Önvédelemre mely harcművészetek megfelelők?
nyilván mindenkinek más. én 70kg és 175cm vagyok nem ütök valami nagyot tehát pl. a box nem hinném hogy előnyös lenne.viszont viszonylag gyors vagyok,erőset rúgok és hajlékony vagyok.
én a kung fura gondoltam,a wing tsun félére.melyekkel lehet olyan tudást szerezni még amivel egy nálam jóval súlyosabb vagy magasabb embert ártalmatlanítsak!?melyik a legjobb?
En neked az igazi izraeli krav-magat ajanlom.
Nagyon hatasos, megtanit teged megvedeni agressziv emberektol, fegyverek ellen, megtanitja neked az onuralmat. Ne felesdd a harcmuveszet lenyege az, hogy meg vedd magad, nem pedig hogy bantsad az ellenfelet.
Videokat ezekrol nem erdemes nezni, semmilyen harcmuveszetrol, a nagy resze bohockodas, meg tulzas. Erdemes lehet megnened neten 1-2 dokumentum filmet a krav magarol, de ha lehetoseged adodik, probald ki, szerintem tetszeni fog neked.
En Kravot tanulok par eve.En nagyon megszerettem.De azt tanacsolom hogy probalj ki tobb stilust,aztan ami megfog teged es uyg erzed hogy rakaptal akkor megtalaltad az otthonodat.
Szerintem a box sokkal tobbet er mint a wingtsun.
A bunyoban sokoldalunak kell lenni.Utnod,rugni,foldharcolni is megkell tanulni!
Ha nem ütsz valami nagyot, akkor nyilván ezt kell fejleszteni, hogy nagyot üss. Mert az utcán az ütés nagyon fontos. Rúgni max. térdre/combra/ágyékra rúgunk, de az ökölharc az alap.
Ökölharcolni pedig a legjobban a puhakesztyűs-fogvédős stílusokban lehet megtanulni (box, thai box, savate=francia box, kick-box). A szükséges erőnlétet és technikát csak zsákolással és iskolázással, küzdelmi rutint pedig csak rendszeres kesztyűzéssel tudod megtanulni.
A tradicionális harcművészetek (karate, kung-fu) edzésmódszertana elavult, ezért ezekben nem lehet ilyen szintű küzdelmi rutinra szert tenni. Nagyon hiányzik ezekből a fogvédős-puhakesztyűs sparring (kesztyűzés).
Az önvédelmi stílusok mint a krav maga, aikido az ökölharc után / mellett jöhetnek.
De igazából ami fontos még az ökölharcon kívül, az a testharc (birkózás, judo, brazil jiu jitsu stb.), mert elég könnyű testharcos helyzetet kialakítani (zárt térben meg gyorsan adódik, ha nincs hová menekülni), és ilyenkor a testharcosok, főleg földön, nagyon nagy előnyben vannak. Ezeknek sajnos nagyon hosszú a tanulási görbéjük (5 évnél indul), úgyhogy időben hozzá kell kezdeni...
Szóval összességében menj le boxolni, azután a többit meglátod.
Nincs jobb stílus, csak jobb harcos.
Mindegyik működik, csak jól kell csinálni.
Semmit nem lehet pár hónap alatt megtanulni, 2-3 év gyakorlás kell.
Legtöbb helyen heti 2-3 edzést tartanak, mert az átlag embernek nincs többre ideje, ez viszont nagyon lassú fejlődést eredményez.
Nincs jobb és rosszabb stílus, de van hatékonyabb és kevésbé hatékony.
Ugyanaz az ember 2 év alatt messzebb jut el ökölvívásban, mint 5 év kung-fuval vagy 10 év krav magával / aikidóval.
Ebből következően úgy nagy átlagban a bokszolók sokkal jobb harcosok, mint a karatésok, és mindketten jobbak, mint a csak aikidokák. (De az aikidokák nem is akarnak jobbak lenni senkinél, nem erről szól.)
A BJJ-sek csúnyán végigvertek mindenkit egy évtizeden keresztül, amíg ki nem tanulták a többiek is a harcmodorukat. Tele van ilyen videóval az internet, hogy a Graciék hogy aláztak le karatésokat, bokszolókat stb.
Tehát kifejezetten van gyengébb és hatékonyabb stílus.
Úgy mondom, ahogy a fentiek, hogy menj el és próbálj ki több félét, hogy neked melyik fekszik.
Én Ninjutsuzok, de sok minden mást is szeretek. Így ezt tudom ajánlani...
Az ökölvívás és a thai box utcán is nagyon hatékony, ez rendszeresen igazolódik.
Célszerű ezeket együtt művelni pl. judoval, vagy birkózással, BJJ-val, így komplexebb harci tudásra lehet szert tenni (ilyen kell az MMA-ba is).
Krav-magás istruktorok meg azért olyan jók mert szintén párhuzamosan edzenek, kickboxolnak vagy boxolnak mellette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!