Milyen technikák vannak a birkózásban? Milyeneket használnak a küzdés során?
Arra lennék kíváncsi hogy milyen technikákat használnak
-fojtások
-dobások
-gáncsolások
-láb dobások amiket ha jól tudom már judoba nem igen oktatnak. Egylábas és páros földrevitelekre gondolok.
Földharcon balül
-lábfeszítések
-folytások
-karfeszítések
-és tán a legfontosabb mindezekből kiszabadulni
Ezeket a technikákat oktatják ha jól tudom?
És a dobásaik utcai szituban is hatásosak hisz a dobások amiket tanulnak nem igényelnek Gi-t mint a judoban
Jó pár év birkózással a hátam mögött, ez a véleményem, tapasztalatom:
A birkózás központi, lényegi eleme a földrevitel sikeressége, ezért eben ők a legjobbak.
Dobások többnyire kötöttfogásban fordulnak elő.
Szabadfogásban pedig gáncsolások és lábra támadások (angolul single leg takedown, double leg takedown, ezek védései a leg defense-ek.)
A földharc célja az ellenfél két vállra fektetése. Ízületi manipuláció van a birkózásban, de ezek a kar- és lábkulcsok nem hajlásiránnyal ellentétesek, tehát nem olyanok, mint a kneebar, vagy az armbar.
Azonban a gyakorlatban vannak fojtások is és keményebb ízületi feszítések is, de ezek célja nem az ellenfél lekopogtatása, hanem a pillanatnyi előny megszerzése.
Ami feladásos földharcra épül, az a (submission) grappling.
Szabadfogás:
https://www.youtube.com/watch?v=e4KpaI7JoNQ
Kötöttfogás:
https://www.youtube.com/watch?v=a5__inlitjs
Grappling (vagy no-gi BJJ):
Általában oktatják mindkettő fogásnemet, de valamelyik mindig hangsúlyosabb. Egy pár klub, pedig csak az egyiket tanítja.
Hol laksz?
Hány éves vagy?
Illetve még egy kérdé. A birkózásban az edző hogy szerzi meg a mesteri címet és mi a neve. A japán harcművészeteknél a karat3ban és a judoban a mesterek levizsgáznak 1. Danra 2. Danra 3..5 danig vizsgáznak. Itt hogy működik?
És van valami nevük mint japán stílusoknál Senpai utána Sensri és a legvégén Shian.
Birkózásban nincs ilyen "objektív" mérce, mint az övek, vagy fokozatok de szerintem nincs is rá szükség, ha eddig nem alakult ki. Az lesz edző aki 10-12 év vagy több tapasztalattal rendelkezik és kellő versenyrutinnal általában.
A birkózó technikákat nehéz elsajátítani, olyan szintre, hogy hatékony legyen. Azt mondanám, hogy legalább egy év, míg megjön az első siker akár edzésen.
Tehát nem olyan, mint mondjuk az ütések, egy rosszul kivitelezett ütés még lehet romboló erejű és hatékony, de egy rossz technikai színvonalon véghezvitt dobás vagy fogás nem sajnos.
Még annyit, hogy birkózásból könnyebb átmenni judóba, mint fordítva. Bárdosi is sikeres volt judóban is, illetve még jó páran csak ők nem országos ismertségűek.
Egyik ismerősöm birkózásból ment át judóba és versenyzett is, de ugye fehérövesként és vert el feketeövest országos bajnokságon :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!