nem olyan szigorúak.
Sok más teljesítménytúrán szinte egyáltalán nem foglalkoznak a szintidővel. Amíg a cél nyitva van, elfogadják a teljesítést.
Ettől még a Téli Mátra nagyon jó túra. Bizonyára azért vannak rajta olyan sokan évről évre.
Jaj de jó! Köszönöm szépen ezt a sok hasznos választ!:)
Mindenkinek jó túrázásokat! ;)
Na még egy kérdés:
mi van akkor, ha betelt egy táv? Ez azt jelenti, hogy oda már nem csatlakozhatok be, vagy pedig be lehet, csak nem kapok oklevelet meg ilyesmit?
Ha betelik valamelyik távon a nevezési létszámkorlát, akkor arra a távra nem tudsz benevezni. "Egyénileg" természetesen végigjárhatod a távot, csak nem benevezettként nem kapsz ellátást (tea, leves, csoki szokott lenni) az ellenőrzőpontokon, és a teljesítésért nem kapsz oklevelet és kitűzőt. Cserébe megtakarítod a nevezési díjat.
Voltam már így teljesítménytúrán, hogy nem neveztem be, mert már többedjére voltam ott és annyira nem érdekelt, vagy hosszú volt a sor a nevezéskor vagy sokalltam a nevezési díjat.
Na regisztráltam a téli mátrai túrára az S-es méretre:)
Kezdésnek elég lesz ez, aztán majd meglátjuk. Ja, és megyek falat mászni is mászóteremben még addig. :)
Ha a mászás megtetszik, az egyesületekben (MAHOE, Excelsior) tavasszal szoktak lenni az alapfokú tanfolyamok. példdául ez: [link]
Jó túrázást a Mátrához!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!