Fájnak a térdeim mit tegyek? (sikerült írnom egy kisregényt, bocsi)
Kipróbálhatod, hogy többet melegítesz előtte, azzal biztosan nem ártasz.
Hány km van a futócipődben? Talán már nem csillapít eléggé, elvileg attól is lehetnek érzékenyek az ízületeid.
Esetleg a futótechnikádon kellene finomítani. De akár az is lehet, hogy túlterheled magad. Azt nem írtad, hogy mióta futod ezt a mennyiséget, mert azért ez nem kevés egy félmaratoni felkészülésben sem.
Ha már régóta és mégsem ez az oka, akkor inkább a cipőt tippelném.
Futást sosem ajánlották ízületkímélő edzésnek, a magyar lakosság jellemzően magas lektintartalmú étrenden van, emellett az ilyen kaják miatt a bélfalunk is jellemzően ergya állapotban van.
Ízületi gyulladások mint civilizációs betegségek innentől alapvetőek lesznek. Társítva a kommersz testedzésekkel (vagy a testedzés hiányával sokaknál) sajnos.. hát várható a baj..
A cipőben kb. 90-100 km van, szinte új, kb 3 hónapot futottam aktívan, majd 1,5-2 hónap kihagyás után úgy 3 hete kezdtem neki újra.
Mit kéne ennem akkor?
Az ember hús- és zöldségevő.
Ezekben (kivéve a burgonya és hüvelyes zöldségeket) nincsenek például lektinek, nem okoznak gyulladást, nem fokozzák a bélfal áteresztő képességét.
én futok rendszeresen már 10 éve, én brutálisan mindenevõ vagyok, napi 1 liter kólát minimum megiszom, minden reggelt tejjel 1 literrel és ipari memnyiségû nesquik kakaóval kezdek, szóval tudom, bazi egészségesen étkezem :)
10 éves futós tapasztalataim alapján ez tptál genetikus/alkatfüggõ, vannak térdfájósok és vannak akik ha bakancsban futnak, mint én mikor kezdtem a honvédségnél, akkor sem fáj semmink. Ha valami fáj, azt szerintem nem kell erõltetni, amúgy egy kezdõnek szerintem a 2 naponta futás az rengeteg...
A cipõ meg legyen alármilyen drága, soha nem jó hiszen mezítlábas futásra lettünk tervezve, semmijen cipõben nem fogsz úgy lépni mint mezítláb. Sperseus telkén szerencsére van erre lehetõségünk... mióta kipróbáltam, én már csak mezítláb szeretem...
Akkor viszont túlterhelted magad. Csökkentsd vissza a távokat, esetleg lassíts is, és egy edzéstervet követve juss el újra a 10 km-ekhez. Az a félmaraton még nagyon messze van, lesz elég időd felkészülni. De ahhoz nagyon fontos, hogy ne sérülj le.
Válogathatsz innen is, de sok ingyenes terv van a neten:
5. válaszoló nagyon adja.
Én azért egészségügyi szempontból kiegészíteném annyival, hogy adott esetben valaki ízületi fájdalmakra érzékeny, gyulladáscsökkentő étrend mellett szerencsére javulhat, azért az emberi test bírja a mozgást, terhelést, főleg ha jó alapok vannak (kevés méreganyag, sok építő tápanyag).
Terv szerint megyek, a mezítlábazásról meg annyit, hogy sétálni se szeretek mezítláb, olyan erősen pronáló lábam van, hogy kellemetlen, ezért szereztem be a futócipőm. Tészta és hüvelyes féléket nagyon ritkán eszem.
Megpróbálom kicsit csökkenteni a távot, de meglep, hogy ez a baj, mert még csak ki se lihegősödöm ennyitől, nem hogy fáradtnak érezzem magam.
ezt a tervet követem, most járok a 3. hétnél.
Mennyivel csökkentsem le a futást? Tényleg csak ilyenkor tudok kiszakadni a mindennapi nyomásból, ezért ejtettetek kissé kétségbe.
A legfontosabb kérdés, hogy mióta futsz.
ha "csak" néhány hónapja, ( a kérdés feltevése alapján ez a helyzet) akkor bizony sok a 2 naponta 10 km. Izomzatilag lehet már felkészült a tested a távra, de az ízületeknek sokkal több "átállási" idő kell.
2 napi "alap" 5-kmeket csinálj és heti egy nagyobbat (10-es:)
Ha így is megmarad a kellemetlen érzés, akkor 2 napi 3 km, és heti 1-2 5km a max.
Ultrafutók sem ultrafutóként kezdték :) Sajnos a futás nem az a sport, ahol szigorúan lehet követni a netre feltett edzésterveket, nem az erőnléten vagy a fittségen múlik, hanem minden ember ízülete másképp bírja.
Félő, hogy ezzel a tempóval tönkreteszed az ízületeidet őszi félmaratonig. :)
Sok sikert!
Köszönöm szépen a gyors és korrekt választ! Rengeteget segítettél, kicsit meg voltam lőve.
A távokat hogy és milyen módon emelhetem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!