Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Nektek mi a taktikátok mikor...

Nektek mi a taktikátok mikor jóval magasabb,15-20 kilóval nehezebb emberrel sparringoltok?

Figyelt kérdés
179 centi vagyok, kb 63 kiló (ez változik attól függően, hogy van-e kedvem enni és edzek rendesen vagy tanulnom kell). Sok klubtársam jóval magasabb és nehezebb, nem élvezem ellenük annyira a bunyót, lábbal hamarabb érnek el, ha meg bejutok dominálnak egyből ütésekben én meg leblokkolok védem magam - erre meg bekaphatok egy frankó testütést :D versenyen legalább akkora embereket kapsz mint te. Ellentámadásnak forgó rúgó technika hasra be szokott jönni, csak edzésen kicsi a hely meg nem szeretek extrázni, egyik oldalra az viszont elvileg jól megy de kb ennyi.
2014. jan. 1. 02:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

senki sem élvezi a nagyobb erősebb ellenfelek elleni bunyót... :D

bár szerintem te striker vagy, én meg pont egy grappler, de ami nekem abszolútban bejön az a következő: a türelem+ kardio. egy nagyobb test több oxigént használ fel, de a tüdőnk nagyjából ugyanakkora. tehát az én stratégiám a kufárkodás, a lehető legkevesebb energiát akarom elhasználni, miközben az ellenfél a lehető legtöbbet. Ha jól végzem a dolgom, akkor a nagy ellenfél hamarabb elfárad, lassul, a reakcióideje lecsökken, védekezésében hibák jelennek meg. ekkor lendülök támadásba. fontos, hogy jó kardiód legyen. ütőtávban, meg erőben nem lehetsz pariban, de kardióban lenyomhatod őket. de a jó kardió csak a hosszabb bunyókat dönti el sajna.

Persze elég veszélyes ez, mert az elejét túl kell élni, és csak akkor megy, ha technikailag jobb vagy a nagyobb csávóknál. Valami olyasmivel próbálkoznék a helyedben, hogy nem mennék be, de az ellen rúgótávolságának határán táncolnék, hogy sokat rúgjon (lehetőleg luftot) aztán ha megy az elmozgás, rámehetsz a kontrákra. ha meg látod, hogy fáradtabb, akkor menj be. nem fognak dominálni annyira, meglásd.

ráadásul a nagyobb csókák néha tökre begőzölnek attól, hogy egy kisebb csávóval nem tudnak mit kezdeni. nagyon szeretem ezt a fajta ellenfelet, mert ilyenkor nagyon meggondolatlanok, és még gyorsabban kihajtják magukat...

2014. jan. 1. 02:57
 2/12 anonim ***** válasza:

Kiismertem az edzőtárasaim.Tőlem nagyobb csak kettő van.Az egyik nem bírja a nyomást,ezért ellene annyi a teendőm sparringnál,hogy az elejétől nyomás alatt tartom,elnyomom,az első percet nagyon megpörgetem és 2 perc után megtörik,átmegy bábuba.A másik meg folyamatosan a jobb keze felé akar terelni,ez a mániája,ezért ellene végig jobbra mozgok el és onnan dolgozok amitől frusztráltá válik 1 perc után ami hiba,plusz ő egy kontra bunyós,ezért nem kell attól félnem,hogy ritmust vált és rohamozni fog.Őt rúgtam már fel pörgővel.

Figyeld őket alaposabban,hogy megtaláld a gyengéjüket.Gonosz én is akkor vagyok,ha emberkedős napja van a partnernak és csak akkor használom ki ellenük a gyengéjüket.

2014. jan. 1. 03:02
 3/12 anonim ***** válasza:

Alkalmazkodás, állandóan.

Sem kisebb, sem nagyobb emberrel szemben nem látom értelmét az erőlködésnek. Mert a kisebb ember is üthet akkorát, amit nem fog le a karom, nem tudom megtartani. Nagyobb ember méginkább.

Ezért legbölcsebb, taktikailag a helytálló lépés elkerülni mindig a mozdulatot és ezzel együtt olyan helyzetbe kerülni, ahonnan én vagyok előnyben. Itt megint nem számít hogy kisebb vagy nagyobb ember.. hiszen ha már meg tudom ütni rendesen, akkor az bent lesz, testtömegtől függetlenül.

2014. jan. 1. 11:38
 4/12 anonim ***** válasza:
Kristóf: blokkolás, védekezés. Ez nem nyerő taktika. Blokkolt ütés után újra támadni fognak, ki kell zökkenteni. Ezért kerüld el, vezesd el a mozdulatát. Irányítani kell a szituációt, ehhez nem lehet ellenállni, blokkolni vagy védekező féllé válni.
2014. jan. 1. 11:39
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönök minden eddigi választ!

Hagyni a másikat luftokat rúgni okosnak tűnik, de jól fel kell becsülni a távokat, ezzel is simán sarokba tudnám szorítani magam ha nem vagyok elég bátor :D Nem szoktak amúgy annyira elverni meg nálam jóval nagyobbakat is fejbe tudok néha rúgni, bár a rúgásaim nem valami erősek (ütéseim sem).

Az is nagy problémám még, hogy egyszerűen nem bírom ötvözni a rúgásokat az ütéssel. Ha jól akarok rúgni teljesen más az állásom és lemegy a kezem, ha box akkor állást váltok és védem magam de abból nem tudok hatékonyan rúgni, szvsz nem is igazán lehet úgy igazán erőset rúgni, hogy mindkét kezed fennt van, nekünk edzésen mindig fennt kell lennie, szólnak érte ha rúgás közben lemegy de néztem youtubon ilyen nagy sztár thai bokszosokat és mind úgy vett lendületet, hogy fél kezével közben kaszált lefele, sőt talppárnán fordultak úgy, hogy a sarkuk totál felemelkedett, nálunk meg teletalppal kell fordulni elvileg körívesnél (ITF)

2014. jan. 1. 12:56
 6/12 anonim ***** válasza:

Nézd.. egészítsd ki az edzésedet, még mindig nem tudom megjegyezni hogy te merre laksz, de pl. önvédelmi tajcsi edzésen pont ezeket a dolgokat össze tudnád boronálni.

- taktikailag előnyös pozícióba kerülni támadáshoz (és sok mindent, ami ehhez szükséges)

- kéz és lábmunkát összedolgozni. Ehhez olyan csípőmunka, olyan mozgás kell amit nem biztos, hogy tkd-n megtanítanak neked.

2014. jan. 1. 13:02
 7/12 anonim ***** válasza:
pont ez a lényege a technikai tudásnak.Hogy pl úgy tudsz "táncolni" az ellenfél rúgótávolságán, hogy közben nem hátrálsz. Ezt hívják elmozgásnak. A hátrálás nem jó, mert ekkor az ellenfeled sarokba szorít, ekkor az övé az irányítás. Oldalra, a zámadó végtagtól elfele kell mozogni. persze a megvalósítás nem lesz ilyen egyszerű. sok edzés, sparring kell a csiszolásához.
2014. jan. 1. 15:52
 8/12 anonim ***** válasza:

Így van. Maga a hátrálás csak időhúzás. Aki időt húz, az nyilván nem igazán uralja az adott helyzetet. Ez küzdősportokban is úgy van mint harcművészetekben.

Időhúzással (hátrálással) nem kerülsz előnyösebb helyzetbe, pedig ütéseket akarsz bevinni, harctechnikákat alkalmaznál. Nehéz..de azt kell kitanulni, hogyan kerülhetsz jó helyzetbe. Ha nincs jó helyzeted, az ütésedet úgyis levédik általában, rúgást szintén. Minden dolog arra megy ki, hogy egyik fél jobb helyzetbe kerüljön. Ha neked támadnak akkor is az a cél, hogy majd a 3. 4. 5. ütést úgy fogadd, hogy ne tudd már védeni. Előbb-utóbb be fog találni, ezért az agresszív támadás egy jó stratégia. De minden támadás védetlenséggel is jár, ezért kell gyakorolni kihasználni a másik ember hibáit. Hiba mindig van, legfeljebb ha ügyes akkor nehéz kihasználni (mert gyors, mert jó helyen van a másik keze, mert jó az egyensúlya, végig kontrollálja a saját mozgását). Ez a küzdelem rész két ragadozó között :)

Szeretem ám én is :)

Tápi.

2014. jan. 1. 16:02
 9/12 anonim ***** válasza:
A rúgás közbeni védekezéshez esetleg nézd meg hogyan rúgnak a francia boxolók.A tartó láb berogyaszt,így stabilabb maradsz,a felsőtest meg teljesen kihajol az ütőtávból ezért nehezebb keresztbe verni.
2014. jan. 1. 16:41
 10/12 aikiboxer ***** válasza:
Meg kell próbálni alábújni, és a testét támadni -- hasát, bordáját. Amikor egyenest üt, a kezét kikerülve mellélépsz és a kezei között tudod állon ütni. Én általában a gyomrát bombázom szét először, és amikor emiatt megtorpan, lejjebb húzza a kezét és elfárad, akkor kicsit duckingolva-alábújva támadom a fejét -- nagyon meg szokott lepődni. Én átlagos magasságú vagyok, de a nálam sokkal kisebb harcosok ezt nagyon jól meg szokták tanulni, szóval nézd meg, hogyan harcolnak a 150 cm magas bokszolók. :) Az egyik edzőnk ilyen kis ember, félelmetes amilyen mozgása van. :)
2014. jan. 1. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!