A katonák milyen közelharci rendszert tanulnak, használnak?
A katonák alatt természetesen azokat értem akiknél ezen az élete is múlhat a tanultakon mint egy navy sealos vagy egy specnaz tagé .
köszönöm
A magyar honvédségnél jelenleg a Zölley féle kézitusa van rendszeresítve, minek 90%-a japán ju jitsu.
A spetnaznál a specpodgotovka van tanítva a kiképzésen, melynek a közelharci része az orosz systemából lett átemelve.
A US navy sealsnél a CQD-t (Close Quarters Defense) használják.
Ezek mint kifejezetten katonáknak, jelenesetben a különleges erőknek kifejlesztett HARCTÉRRE és nem civilek sportolására kifejlesztett közelharci ( NEM ÖNVÉDELMI rendszer). Ölni tanít, védekezi épp úgy mint támadni.
Egyébként jellemzően a különleges erőknél, krav maga, defendo, japán ju jitsu, vagy ezekből létrehozott külön önvédelmi rendszer a tananyag.
Nekem nincs közvetlen tapasztalatom, mint Honvédnek előttem, csak ismerőseimet kérdeztem, akiket a küzdősport révén ismerek.
Mindegyikőjük azt mondta, hogy ezek a közelharcképzések inkább csak instrukciók, nem annyira az elmélyítésen van a hangsúly.
És több helyről mondták ezt, egyik magyar katonatisztin tanul, egy másik francia idegenlégiós, továbbá egy török srác, aki Afganisztánban is szolgált és egy azeri ismerősöm is ezt állította.
Ezzel nem kívánok értékítéletet mondani, ismétlem magam, nincs személyes tapasztalatom, csak meglepett, hogy mindegyikőjük ezt mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!