Aikido, Kung-Fu, Capoeira, Ninjutsu vagy Tai-Chi? Melyiket tanuljam?
El szeretnék kezdeni valami harcművészetet. Olyat ami hatékony, de van filozófiai háttere is. Küzdősportokat ne írjatok, mert nem sportot akarok űzni, hanem harcművészetet. Tehát boksz, kick-box, muay thai, taekwondo, judo, birkózás, BJJ, ju-jitsu, kempo, K1...stb kilőve. A karate pedig sosem tetszett, na meg azt már szinte mindenki csinálja vagy próbálta, unalmasnak tartom.
Az aikidóban az tetszik, mert nyugodt, nem kell hozzá sok erő és dinamikus. A capoeirában a cselek tetszenek, na meg a kreatív rúgások. A kung-fuban az, hogy misztikus és különleges valamint a gyorsaság. A ninjutsu pedig sokoldalúság, na meg a fegyverek. A tai-chiban pedig az összpontosítás.
Szerintetek melyiket űzzem? Hol oktatják jól és melyiket?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Mondjuk nem értem ezt az elhatárolódást a küzdősportoktól.
Pont a leghatékonyabbakat húztad ki a listáról.
És azt sem értem,honnan veszed,hogy a küzdősportoknak nincsen filozófiai háttere.
Megverni a másik embert,túljárni az eszén,felőrölni az idegeit,ezt a komolyabb küzdősportok szinte már természetfeletti módon csinálják.
Cselek meg szintén mindben vannak.
Ha ilyen barátságos,játékos,nyugis dolgot akarsz,akkor ilyen ving csungra menj.
Fegyveres harcot meg a savaria gladiátorok egész jól nyomják és szimpatikus emberek is,nagy gyerekek.
Sajnos abban nem tudok segíteni, hogy melyiket válaszd. Én magam pl. az Aikido-t űzöm közel 3 éve. Csak annyit tennék, hozzá a meglátásaidhoz, hogy nem csak a ninjutsu-ban vannak fegyverek. Maga az Aikido is a kardra épül. A mozgások a kard mozgásait szimbolizálják. De boken (a kard) mellett használjuk még a jo-t (botot) és a tanto-t (kést) is.
Csak annyit tudok tanácsolni, hogy szelektáld ki azokat, amik tényleg tetszenek neked és közel állnak hozzád, majd ha a városban van rá lehetőség, akkor nézz meg 1 edzést. Nem vesztesz semmit.
"Ha ilyen barátságos,játékos,nyugis dolgot akarsz,akkor ilyen ving csungra menj."
Ez a küzdősportok leírása. A harcművészetek lényege az élt halál harc, a küzdősportoké a sportolás így érthető a kérdező elhatárolódása.
"Pont a leghatékonyabbakat húztad ki a listáról."
Az hogy, a ju-jitsut, a bokszot és a birkózást kihúzta az mondjuk hiba volt mert azok hatékonyak. Na de ne, hogy kihúzta a kick-boxot és a muay thai-t meg a többit az nem bűn. Mert tényleg nem hatékonyak.
"Ha ilyen barátságos,játékos,nyugis dolgot akarsz,akkor ilyen ving csungra menj."
Barátom a harcművészetek gyilkolásra vannak kitalálva, a küzdősportok többsége pedig sportszerű versenyekre.
Viszont van pár bökkenő az aikidót, ninjutsut, capoeirát, kung-fut és tai-chit az országunkban 80-90%-ban sz@rul oktatják. De van pár hely ahol komolyan oktatják, ezeket is. Ha kung-fuzni akarsz akkor nem kell feltétlenül wing chun-t tanulnod. Van shaolin kung-fu is és még sok más is fajta jó kung-fu is. Tai-chiból a Chen stílust a legjobb űzni, mert ez olyan tai-chi ahol nem csak az egészségmegőrző relaxációs mozdulatokra mennek, hanem kombinatív technikákra is. Komáromban is van igazi harci capoeira edzés. Pesten a Katona Józsefnél, Győrben a Tóth Istvánnál van jó aikidó, olyan ami hatékony. Ninjutsu-t a legtöbb helyen bénán oktatják, lehet van 1-2 jó hely ahol jó az edzés is, csak ebben Én nem tudok segíteni.
Azt válaszd amelyik tetszik, vagy ha van szabadidőd elég, akkor tolhatsz egyszerre kettőt is.
Késes Krisz
"Barátom a harcművészetek gyilkolásra vannak kitalálva, a küzdősportok többsége pedig sportszerű versenyekre. "
lol, ez nagyon küzdősport lealázás akar lenni
utcán sokkal hatékonyabb box,muay,k1,kickbox stb. mint egy harművészet
jó-jó tudom egy profi harcművész szinte már természetfeletti erőkkel rendelkezik, de egy amatőr harcművészt nagyon el lehet páholni. Én Muay,Kick-box,K1-et űzom vegyítve, heti 5 edzésre járok, 75kg vagyok, még csak 3 hete jártam és buszmegállóban 1 csávónak olyan horgot adtam hogy földre került. Haverjai meg sem mukkantak(jogos önvédelem volt) És első edzés után az itthoni boxzsákom éreztem hogy pontosabban, és erősebben ütök.
"Én Muay,Kick-box,K1-et űzom vegyítve, heti 5 edzésre járok, 75kg vagyok, még csak 3 hete jártam és buszmegállóban 1 csávónak olyan horgot adtam hogy földre került. Haverjai meg sem mukkantak(jogos önvédelem volt)"
Lecsaptál a buszmegállóban szerencsésen egy senkit. Na és?
Igen rövidtávon jók a küzdősportok EGY FEGYVERTELEN ellen, aki nem ismer semmilyen küzdősportot.
A harcművészetekben lassan lehet fejlődni, ez igaz. Ezért van az, hogy egy 1 éve thai boxoló gyerek elver egy 4 éve aikidózó gyereket. DE! Aki 8 éve aikidózik (egy komoly mesternél!), az lazán meggyilkol egy olyat aki 6-8 éve thai boxol. Hosszútávon a harcművészetek jobbak, kezdetben lassan fejlődsz, de utána egyre gyorsabban és folyamatosan. A küzdősportokban az elején látványosan és gyorsan fejlődik az ember, de utána megáll és nem lesz tovább jobb, csak annyit tehet, hogy tartja a szintjét.
Mellesleg a harcművészetek sokoldalúbbak van benne pusztakezes bunyó szabályok nélkül és fegyveres harc is. A küzdősportok pedig inkább ringbe valók.
Késes Krisz
Haver neked nincs igazad.
Először is, a thai box az az a sport ami tökéletesen sz@r utcára, képzettek ellen. Egy aikidó edzésen van kés harc is, aki ismeri a kés harcot az ismeri az ellene való védekezést is (persze sok idő elsajátítani). Szóval egy gyakorlott aikidós megtudja magát védeni kés ellen, egy thai boxos nem. Én kint a ruszkiknál tanultam katonáktól közelharcot (sambo/systhema), nem egy Spetsnaz kiképzőtiszt van ott aki aikido mester is, és oktatja is a kommandósoknak az aikidót. Érdekes thai boxot nem. Nekem azt mondta az egyik ilyen tiszt, ha muay thai-t tanulnának, a katonák már rég hallottak lennének. Frontvonalra nem való a küzdősport. Ruszkiknál sokkal magasabb szintű önvédelmi oktatás van mint, Magyarországon. Ha ott Te önvédelem céljából akarsz thai boxot tanulni, ki fognak röhögni, az fix. Én is thai boxoltam 2 évig, keményebb lettem valamivel, de semmi. Sima ökölvívással sokkal többet ér el az ember.
Késes Krisz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!