10 km 51 perc alatt az milyen idő?
Gyengének vagy jónak számít? Igazából 1.5-2 hete futok rendszeresen, de valahogy mindig jól bírtam a hosszú távokat. Bár hangulatomtól függően van, hogy 4 km után már kivagyok, de tegnap úgy döntöttem, hogy úgy futok ahogy jól esik és annyit, amennyi jól esik. így lett összesen 10.5 km 54 perc alatt.
És még az a kérdésem, hogy mondjuk egy félmaratonra mennyi idő alatt tudnék így felkészülni?
19/L
te két dolgot írtál.
10 km 51 perc alatt, ami egy átlag embernek egy elég tempós futást jelent, de egy futónak ez a tempó nem nagy dolog, ha már régebb óta nyomja.
10,5 km 54 perc alatt, ez már gyenge teljesítmény, futás és kocogás közti állapotban teszed meg a távot(ha egyenlő sebességet nézel a távra), szóval ez már nem jó eredmény, még egy átlag embertől sem.
Ez szerintem jó eredmény, főleg kezdésnek. Csak nézd meg valamelyik nagy utcai futóverseny eredménylistáját. Nagyon sokan vannak még egy órán kívül 10 km-en.
A félmaratonra való felkészülésnél azt is vedd figyelembe, hogy az ízületek sokkal lassabban szoknak hozzá a terheléshez, mint az izmok, de szerintem neked fél év alatt meglenne az a táv is. Talán hamarabb is, de nem érdemes sietni vele.
Sokan vannak 1 órán kívül, de belül is. Mondjuk gyors megnéztem egyet és a kb. 1500 versenyzőből én ezzel az idővel a 200. hely körül lennék, ami végül is nem olyan rossz. És lesz ez még jobb is.
Ha mondjuk ezt az edzéstervet követném? [link]
3 hónapos, és szerintem menne, de lehet még edzek rá egy-két hetet és csak utána kezdeném el
Köszi a válaszokat, utolsónak pedig üzenem, hogy ugyan miért csapnám be magam? :D
Van egy konkrét dátum, amikorra szeretnél felkészülni (verseny vagy hasonló), vagy nem vagy időhöz kötve?
Ha meg tudod oldani a résztávozást pályán vagy a dombozást, akkor ez is jó terv. (De lehet helyette másféle intervallumozást is csinálni, vagy csak laza futást, szóval nem ezen múlik.) Viszont sok 18-20-22 hetes edzésterv is van, amiben csak könnyű futás van, vagy olyan feladatok, amit utcán is meg tudsz oldani. Te tudod, hogy neked melyik a praktikusabb.
A távot szerintem azért kérdőjelezték meg, mert nem jellemző, hogy kezdőként egyáltalán 10 km-t egyben lefut az ember, nemhogy 50 perc közelében. De ez sok mindentől függhet. Van sportmúltad? Hol futsz? Kint vagy futópadon?
Nincs konkrét időpont, de nagyon örülnék ha ősszel egy félmaratont le tudnék futni. Az résztávozást meg tudom oldani, van pálya a közelben, egyedül a dombbal vagyok gondban, de azért néhol itt is találok egy-két lejtőcskét.
Mondjuk ez logikus, hogy egy kezdő nem fut 10 km-t. Valahogy mindig szívós voltam ilyen szempontból, addig futottam míg össze nem estem, de sose futottam. Kb 4 éve lovagoltam, azóta semmi konkrét sport. Tavaly edzettem, akkor nagyon jó állóképességem lett, de utána lefogytam 38 kilóra és kórházba kerültem. Kb. 4 hónapig voltam ott és nem nagyon volt lehetőségem mozgásra, szóval eléggé elpuhultam. Így amikor most hazajöttem kimentem és elkezdtem futni, szóval kint futok utcán, padon egyszer próbáltam, de jobban szeretem a friss levegőt :)
Az is lehet akkor, hogy a testalkatod is előnyös ehhez a sporthoz.
Rengetegen a fogyás miatt kezdenek futni, így alapból lassabbak. Sokan így képzelik el a kezdő futót. :)
Te viszont így szerencsés vagy. Csak figyelj oda, hogy eleget egyél, ne kezdj el fogyni.
És ha érdekel, olvashatsz Lubics Szilviáról. Ő is úgy kezdte, hogy megerősödni akart a futástól. (Ezzel most nem arra biztatlak, hogy legyél mindenképpen ultrafutó. Csak hogy lásd, talán jobb helyzetből indulsz, mint a legtöbb kocogó.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!