Hogyan fussak gyorsabban?
Szia!
Egy átlagember futó végsebessége 24 km/h körül van, ezt azonban legtöbben csak igen rövid időre tudják elérni. A sportolók természetesen ennél jobb teljesítményre képesek, az elit sprinterek végsebessége például eléri a 42-44 km/h-t.
A te sebességed most 24 km/h. Szerintem erre légy büszke, nagyon jó teljesítmény!
A gyorsabb futáshoz véleményem szerint hosszabb lábak is kellenek. 160 cm vagy. Nézd meg a futókat. Ők mind 170-180 cm körül vannak és hosszúak a lábaik.
Amit még tudsz tenni az ügy érdekében:
- gyorserő fejlesztése
- nézd meg a táplálkozásod, eszel-e elegendő fehérjét és szénhidrátot
- iszol-e elég vizet
Gyorserő fejlesztéshez ötletek: guggolásból ugorj fel és próbáld meg minél gyorsabban ismételni, váltott lábas kitörés gyors lábváltással. Gyorserő fejlesztésnél tudnod kell, hogy max 8 ismétlést lehet csinálni. Itt pont a gyorsaságra kell figyelni, nem a hosszú ideig tartó munkavégzésre.
Táplálkozás: mivel rövidtávon szeretnél jobb lenni, ezért több fehérje fogyasztása ajánlott. Hosszútáv futóknál már a szénhidrát fogyasztást kell növelni. Egyél úgy, hogy a számodra szükséges kalóriát szétosztod a következőképp: 18% fehérje, 52% szénhidrát, 30% zsír.
Vízfogyasztás: ha 2%-kal csökken a testsúlyod (és ezt a csökkenést a vízveszteség okozta), akkor 80%-ra csökken a teljesítőképességed. Ezért edzés napokon 3 liter vizet is meg kell innod.
Ez a téma engem is érdekel. Hát bizonyos fokig genetikai adottság is szerintem.
Nem csak az alkat kérdése, hanem belső szervek, pl:szív teljesítménye?-öröklött lappangó szívbetegség elront mindent.
Vagy a nem megfelelő lábboltozat, nálam harántboltozat csökkenés van, így hamar fárad az alsó lábszár talphajlító izma. Hatántboltozat süllyedés akadályozza a megfelelő állóképességi szint elérését.
Volt 2-lábközépcsont törésem a sok gyaloglástól pár éve, trauma nem ért, csak reggelre bedagadt.
Lábboltozat is öröklött, műtéttel korrigálható. Betétet hordok utcán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!