Melyek azok az önvédelmi "sportok", edzések, amik érnek is valamit éles helyzetben?
"Csak a ..."
Egészen biztosak lehetünk benne, hogy az ilyen kezdetű vélemények teljesen komolytalanok. Már hogy a fenébe lehetne "csak a..." stílus egyedül jó?
A krav maga kritikája dióhéjban:
1) nincs benne igazi sparring, kesztyűvel fogvédővel; ezért az alap küzdelmi készségek nem alakulnak ki
2) sok benne a felesleges technika, a defendósok szerint
3) ami van azt meg nem tanulják meg rendesen csinálni; aikidós szemmel nézve tragikus amit előadnak
4) "nincsenek szabályok" = van szemgödörre ütes, hererúgás stb? Ez esetben ezt nem lehet rendesen begyakorolni, ergo a készségek nem alakulnak ki, ld 1. pont.
12-es:
"A krav maga kritikája dióhéjban:
1) nincs benne igazi sparring, kesztyűvel fogvédővel; ezért az alap küzdelmi készségek nem alakulnak ki"
Az utcan sincs egyik se. Pont errol beszeltem. A krav-maga nem kuzdosport, hanem onvedelem. Az a jo, ha nem kell kuzdeni. Az egesz arrol szol, hogy haritas-meglepetes tamadas-menekules (futas). Itt latszik, hogy te is ugy kritizaltad, hogy azt igazan nem ismered.
"2) sok benne a felesleges technika, a defendósok szerint"
A defendosok szerint... No comment.
"3) ami van azt meg nem tanulják meg rendesen csinálni; aikidós szemmel nézve tragikus amit előadnak"
1. Az altalanositasoddal sokat nem lehet kezdeni, ez nem erv.
2. Az aikido nem onvedelmi technika, senki nem kerte, hogy azzal a szemmel nezd, a kerdes sem ez volt.
"4) "nincsenek szabályok" = van szemgödörre ütes, hererúgás stb? Ez esetben ezt nem lehet rendesen begyakorolni, ergo a készségek nem alakulnak ki, ld 1. pont."
Igen, pont ilyenek vannak. Az, hogy nem lehet begyakorolni, az a te maganvelemenyed amit megint a krav-maga ismerete nelkul alkottal meg "aikidos" szemmel.
A kommented semmi mas, mint egy harcmuveszetes gogos kritikaja az onvedelmi technika fele. Igen, igazad van, a krav-maga nem szep, de az utcan sokkal jobban megallja a helyet egy varatlan benszulott tamadas eseten, mint egy harcmuveszet vagy kuzdosport.
Tündérbogár!
1) amelyik készséget nem gyakorlod be, az nincs. Ennyi. Ha nincs küzdelmi készséged, és ezek szerint beismered, hogy nincs, akkor az nincs. Hiába képzeled azt, hogy van, mert nincs. Ennyit a krav magáról.
2) Akit nem tudsz megütni, azt torkon sem tudod ütni. Sem szemgödrön. Ha nem gyakorlod, nem fogsz senkit sem megütni. Soha. Ezt persze nem tudhatod, hiszen soha nem próbáltad ügy Isten igazából. Vagyis álomvilágban élsz.
3) Az aikido nem kevésbé önvédelmi akármi mint a krav maga. Szamurájok alatt fejlődött ki, élet-halál harcra. Nyugodj meg, hogy egy jól képzett (ÉS keresztdzett) aikidós megesz reggelire. De a hibái is ugyanazok mint a krav magának: hiányos edzésmódszertan, nem alakítja ki az alapvető küzdelmi készségeket. Művelői sokszor ugyanazokat a tüneteket produkálják mint te: azt HISZIK, hogy működne amit csinálnak. De élőben összeomlanak, mert soha nem gyakorolták.
4) Gőgös?! Nem én mondtam, hogy "csak a...".
5) Nyugodj meg, bármilyen kezdő boxoló, judós, birkózó megesz téged reggelire. És utcai szituációban a krav magád kb semmit se ér.
Utolso: ervet nem hallottam, csak frocsogest egy sertett embertol. :D
En nem becsmereltem semmiben az Aikidodat (ami tovabbra is harcmuveszet, nem onvedelmi technika), te viszont mast sem teszel a Krav-Magaval ugy hogy lathatoan fingod sincs rola. Ezert is vicces es valaszra nem melto a hozzaszolasod. Az elejen gondoltam, hogy megcafolom az allatisaidat, de minek? A frocsogesen tul mast nem csinalsz itt.
"1) nincs benne igazi sparring, kesztyűvel fogvédővel; ezért az alap küzdelmi készségek nem alakulnak ki"
Nálunk van sparring (kesztyűs, fogvédős, sípcsontvédős, szuszpenzoros) és kb mindenütt ugyanez a helyzet.
Csak a kezdő csoportoknál nem szokták erőltetni, mert kontroll, tudás és felszerelés hiányában nagy a sérülésveszély.
"2) sok benne a felesleges technika, a defendósok szerint"
Szerintem is nagyon sok (túl) technika van. Talán azért mert a KM megpróbál mindenféle fenyegetésre, támadásra választ adni. Ez magával hozza a rengeteg féle technikát, még akkor is ha megpróbálnak "összevonni".
Hogy felesleges-e az más kérdés... ha egész életedben nem fognak megtámadni, akkor mondhatni az összes technika felesleges volt.
"3) ami van azt meg nem tanulják meg rendesen csinálni; aikidós szemmel nézve tragikus amit előadnak"
Egy kezdőt nézve persze, hogy nem lesz "rendesen kinéző" technika. Egy haladót nézve már biztos jobban mutatna. KM-es szemmel nézve az Aikido tűnik mesevilágnak, de tudom, hogy a befektetett munka ott is megtérül, max annak nem jön le aki nem jártas az Aikido-ban.
"4) "nincsenek szabályok" = van szemgödörre ütes, hererúgás stb? Ez esetben ezt nem lehet rendesen begyakorolni, ergo a készségek nem alakulnak ki, ld 1. pont."
Az hogy nincsenek szabályok talán egy kicsit túl van misztifikálva.
Egy bokszoló sem fogja megvárni a kongatást, ha megtámadják.
Annyit azért hozzátennék, hogy KM-ben nem feltételezik, hogy szemgödrön, vagy nyakon ütöd. Sőt az alap felállás az, hogy jó esetben a támadásaid 50%-a ér el valamilyen célt.
Félreértés ne essék: én nem kritizálom a krav magát, sőt rendszeresen védeni is szoktam, már csak azért is mert ismerek személyesen nagyon profi krav magásokat, többek között TEK-es boxoló barátomat.
Qwertzoo mindig higgadtan és reálisan szól hozzá a témához.
Én kizárólag a fenti hozzászóló "csak a..." kezdetű hozzászólásait kritizáltam, teljesen jogosan. Nem vagyok sértett ember, nincs is miért, és normális érveket soroltam fel.
De akkor még egyszer, csak tárgyilagos érvekkel:
Begyakorolni azt lehet, amit begyakorolsz. Ez különösen a stresszhelyzetre vonatkozik. A neurolingvisztikai programozás is működik (például elképzelsz szituáciokat és elméletben gyakorolsz); azonban vannak korlátai és a stresszhelyzetekre ez kiváltképpen működik.
Mondok egy példát. Boxban a felütés. Iszonyúan nehéz megtanulni. Még ha árnyékboxban (levegőben) ÉS zsákon elég jól is megy, a ringben újra kell tanulni. Borzasztóan nehéz megütni egy emberi fejet, a belénk ivódott gátlások, a stresszhelyzet stb miatt.
A küzdelmi készségre ez ugyanúgy vonatkozik. Ha nincs full contact küzdelem egy edzésen, akkor ez a készség nem alakul ki. Qwertzoo edzésén van kesztyűzés (az általam ismert defendo edzésen is); de sok helyen nincs. Aikidón sehol sincs. Ez nem "hiba", ez az edzésmódszertan sajátja. Az Aikido (és krav maga) működőképessé tételéhez ezért először le kell menni boxolni (kivéve ahol van box az edzésen).
Szerintem ez egy racionális érv arra, hogy a "csak a krav maga" kijelentés téves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!