Birkózás vagy brazil jiu-jitsut ajánljátok utcán önvédelemhez?
Van benne minden, fojtás és ízületi feszítés (nem hivatalason), de ha már valaki tud birkózni, az alap submission-öket nem nehéz megtanulni. Múltkor írtad, hogy földrevitelben gyenge, miközben a lehető legjobb, ha olvasnál nemzetközi MMA-oldalakat, követnéd az MMA élvonalát, nem írnál ilyeneket. Azt is megmagyaráztad nekem, egy másik kérdésnél, hogy a gáncsok hogy vannak birkózásban...
Lezárás, elvezetés is van.
Az sem véletlen, hogy a közelmúltban 6 UFC-súlycsoport trónján birkózó ült és összesen 8 súlycsoport van. Vagy, hogy Junior Dos Santosszal birkózó-ellenes küzdelmi rendszert fejlesztenek. De nyugodtan ránézhetsz pár korábbi profi MMA-sra, Kevin Randleman, Randy Couture, Tito Ortiz stb.
Nem értem, miért írsz róla, ha fogalmad sincs róla, nem tudod árnyaltan értékelni a testharcra épülő stílusokat.
Én sem írok pl. karate és taekwondo vonatkozású kérdéshez, mert nem értek hozzá.
Köszönöm a segítőkész részletes válaszod ment a zöld
Mond csak birkozól vagy birkóztál hogy értesz hozzá.?
Linkeld már be mikor írtam olyat, hogy a birkózásnak gyenge a földrevitele légyszíves.
A hazudozásaidat nem méltatnám válaszra. Semmi olyat nem írtam amit leírtál.
Van a birkózásban rögzítés, elvezetés a tuson kívül ? Te tisztába vagy ezzel a két fogalommal ?
Világosíts már fel hogy milyen elevezető technika van a birkóban, mert én tudatlan hülyegyerek nem értek hozzá. Ha ekkora birkózó bajnok vagy Bárdosi neve ismerősen csenghet. Valóban nem birkóztam soha, de a kempo jitsu miatt már harmadik éve töltök együtt vele nyárom edzőtábort. Rengeteg mindent mutatott ami birkó, de hogy elvezetés nem volt közte az tuti.
Szóval a vitához hozzászólva: a birkózás szerintem a testharcok királya, és úgy általában meg a harcművészetek királya. Egyetlen baj van vele: felnőttként nemigen lehet tanulni kezdőként.
De amit MH ír az is igaz, hogy a birkózás az birkózás, az utcai harc meg utcai harc. A fene se akar az utcán / harcmező ellenfeleket ölelgetni, esetleg rajtuk feküdni. Minél távolabb, annál jobb. Jujutsus / aikidós technikát én még nem láttam birkózótól csak judóstól, de ők általában bénán csinálják mert nem erre gyúrnak.
Szóval mindenkinek igaza van. Vagy én nem voltam elég türelmes végigolvasni a vita minden részletét.
Egyébként milyen elcs***szett kérdés ez ? Egyiket se lehet jó szívvel utcai önvédelemre ajánlani, mert önmagában mind a kettő alkalmatlan.
Ha testharc érdekel és még fiatal vagy akkor a birkóval sokkal jobban jársz mint a bjjvel. Ha idősebb vagy és rendes sparringokat akarsz nyomni edzéseken akkor bbj. De ha az utcai önvédelem érdekel akkor ne bbjt vagy birkót kezdj mert egyik se jó rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!