Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Jiu jitsu, kung-fu, vagy karate?

Jiu jitsu, kung-fu, vagy karate?

Figyelt kérdés

Szeretnék küzdősportot tanulni. Édekel a keleti mozgáskultúra, de nem tudom melyik irányzatot válasszam. Tanács? Rövid leírás a főbb különbségekről? Nagyon megköszönném.

19/L

2016. márc. 22. 01:15
1 2
 1/17 Laura@ válasza:
Èn kung fuztam. Itt nem rugsz fejig, mint a karatèban ès nem olyan kemèny, az edès sem. A kung fuban az ellenfèl erèjt hasznàljàk, a karatèban inkàbb a sajatod. Profi fogasokat tanultam, ami egyszer hasznos volt. Lesz önuralmad. De pl nekem elejèben nehèz volt uralnom a reflexeimet :-D. Öntudatlanul kezdtem reagàlni a mellettem lévő mozgàsra.
2016. márc. 22. 03:49
 2/17 anonim ***** válasza:
75%

Laura pontatlan leírást adott, te meg, kérdező, kevés információt.

Akkor segítek neked elég részletesen.

Jiu-Jitsu: ez egy elég jó harci stílus. Földharcban is erős, de állóharcban is nagyon jó technikái vannak. Ígéretes.

Kung-fu: mivel konkrét stílust nem írtál, így leírom az összes jellemzőjét, ami Magyarországon van.

Wudang: eszméletlen rúgó stílus. Brutális támadó érték és a védelme is jó. Nagyobb mozdulatai vannak és kiváló mozgása. Az egyik legjobb stílus, egyértelműen top kategória.

Hung-Gar: másnéven Tigris-Daru. Sokak szerint a legjobb harci stílusról van szó. Hatalmas testi erőt igényel, a csontokat is rettenetesen feleddzi. Egyértelműen támadó jellegű, de fejlett lábmunkája miatt a védelme is szuper. Ez is egyértelműen top kategória.

Wing Tsun/Chun: védekező jellegű stílus. A lábmunkája gyötrelmes, nagyon gyenge, kézzel a védelme csúcsszuper, de támadni nagyon gyengén tud. Akkor nagyon-nagyon jó ha valaki brutálisan rádront, mert akkor szuperül lehet használni, de te nem tudsz támadni. A messze nyúló támadásai lassúak és baromi könnyen védhetőek. A védelme szuper, támadása gyenge. Közép kategóriás stílus.

Xing Yi: támadó jellegű stílus. 12 állatot és az 5 elemet használja fegyverül. Rengeteg technikája van, nagyon jó mozgása, nagyon jó lábmunka és ahhoz képest, hogy támadó, nagyon jó a védelme is. Ezt nagyon ajánlom. Egyértelműen top kategória.

Chang Dung Sheng: erről nem sokat tudok, azonban beszéltem használóival és dicsérik. Nem top kategória, de nem is közép. Olyan... a kettő között.

Tang Lang: azaz Északi Sáska. Rettentően jó lábmunka, hihetetlen gyors kéztechnikákkal. Nagyon stabil védelme van, de nagyon dinamikusan tud támadni. Szeret ráfogni dolgokra (kézre, lábra). Szintén top kategóriás stílus.

Chow-Gar: azaz Déli Sáska. Ugyanaz, mint a Tang Lang, csak ebben semmi rúgás nincs. Csak kéz. Viszont azzal brutálisan erős. De a többi jellemzője ugyanaz, mint a Tang Lang-nak.

Azt hiszem ennyi van. Oké, akkor Kung-fu befejezve.

Karate: itt csak azokat mondom, amikben bízom.

Goju-Ryu: nekem a kedvenc. Semmit nem tudok róla mondani, de nagyon meggyőztek emberek képességei vele. Nézd meg! Biztos jó.

Wado-Ryu: erről már többet tudnék mesélni, a lényeg, hogy ez tud harcolni kézzel is. Jó rúgások és jó kézharci képességek. Ígéretes stílus.

Kyokushin: inkább ne. Nem azért, mert annyira rossz lenne. Hanem mert rosszul oktatják. Kézharcra gyúrnak, ahol a stílus semmit sem ér, holott rúgó távolságban pedig az egyik legjobb, de mégsem arra tanítják a népet, hogy maradj ott.

Shotokan: hót ugyanaz, mint a Kyokushin, csak lágyabb. De amúgy ugyanaz igaz rá, mint a Kyokushin-ra.

Na, tessék. Itt egy hosszú elemzés. Ezért kérek már egy zöldet, mert elment fél órám. Ha van valami kérdésed, akkor írj privátot.

2016. márc. 22. 10:08
 3/17 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Mi a célod a bunyóval ? Versenyezni szeretnél ? Mert akkor karate.

Tradicionális stílust szereznél űzni, megismerkedni a keleti kultúrával és mozgáskultúrával ? Akkor kung fu.

Önvédelmet szeretnél tanulni ? Ju jitsu.

2016. márc. 22. 12:28
 4/17 anonim ***** válasza:

Látszik, hogy Honvédünk mit tanul, nem is kell tőle kérdezni. :D De az igazságot én leírtam. Úgyhogy azzal foglalkozz. Azokat nem én találtam ki és nem a Google mondta, hanem tapasztalt harcosokkal beszéltem. :)

A Jiu Jitsu-ról annyit, hogy a Magyarországon lévő Kung-fu stílusok nagyja simán elintézi. A két Sáska, a Hung-Gar, a Wudang, a Xing Yi, ezek széttépik, a Wing Tsun/Chun pedig... ehhhh... ha szerencséje van és gyorsabb nála, akkor esetleg. :D Bár, földre nem tudná vinni a Jiu Jitsu-s, ha azzal próbálkozna, na akkor veszítene a Wing Tsun ellen. Szóval annak is van esélye, de nem garantált a győzelme, mint a többi Kung-fu stílusnak.

2016. márc. 22. 12:57
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem a stílustól függene teljes mértékben a végkimenetel. Tehát, ha Wing Ch/Tsunos, ahogy írtad védekező technika, főleg akkor ha azt valaki tudomásul veszi és esetleg jól képzett a saját stílusában, szerintem egy akár nem is sokkal kevésbé képzett ellenfelet könnyebben letudna győzni. Bár ez az én ideológiám, hogy amit tanulsz annyit számít harcban, hogy mennyire illik hozzád és mennyire vagy képzett benne. Én tanultam Wing Tsunt is meg pár hasonlót és egyiket se éreztem sajátomnak, de voltak dolgok amiket a stílusokon belül, amiket igen. Ezért össze ollóztam a dolgokat és magamra szabtam a különböző jóságokat és lényegében megteremtettem a saját egyéni stílusom, ami lehet, hogy másnak egyáltalán nem, de nekem nagyon jó és passzol hozzám. Én ezt ajánlom, ki kell próbálni mindent ami megtetszik és lehet hogy az összes együtt lesz ami a neked való irányzat. :)
2016. márc. 22. 13:32
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Persze az nagyon nagy meló hogy ezeket úgy ollózza össze az ember, hogy egymáshoz is illjenek. Ez már a nehezebbik része, én egy jó 4 éve dolgozom ezen de még mindig van néhány kivetni való. Bár eddig akkor is jobban teljesítek vele mint akármelyik stílussal külön. :D
2016. márc. 22. 13:36
 7/17 anonim ***** válasza:
Igaza van 5-ösünknek. Ugynais én speciel próbálom a Wing Tsun lábmunkáját fejleszteni, mert mint írtam: eléggé gyenge. De egyszerűen nem megy a fejlesztés. Vagyis nagyon lassan, de inkább egy helyben toporgok vele. De majd kitalálok valamit. Mindenesetre mindenkinek meglesz a saját stílusa harcban, az adott stíluson belül. Úúuu, ezt de nem érti most senki. Na, mindegy. Aki igazi harcos, az érti, aki meg nem az, annak meg mindegy. :D
2016. márc. 22. 16:00
 8/17 anonim ***** válasza:

Először is, focizd le magadban, hogy valójában mit szeretnél.

küzdősport és harcművészet között hatalmas különbség van. A küzdősportok leginkább a hatékonyságról szólnak, emellé elég magas fizikai követelmények is tartoznak, keményebb, fájdalmasabb edzésekkel. ide tartozik a Jiu jitsu, meg a karate full kontakt formái.

A harcművészetek,azok nem a hatékonyságot helyezik előtérbe, hanem a pénzt. mivel nem versenyeznek, ezért támogatás szponzor nemigen van, és a tanítványok tartják el az edzéseket. és mivel bevételközpontúak, ezért jósok bullshit van bennük, a lényeg, hogy sok tanítvány legyen, mert akkor több az edzésdíj. Ha szerencséd van, akkor talán kifogsz egy olyan mestert, aki kivételes módon ért is valamihez. De egyébként ha csak valami laza átmozgatásra vágysz, akkor ezek is tökéletesek. A legtöbb kung fu az ilyen. Tisztelet a kivételnek.

2016. márc. 22. 16:13
 9/17 anonim ***** válasza:

Csak egyszer kerültem olyan helyzetbe, hogy tesztelhettem a kung fu (wt) tudását. Enyhén szólva nem szedett szét :D de mindegy, nem akarom lejáratni egyik stílust sem, mégha igazam is lenne.

Az biztos, hogy sokkal nagyobb eséllyel fut bele jó jitsu edzőbe, mint jó wing tsun edzőbe.

2016. márc. 22. 17:16
 10/17 anonim ***** válasza:
Az mondjuk igaz, hogy a magyar Kung-fu oktatás nem igazán jó minőségű. Ettől függetlenül tőled függ. Full kontakt partnert tudsz találni, aztán vele gyakorolsz. Ennyi.
2016. márc. 22. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!