Mely box stílussal tudnám magam az utcán megvédeni?
A ring taktikák kicsit mások, mint az éles harc, mivel az előbbi kifárasztásra és/vagy pontozásra játszik, hosszú menetekre készűlve egy képzett és hasonló tudású/állóképességű harcos ellen; az utcai harcban viszont jóval agresszívebben kell támadni és lehetőség szerint pár másodperc alatt kivégezni a hozzád legközelebb kerülő támadót. Nem vagyok (hála Istennek) gyakorlott utcai verekedő, de szerintem a ju jutsu/aikido direkt stílusa sokkal hasznosabb az utcán, mint az ökölharcba bocsátkozás (és akkor most nem a pörgős-forgós aikidót értem ez alatt hanem a belépős/kivégzőset).
De itt van ez az ismert ellenpélda, ami egyszersmind válasz arra is, hogy működik-e a box és általában a kettős fedezék az utcán. (Persze, hogy.)
Ilyen aikidóra gondoltam pl. (és akkor a wing tsunosok is örülhetnek, mivel Kormushin amúgy wing tsun mester).
Az első videóban bemutatt tag elég messze áll a boxolótól meg a kettős fedezéktől :)
Az aikidoval egy a bajom, hogy legalább 5 év mire használható szinten tudom és szerintem nagyon nem életszerű az ahogyan bemutatják.
Megállítva, baromi lassan ütnek vagy ha gyorsan akkor már előre tudja az aikidos hogy mit fog a másik ütni és azt begyakorolták. Ugye ha bruszt van és nem pletnizés akkor sosem tudhatod mit fog a másik ütni legalábbis egy aikidos kevésbé mint egy boxoló. Ezen felül a bemutatókon a támadó szinte kivétel nélkül kint hagyja a kezét, hogy az aikidos elkapja lecsavarja plusz még ilyenkor is hagyja magát hogy vezesse.
Én egyszer kiállnék egy ilyen aikidossal kontrollált ütéssekkel persze meg kontrolállt lefogásokkal.
a tyson variációra voksolok.
gyors,lehengerlő támadás.
ha elmozogsz,húzod a bunyót az taktikailag hibás utcán.
egy néző hívja a rendőrséget,odaérnek a haverjai,van ideje elővenni a zsebéből a kést és a sokkhatás is oda.
ha viszonylag ferrek a körülmények és párbajhelyzet van,nem önvédelem,akkor húzhatod és ha nem képzett akkor a gyengébb állóképesség és a stressz miatt 1 perc után a fülén is levegőt fog venni.
Szia!
Ha rám hallgatsz elmész boxolni, mert hidd el tapasztalatból mondom az esetek nagyrészében a kezedbôl meg tudsz élni. Hiszen csak a boxolók tudják úgy használni a kezüket ahogy. Utána, ha majd megy a box akkor, ha gondolod menj el mmazni. talán még az a legéltszerûbb, de csak, ha már megy a box.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!