Aikido VS. Capoeira. Szerintetek ki győzne? Indokot is kérek.
Véleményem szerint,nem jó a ezeket a stílusokat összehasonlítani mert nem a stílus hanem a küzdők a lényegesek.
Egy verekedésben az nyer aki az adott pillanatban,helyzetbe gyorsabb és elég erő van a technikáiba (az aikidó esetén például reflexszerűen alkalmazza a mozdulatokat)
amit az ellenfél nem tud hárítani.
Szóval ez személyfüggő amely az illető mentális és fizikai állapotától függ és ezért nem lehet a stílusokat összehasonlítani.
Például az Aikidó(hatékony) védekező ellenben a Kraw maga(hatékony) lerohanó technikákat tartalmaz.
A Capoeira mozgása gyors és dinamikus,a Brazil Jiu-Jitsu ellenben földharcban jó és olyan leszorításos elemeket tartalmaz amiből ha nem engedik ki az ellenfelet nem tud szabadulni.
Szóval mindegyiknek más az erőssége.
Aki először találja el jól a másikat. Egyébként a capoeiráról az a véleményem, hogy inkább látványos, mint eredményes. Ha sokat pattog valaki, akkor lefárad, egy tapasztalt harcos meg simán ellépdel, és kivárja amíg a másiknak lankad a figyelme.
Aikidóztam 12 évig, az teljesen más világ... Ha éles a helyzet, akkor nincs verekedés, mert az első mozdulatból összetöröd a másikat...
Egyébként az ilyen összehasonlításokra van kitalálva a Ketrecharc (MMA, K1, UFC, stb részei).
Én pl láttam olyat, hol egy MuayThai-ossal összeraktak egy capoeira-st...a capoeira-s rúgott 3meia lua-t (ez egy 360°os rúgás), és a 3. találta el a gyerek arcát...el is feküdt :D
Egyébk capoeira-ztam 3 évet :D
Sőt láttam olyat is, hogy egy JiuJitsu-s gyerek verekedett egy Krav-Magás ellen...a Krav-maga ugyebár a reflexszerű védekezésekre, s az azt követő kirobbanó ellentámadásokra épül...hát ott nem volt idő földharcolni, kézfeszítés miatt leállították a meccset és a Krav-magás nyert :)
Egyébk most KM-zom 1éve :D
Aikido-zni nem jártam, de én sosem éreztem annyira energikusnak és hatékonynak mint akár a Capoeira-t. Ako capoeira-t ismeri eléggé, akkor tudja hogy miről beszélek. Eléggé durvákat lehet vele "hentelne" :D
Egyébk ha annyira akarod látni a sportok összehasonlítását, nézz ketrecharcot, érdekes szokott lenni :)
A másik: minden ember elfogult, úgyhogy azt a sportot fogja "isteníteni", amelyiket ismeri :)
Ettől függetlenül mindegyik el tudná verni a másikat, mert a harcoson múlik minden :D
krav-maga is torok, ágyék rúgásokról, ütésekről szól.....tehát agresszív megelőzővédekezésekről, ha már megtámadtak. A lényeg a támadó hatástalanítása :)
Egyébk pl az UFC-ben annyi szabály van, hogy ágyékra nem üthetsz/rúghatsz.
Szóval fejre is lehet, még ha földön van, akkor is...én pl láttam már aikido-st is ketrecben, de nem jött be. meg neki sem sztem :D Sajnos pár sport nem való a ketrecbe, pedig érdekes dolgokat lehetne látni :P
Aikidos-t biztos nem láttál ketrecharcban.
Vagy ha igen akkor az az aikikai szégyene és nyilván többé nem engedték be dojoba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!