Árban milyen futócipő a megfelelő? Egész éves futáshoz komplett öltözködés, testsúlynövelés.
15 000-től 45 000 forintig látok futócipőket,amiket úgy gondolom jók lehetnek minőségben,és a célnak megfelelnek. Amatőr futó vagyok. Másfél hónapja köteleztem el magam a napi rendszeres futás mellett. 1,5-ről 4,5-re tornáztam fel magam. Erre alkalmatlan cipőt használok,és érződik már a hatása,így pihenésképp 2 nap kihagytam. Szeretnék sportruházatba,illetve lábbelibe invesztálni. Cipők terén az árkategóriák közti hatalmas különbség érdekel tartalmaz e hasznos szükséges változtatásokat? Sportruházat terén otthon vagyok minőség terén. Viszont elfogadok érdemi ötleteket,véleményeket,mit miért éri meg.
Tanácsok esetleg hogyan haladjak? Én hetente lépek félkilométerrel feljebb. 5-kor kelek,és indulok.
Célom a napi 10-15 kilométer.
Esetleg valami tanács a haladáshoz sérülések elkerülése végett tapasztaltaktól?
Korom:18
Magasság 183
66-72 kg közt ingadozok mikor hogyan figyelek az étkezésre,de akk sem minőségben,hanem menyiségben eszem többet. Van,hogy napi egyszer eszem,és akk sem eleget. Kitartással nincs gond,mert kíméletlenül tudom gyilkolni magam. Persze nem egészséges,ahogy jelenlegi életmódom teljes egészében.
Magasságomhoz képest alultáplált oda nemfigyelés miatt. Így tömegnöveléshez is kérnék tanácsot. A 67-70 kilóm szeretném 75-re emelni. Természetesen saját testsúlyos edzéssel épített izomzathoz természetes úton.
Szó röviden. Étkezési,futócipő ármagyarázat,és szükséges felszerelésleirásra lenne szükségem.
Futócipő témához:
Így neten keresztül ennél pontosabb tanácsot, mint ami a cikkben van, nem lehet adni.
10-15 km napi szinten már az a táv, ahova elfér egy drága futócipő. Ha kiszámolod, az heti legalább 50-80 km (ha figyelembe veszem a pihenőnapokat is, mert az is kell), havi 200-300 km is összejöhet. Ennyiből több éve futó, tapasztaltabb amatőrök szoktak maratonokat futni. Ez kezdésnek nagyon sok. A táv növelését próbáld a neten levő edzéstervek mintájára megcsinálni. Lehet, hogy eleinte megy a fél km/hét, de egy idő után talán túl gyors lesz. Mindenképpen figyelj oda a szervezetedre, és ha valami nem megy úgy, ahogy előre kitaláltad, akkor kicsit változtass, vegyél vissza a távokból vagy pihenj többet. Ne ragaszkodj minden áron a tervedhez, mert nem éri meg a sérülést.
Nem tudom hol lehet megnézetni, hogy milyen a lábad, én a spuriban nézettem meg, de ott nem tetszett egyik cipő sem, valahogy egyik sem volt jó a lábamra, pedig simán rászántam volna 40-et is, ha azt mondják, hogy annyi. Végigpróbáltam a kínálatot, de mindegyiknek volt valami apró hibája, úgyhogy végül feladtam. Bementem az intersportba, ott kértem neutrálisat (mint kiderült nekem olyan a lábam), talán a harmadik asics jó is volt, az áron meg én lepődtem meg a legjobban, amikor csak 20-at kértek. Dupla annyira számítottam. Azt mondta a srác, hogy azért, mert a neutrális sokkal olcsóbb, mint a stabil. Ennyi.
Előtte egy adidasom volt 15 évig, abban már nem volt semmi csillapítás, de valahogy megszokta a lábam, nem tűnt fel. Most inkább asics-ot vettem, mert az adidas meglopott egy magyar feltalálót, aztán nekem ez a stílus nem jön be. [link] Egész más életérzés most az új cipőben futni, tényleg sokat számít a csillapítás, főleg betonon.
Nem tudom, hogy érdemes e minden nap futni. Lehet, hogy hülyeség, de én azt hallottam, hogyha nem hagysz időt regenerálódni az izomnak, akkor könnyebben sérülsz le. Én 3 naponta szoktam futni előtte lemegy az izomláz első nap, második nap meg a késleltetett izomláz is. Persze biztos hozzá lehet szokni. 2 óránál egy huzamban nagyon ne fuss többet, ha nem akarsz maratonista testalkatot. Onnantól már enni is kell mellé, és izmot is veszíthetsz.
Étkezéssel kapcsolatban max annyit tudok írni, hogy a teljesőrlésű gabonából készült dolgok, búzacsíra, barna rizs, zöldség, gyümölcs, szárazabb fehér húsok (csirke, hal), magok, olivaolaj, lenolaj ilyesmik a jók. A grillezés, sütés egészségtelen, bár finom. A cukrokat (különösen a fruktóz tartalmú dolgokat), fehér kenyeret, fehér rizst, zsíros alapanyagokból készült ételeket (tejföl, tejszín, sajt, vaj, margarin, zsíros húsok, stb...) érdemes kerülni. Mézet is csak módjával szabad fogyasztani, a bolti egy részét glükóz - fruktóz keverékkel hamisítják, amiből pont azok az anyagok hiányoznak, amik a mézet egészségessé teszik, úh. jobb őstermelőtől venni, bár ott sincs garancia, hogy nem hamis.
A táplálkozásnál nagyjából az a lényeg, hogy a kalória rendben legyen, és mellette megkapd a megfelelő minőségű anyagokat a megfelelő mennyiségben. Pl zsírsavaknál omega3 - omega6 arány 2:1 és 3:1 között legyen. Ezt sajnos nehéz tartani, lenmagban, lenolajban, olivaolajban, halolajban, pl csukamájolajban vagy tengeri halakban van sok omega3. Másban is van, de sajnos sok omega6 társul hozzá legtöbbször, ami meg nem jó az aránynak. A telített zsírokat érdemes kerülni azok állati zsírok, pl marhahús, disznó, zsíros tejtermékek, stb... A margarinokat érdemes szintén kerülni, azok hidrogénezett olajok, abból is a rosszabb fajta, általában pálmaolaj. Az egyéb zsíroknál tájékozódni kell, pl a kókuszzsír elméletileg tök jó, mert rövid szénláncú telített zsírokat tartalmaz, ami megintcsak egy külön kategória. A fehérjéknél pótold az eszenciális aminosavak közül pl a ciszteint igen, de a metionint nem, mert az kb. haszontalan, sőt nagy mennyiségben káros. Ciszteinből amúgy is elő tudja állítani a szervezet, amennyi kell neki. Azt hiszem a lizint sem érdemes a szükségesnél nagyobb mennyiségben bevinni, legalábbis olvastam olyat, hogy talán szív- és érrendszerre káros, de ezen kívül még van egy csomó féle aminosav. Talán jobb nem ennyire részleteibe menni, és olyanmiket enni, mint hüvelyesek, száraz húsok, búzacsíra, a gabona héját tartalmazó élelmiszerek, magok (pl paradió), stb... Szénhidrátnál érdemes olyat választani, amiben van rost, gabonáknál ez általában a héjban van, zöldségekben el van osztva az egészben, húsokban meg alig van. Kerülni kell a gyors szénhidrátot, jobb az alacsony glikémiás indexű. Kerülni kell a fruktózt, mert az a legkárosabb. Az alkoholt szintén. Mindkettőből zsír lesz úgy, hogy közben nagyon kemény oxidatív stressznek teszed ki a májad, ami kiüríti a B vitamin raktáraidat, aztán cukorbeteg, rákos, stb... leszel. A gyümölcsökben, zöldségekben és a jófajta mézben vannak olyan anyagok, amik a gyors cukrok hatásait ellensúlyozzák, a sütikben nincsenek, úgyhogy az édességeket is kerülni kell. Ezen kívül még figyelni kell a vitamin és ásványi anyag bevitelre. Ha görcsölni szoktál, akkor vegyél be edzés előtt kálciumot és magnéziumot. A D-vitamint szedni kell télen 2000NE/nap. Ha nem szedted, akkor nagy dózisban fel lehet tölteni egy adagban, pl 10-20000NE (elnyújtottan nem jó, mert hypercalcaemiat okozhat), de láttam olyan kísérletet, aminél 50000NE/nap szedtek 10 napig, hogy meg legyen az éves adaguk. Más kérdés, hogy valamivel megnőtt a szívroham esélye így ahelyett, hogy lecsökkent volna (amúgy öregekről van szó, téged nem érint ez a veszély). Cinket érdemes szedni, sokan hiányosak. Szelént is szoktam, bár arra most újabban azt mondják, hogy nem jó, mert azt hiszem, hogy a cink szintjét csökkenti. C-vitamint szerintem nem érdemes, csak ritkán. A-vitamint sem feltétlen. E-vitamint talán, nem néztem utána, de dícsérik, C-vel együtt szokták szedni. B-vitamint búzacsírából, gabona héjból, stb... beviszel annyit, amennyi kell, külön szedni fölösleges. K-vitamint csak csontritkulásban érdemes. Nagyjából ennyi. Multivitamint nem jó szedni, mert olyan dolgok is vannak benne, ami ha rendesen eszel, akkor tök felesleges, és ha túladagolod, akkor káros, pl króm, mangán, réz, vas, de az említett vitaminok egy része is ilyen. A legtöbbje egy antioxidáns kaszkád része, és a túl alacsony vagy magas szintjük felborítja a redox egyensúlyt. Na nem magyarázok kémiáról tovább. A cigiről szokj le, az rettentő káros. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!