Aikidozni járnak lányok is? Igazából azért kérdezem mert szüleim rám parancsolták hogy tanuljak jövőre vmi önvédelmi sportot
Hát ez fura, hogy a szülők önvédelmi sportot parancsolnak... Mi ennek az oka? Az aikido így önmagában nem jó önvédelemre, ha bárki megtámad, nem fogod tudni használni. És sportnak sem a legjobb.
Szóval ha önvédelmi sport a cél, akkor az alábbiak közül lányként a kick-boxok valamelyikével jársz jól, vagy pedig keress egy rendes bokszedzést.
Nem értek egyet azzal, hogy Magyarországon kevés helyen oktatnák jól az aikidót, elég sok aikidóst ismerek és mindenki másként tanít persze, de szerintem jó a színvonal nemzetközi összehasonlításban is.
Ha önmagában véve kellene a harcművészetek önvédelmi értékét értékelni (tehát úgy, hogy _csak_ ezt edzed és nem valami mellé), akkor az aikido harci értéke szerintem elég alacsony. A ju jutsu, karate, kung fu önvédelmi értéke jóval magasabb, de én azért szoktam a puhakesztyűs stilusokra szavazni kezdésnek, mert ezek alakítják ki leggyorsabban a küzdelmi készséget -- egy nő számára úgyis a lélekjelenlét, gyors reakció és a helyzetből való kimenekülés ami életmentő lehet, ha már önvédelemről van szó. Sok-sok aikidós lányt ismerek, még a fekete övesek nagy részét is megenné egy hétköznapi támadó reggelire. Egy kung-fus, karatés, ju jutsus vagy bokszoló jóval nagyobb esélyekkel indul (persze nem lehet általánosítani).
Igen, nálunk több lány is jár edzésre. Mostanában például éppen növekszik az arányuk a dojonkban.
Nézz meg egy edzést, ha teszik, próbáld is ki, ha bejön, gyakorold. Ha nem jön be, keress mást.
Nálunk emiatt például a "ingyenes próbaedzés" általános gyakorlat, mert saját tapasztalat alapján tudja bárki is eldönteni, hogy fekszik-e neki személy szerint a dolog. :)
Erm, megbeszélted a szüleiddel, hogy miért akarják ezt? Mert nekem az a tapasztalatom a gyerekekkel, hogy a "kötelező" sport csak elveszi a kedvüket az egésztől. Szeretnéd is ezt tanulni? Mert ha nem szeretnél ilyesmit tanulni, saját döntésedből, akkor mindegy tanulsz, nem fog működni. Persze, ha utólag megtetszik az edzés, az más.
Amúgy szoktak járni, pl. a kevés vezető mester egyike is nő, Verebics Hajnalka a neve. Jah, Aikboxer, ha kétséged van afelől, hogy nők tudják-e használni box nélkül a cuccot, te is megkeresheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!